Actualitate

Ministrul Mediului, la Bistrița. Ce vești a dat vicepremierul în privința colectării selective. ”În BN lansăm tariful diferențiat”

(VIDEO) Viceprim-ministrul Grațiela Gavrilescu, ministrul Mediului, însoțită de specialiști din minister, s-a întâlnit la Bistrița cu conducerea județului, reprezentanții instituțiilor de mediu din Bistrița-Năsăud, ai DSP, ANAR și ADI Deșeuri, tema principală de discuție fiind modul în care este gestionată colectarea deșeurilor și situația depozitului de la Tărpiu.

”Nu este o vizită întâmplătoare. Am vrut să pun în oglindă o situație deplorabilă, depozitul de la Pata Rât din județul Cluj și nefuncționarea Sistemului de Management Integrat al Deșeurilor (SMID), cu un depozit, cel din Bistrița-Năsăud, care a fost primul din România funcțional, pentru a arăta că se poate. Chiar dacă s-au confruntat cu anumite probleme, au încercat să găsească soluții legale și populației să nu-i fie periclitată sănătatea, iar localitățile să aibă unde depozita deșeuri”, a spus ea.

Ministrul Mediului a afirmat că la mijlocul lunii noiembrie va fi aprobată o HG cu Planul național de gestionare a deșeurilor. ”Nu am fost de acord ca deșeurile să mai fie purtate de la Bistrița la Cluj, conform înțelegerii tacite între foștii guvernanți, nu mai vreau să circulăm pe drumurile patriei cu deșeurile și să poluăm în continuare”.

În perioada următoare se va desfășura un Program național de informare și conștientizare a populației privind colectarea selectivă, ”pentru ca și depozitul din Bistrița-Năsăud să poată avea o durată de viață mai mare, nu numai cea precizată în contract”, care se va derula cu ajutorul mass-media, ONG-urilor, asociațiilor profesionale, primarilor.

Intenția este ca de la 1 ianuarie 2018 să se aplice tarif diferențiat pentru populație la colectarea deșeurilor, în funcție de cantitatea de deșeuri. ”Sunt mai multe metode, noi dorim să implementăm un sistem prin care salubristul să fie dotat cu GPS pe mașină, cu cântar, și avea din 2013 această datorie, astfel încât printr-un program făcut la înțelegere cu autoritatea locală să poată facă trecere în timpul săptămânii pentru colectarea direct de la sursă, de la cetățean, pe categorii de deșeuri, săptămânal sau de două ori pe lună, pentru ca taxarea să se facă numai pe partea umedă pe care o produce. Cetățeanul să aibă două variante: ori dă categoria de deșeuri direct salubristului care le ia separat, deci nu le amestecă, fie se duce la colectorul din colțul străzii sau la supermarket, predă ambalajul și își ia banii sau produsul. În funcție de cantitatea umedă pe care o produci și o cântărește salubristul, știi exact la sfârșitul lunii cât plătești. 80-90% avem făcută modificarea de lege, lucrăm la modalitate, și pentru blocuri trebuie să existe procedură, sunt două-trei metode la care ne gândim. Toate blocurile vor avea asociații de locatari pentru a putea accesa fonduri să se doteze cu astfel de instalații. Dacă legea salubristului era respectată, eram campioni la colectare selectivă. Ne dorim ca tarifele diferențiate să fie aplicate de la 1 ianuarie 2018, cu o perioadă de grație de șase luni pentru ca toate comunitățile locale să poată să implementeze, să lucreze, să înțeleagă, să pună în concordanță contractul de salubrizare cu legea. Chiar îmi doresc să dau ca exemplu Bistrița-Năsăud, iar în momentul în care finalizăm modificarea legislativă prin care implementăm tariful diferențiat, adică plătești cât deșeu produci, să îl implementăm prima dată în Bistrița-Năsăud, să îl lansăm aici, ca și metodă de nota 10, ca bonus pentru comunitatea care a reușit să fie campioană la funcționarea SMID. Chiar și cu operator intermediar se poate aplica, trebuie să respecte aceeași lege, până lucrurile vor intra pe făgașul normal și va fi operator final”, a explicat vicepremierul.

Grațiela Gavrilescu a menționat că s-au făcut demersuri la Comisia Europeană pentru a implementa anumite programe în SMID astfel încât să poată funcționa: ”Vom analiza de la caz la caz, cei care trebuie să finanțeze sunt cei de la ADI Deșeuri – Consiliul Județean, după care vom putea lua banii înapoi de la CE. În Bistrița-Năsăud s-au făcut eforturi pentru ca acest SMID să nu doarmă, alții au dormit la propriu, cei de aici nu”.

Marți 3 octombrie, la ora 9.00, ea va vizita Centrul de Management Integrat al Deșeurilor de la Tărpiu, comuna Dumitra.

12 comentarii

  • Am vazut cum doamna asta tipa la jurnalisti parca era pe plantatia ei, astia intrec orice limita a bunului simt. Cucoana asta nu stie pe ce lume traieste.

    • doamna asta e la vârsta când … ma rog, stiti ce anume se întâmpla.
      are puseuri si urla la cine apuca ca sa-si consume energia si sa-si oboseasca neuronul.

  • cucoana toate tapeniile si incompetentele voastre le platim noi!! s-au plantat mii de contanere in tot judetul – pe banii nostri- s-au cumparat alte containere, noi -tot pe banii nostri. Acum avem cele mai mari preturi la gunoi si tot populatia este amenintata cu amenzi pentru gunoiul selectiv.. PANA CAND?

  • Atata o duce capul. Un om care nu-i stapan pe cunostinte foloseste arma atacului, arma prostului. E penibila. Nu e la curent cu problemele de la Tarpiu unde nu s-a respectat caietul de sarcini, groapa e plina si alta noua nu se va realiza in urmatorii zece ani, iar problema colectarii selective nu o vad pusa in aplicare curand si data de 01.10.2017 e ca si trecuta.

  • Bine bine, da milioanele de euroi care s-au aruncat in acele pubele bagate pe jumatate in pamant nu i-a vazut cumva doamna ministreasa?

  • Planuri la gunoaie e usor de facut,schite la tabla cu pensii si salarii,harti la TV cu autostrazi-astea sunt realizarile.Romanii s-au saturat de incompetenta politicienilor si guvernantilor.

  • Daca la Bistrita functioneaza sistemul n-ar face bine doamna ministru sa ne scuteasca de suprataxa impusa de guvernul dl Dragnea pe motiv ca nu sunt colectate selectiv gunoaiele. Ori e laie, ori e balaie!

  • Expunerea doamnei face parte din ciclul,,noi vorbim nu gândim ” Cum poate fi un ministru atât de prost încât să nu știe că in perioada de implementare a unui proiect finantat cu fonduri europene nu poti modifica nimic din regulile stabilite.Mai concret până in 2020 acest proiect se va derula fix cum a început,iar una din conditiile impuse este TARIF UNIC si nu diferențiat .,,N-ai cu cine ,niște tărani „

  • Cunoscuta fiind abilitatea poporului roman de a eluda taxele si impozitele de orice natura, aceasta noua si utopica metoda de colectare a gunoiului menajer va avea ca efect in prima faza o poluare masiva a cursurilor de apa si padurilor traversate de cai rutiere, dupa metoda ,,arunca si fugi,, !!! Solutii exista, exemple avem cu duiumul la tarile dezvoltate din UE, dar eu cred ca cel mai bine ar fi sa ne debarasam urgent si selectiv (normal) de actuala clasa politica, cat mai exista spatiu la asa zisul depozit ECOLOGIC de la Tarpiu.

  • Madam ministru vorbeste generalitati , la nivelul unui elev de clasa a 10-a . Cand i se pune o intrebare pertinenta , o apuca istericalele . Cand vezi ce oligofreni sunt la guvernare , si la nivel central si local , constientizezi mai usor din ce cauza ne pleaca tinerii in strainatate . Orasul e murdar , judetul e murdar , e plin de containere de toate formele , Supercom practica tarife incorecte de 3 ori mai mari , fara licitatie, prin tertipul actului aditional reactualizat din 3 in 3 luni . Vitalia , se judeca si cu CJ si cu ADI , pe multe milioane de euro . Problema deseurilor e un talmes balmes complet , marca Radu Moldovan .

  • Cu tot respectul, dar doamna ministru este în eroare sau greșeală – citat al ministrului educației în ce privește tariful diferențiat în BN, deoarece timp de 5 ani actualul proiect SMID prevede tarif unic și colectarea din poarta in poarta. In situația în care se modifică aceste prevederi din contractul de finanțare fara acordul CE județul BN riscă să returneze toții banii aferent proiectului. Din cei 5 ani, au trecut mai puțin de 2 ani (septembrie 2014-august 2016), deoarece din august 2016 de când serviciul de salubrizare este prestat de către Supercom, suntem într-o situație de urgență.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS