Minţi strălucitoare la Beclean. Pasionaţii de robotică nu lasă să treacă o zi fără să înveţe ceva nou

Holistic

(FOTO) Peste 150 de elevi şi profesori pasionaţi de robotică din toată ţara îşi petrec o săptămână de vacanţă la Beclean, gazda lor fiind Colegiul Naţional „Petru Rareş”. În această şcoală învaţă membrii echipei „Esentza Robotics”, ai căror mentor este chiar directorul Cristian Nicula.

Încă din primele zile, oaspeţii s-au simţit foarte bine, s-au declarat foarte încântaţi de tot ce le-au pregătit organizatorii, dar şi gazdele lor, care au pregătit inclusiv un foc de tabără.

„Sunt 24 de echipe din toată ţara care au participat la concursul FIRST Tech Challenge România. Noi, cu Esentza Robotics, am fost în ambele finale ale concursului şi am oferit suport logistic pentru desfăşurarea acestei tabere organizată de Asociaţia Naţie prin Educaţie. Programul l-am stabilit împreună cu asociaţia, sunt speakeri care le prezintă elevilor idei pentru concursul care va fi anul viuitor, astfel încât să plece din tabără cu un mic avantaj pentru competiţia de anul viitor. Tema încă nu o ştim, dar lectorii au câteva idei. Nu le vor împărtăşi copiilor toate secretele, dar se pregătesc mecanisme noi şi se lucrează cumva pentru tema de anul viitor. Fiind o tabără, am făcut şi un program recreativ, cu foc de tabără, o zi la Băile Figa. Sunt ajutat de încă doi profesori voluntari, Nelia Nicula şi Ovidiu Măierean şi o echipă destul de mare de voluntari, 30 de elevi, împreună cu care am organizat tabăra în cele mai mici detalii, astfel încât am făcut faţă rigorilor de arbitraj ale unei competiţii oficiale. Am avut o zi întreagă de competiţii arbitrată de elevii noştri în care am arbitrat inclusiv  echipele participante la campionatul mondial. Echipa e condusă de inimosul Mircea Măierean, care a terminat clasa a VIII-a şi va face parte din Esentza Robotics”, a spus Cristian Nicula pentru Timp Online.

David Poenar – liderul echipei „Esentza Robotics”: „E o tabără reuşită, cel puţin asta ne spun cei care au venit aici. Mai ales focul de tabără i-a încântat pe toţi cei 150 de participanţi. Avem şi cursuri de construcţie de roboţi, învăţăm noi mecanisme, noi sisteme de asamblat, dar şi de mentoring. Aici învăţăm cum să ne motivăm echipaşi sperăm ca şi tabăra următoare să fie la fel de reuşită”.

David spune că îşi va continua pasiunea pentru roboţi în domeniul militar întrucât va merge mai departe spre Academia Tehnică Militară.

Bogdan Sas – „Esentza Robotics”: „E o experienţă frumoasă să văd atât de mulţi copii pasionaţi de robotică, la fel ca şi mine, să vină pregătiţi să înveţe lucruri noi, să se distreze şi să facem roboţi împreună. Pentru anul viitor vrem să fim tot mai buni şi, de ce nu, să câştigăm la FIRST Tech Challenge România”.

Cătălin Felecan – „Esentza Robotics”: „Ne bucurăm că avem alături de noi comunitatea FIRST şi Asociaţia Naţie prin Educaţie, am creat un program prin care să ne pregătim pentru viitoarea competiţie, dar în acelaşi timp să legăm această familie pe care o formăm în fiecare an la competiţiile regionale şi naţională. Am învăţat şi noi lucruri noi”.

Profesorul Nicula pregăteşte înfiinţarea celei de-a doua echipe de robotică în liceul pe care îl conduce, iar aceasta va fi condusă de Alina Precup, care acum are doar 15 ani.

„Abia a intrat în clasa a X-a. E foarte dedicată, şurubăreşte doarte mult. Am văzut-o împreună cu David Poenar şi ne-a încântat. Chiar a făcut rost de mici sponsorizări, se zbate tot timpul şi este foarte implicată”, a spus directorul Cristian Nicula.

Astăzi, participanţii la tabără au activităţi cu mentori şi ateliere de teatru, sâmbătă ateliere de comunicare şi construcţie roboţi, iar duminică va fi o expoziţie de roboţi montaţi şi prezentare de idei Challenge Creo. Această serie a taberei se va încheia luni, dar va mai fi una în luna august.

Cristiana Sabău

Cristiana Sabău

A absolvit Universitatea "Babeş-Bolyai" Cluj-Napoca, Facultatea de Litere, secţia română-franceză. În 1996 a debutat în mass-media. A colaborat de-a lungul timpului cu mai multe instituţii de presă printre care Ziua, România Liberă, Europa FM, Radio 21,Radio România, Mediafax, NewsIn, Realitatea TV. În 2011, anul în care a fondat publicaţia Timp Online, a primit distincţia "Jurnalistul bunei guvernări", decernat de Asociaţia pentru o Românie Curată pentru investigaţia care a dus la demisia unui ministru din Guvernul României.
Cristiana Sabău

Google Ads

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Toate comentariile vor fi moderate (aprobate manual).

Vă rugăm să respectați următoarele reguli:

  • 1. Să vă referiți doar la articolul la care postați comentariul.
  • 2. Folosiți un limbaj civilizat, fără injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
  • 3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, dacă acestea nu au legatură cu textul.
  • 4. Autorul articolului poate fi criticat pentru eventuale greșeli, incoerență, lipsă de documentare etc.
  • 5. Numele folosit să nu fie nume de personalități ale vieții publice sau parodieri ale acestora.
Nerespectarea regulilor menționate mai sus va duce la ștergerea comentariilor, fără avertisment și fără explicații.