Ministrul Apelor și Pădurilor a anunțat când începe golirea lacului Colibița

Holistic

Ministerul Apelor şi Pădurilor, condus de senatorul Ioan Deneş, a semnat în luna august contractul de asistență tehnică pentru proiectul ”Mărirea gradului de siguranță a Acumulării Colibița, județul Bistrița-Năsăud”, finanțată din fonduri europene prin Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM) cu suma de 27,8 milioane euro.

”Proiectul este într-o fază avansată. În 2018, s-au alocat pentru asistență tehnică 713.000 euro. Ne propunem ca la acumularea Colibița în anul acesta să începem golirea lacului, iar în primăvară, de când ne dă voie vremea, să începem lucrările la baraj. După ce vor fi gata studiul de fezabilitate și proiectul tehnic, demarăm licitația pentru execuție. Deci undeva în octombrie finalizăm cu asistența tehnică, apoi se va face contractul de execuție, sperăm octombrie-noiembrie, și se va începe golirea pentru că nu se poate goli într-o săptămână, durează. Nu este vorba numai de lucrări la baraj, ci de tot ce înseamnă râul Bistrița, din aval de baraj, și până la vărsarea în Șieu. Tot cursul râului Bistrița va fi amenajat, vor fi lucrări hidrotehnice astfel încât acest râu să nu prezinte vreun pericol la eventuale căderi de precipitații mari care ar putea să producă indundații”, a declarat Ioan Deneș într-o conferință de presă.

El a afirmat că în momentul în care proiectantul, care deja lucrează la SF și PT, va avea soluțiile creionate, va convoca o întâlnire cu autoritățile județene, primarii de pe Valea Bârgăului, reprezentanții ABA Someș-Tisa pentru a discuta variantele tehnice pe care le propune proiectantul, ”astfel încât să fie în conformitate cu nevoile pe care le au comunitățile locale în acea zonă”: S-ar putea ca o comunitate să spună că o anumită lucrare să fie cu câteva sute de metri mai în amonte sau mai în aval decât se gândește proiectantul. Vrem să facem un proiect care să fie folositor cu adevărat comunităților din zonă”.

Proiectul constă în realizarea unor lucrări de punere în siguranţă a construcţiilor, a echipamentelor hidroelectromecanice, a instalaţiilor aferente acumulării și a barajului Colibița, dar totodată prevede și amenajarea râului Bistriţa şi a afluenţilor acestuia, în aval de acumularea Colibița până la confluenţa cu râul Şieu. Astfel, se vor pune în siguranţă lucrările existente afectate de viituri și de uzură, dar se vor realiza și lucrări noi, toate acestea având scopul de a creşte capacitatea de apărare împotriva inundaţiilor, în condiţiile schimbărilor climatice actuale, pentru 12 localități cu aproximativ 114.000 locuitori, ceea ce reprezintă 36% din populaţia judeţului Bistriţa-Năsăud.

Obiectivul urmărește: Asigurarea și protejarea resurselor de apă din care se alimentează localitățile; Asigurarea apărării împotriva inundațiilor a populației, a obiectivelor social-economice și cultural-istorice, a infrastructurii și a terenurilor agricole; Combaterea proceselor de eroziune a solului și a albiilor; Asigurarea unei stări de echilibru a regimului hidrostatic și hidrodinamic a apelor subterane; Protejarea și îmbunătățirea calității mediului înconjurător și a standardelor de viață.

Contractul de asistență tehnică semnat în august prevede elaborarea Aplicaţiei de Finanţare şi a tuturor documentaţiilor suport (inclusiv a Studiului de Fezabilitate), a proiectului de autorizare a lucrărilor (PAC), a Proiectului Tehnic (PT+DE+POE), a documentaţiei privind asigurarea terenurilor şi înscrierea investiţiei în Cartea Funciară, prin pregătirea documentaţiilor privind atribuirea contractelor pentru proiectul de investiţie şi suport în derularea procedurilor, precum şi acordarea asistenței tehnice din partea proiectantului pe perioada de execuţie a lucrărilor.

Eugen Gheorghe

A absolvit Facultatea de Litere, Secția Română-Engleză, a Universității București. A debutat în presă în 1996 la publicația Steaua Sport Magazin. A lucrat, de-a lungul timpului, la ziarul ProSport, postul de radio Europa FM, agenția de presă Mediafax, dar și la clubul de fotbal Gloria Bistrița, unde a fost purtător de cuvânt. Din 2011 scrie la Timp Online.
Eugen Gheorghe

Google Ads-sub articol

Comentarii

 1. mihai

  Dar schimbarile alea climatice oare de ce au aparut?Au aparut pentru ca oamenii taie paduri si scormonesc albiile raurilor in aval si in amonte!!

  (0)
  • Vector

   Asculta Mihai..incazirea globala se datoreaza altor lucruri..insa voi ati luat un slogan platit de …interesele unora…incazirea globala are doi vectori inportanti….experimentele nucleare si traficul nuclear din zona artica…si razboiul din siria si alte zone din lume care de cel putin 7 ani e la foc continuu si care au expodat mii sii mii de bombe de toate felurile..iar noi o dam cind cu padurile cind cu motorina ca poluiaza …adevarul e ca sinteti prosti si amplificati o prostie spusa de cei care au interese din afara tari..in coditiile in care in tara 40 % din paduri sint in arii protejate…cautati..cititi..si apoi vorbiti nu din flclorul unora ci din realtatate..

   (0)
 2. rahatul din mal

  Este interesant dupa golire cum raman tevile de la fosele din zona lacului….va ramane rahatul pe mal 🙂 … se vor pune niste saci de rafie sa ramana rahatul iar apa se duce ea

  (0)
 3. Babinet Titus

  Orice lucrare de reparare, amenajare, chiar si de curatare intotdeauna este binevenita. Important este sa fie facuta bine gandit, si sa fie pentru o durata bine stabilita.
  Cu aceasta ocazie ar trebui facut si mai ales RESPECTAT un plan de dezvoltare a zonei – o arie de o frumusete aparte – in care constructiile sa fie facute dupa niste principii clare, respectate de toata lumea, pentru ca ceea ce se vede acuma (ma aflu chiar la Colibita) lasa mult, mult de dorit.
  Investitorii sa fie ajutati sa nu execute lucrari de arhitectura ,,dupa ureche,,, si mai ales de calitate indoielnica. Intretinerea acestora sa fie OBLIGATORIE fara abateri de la proiectele avizate.
  In zona sunt foarte multi oameni care lucreaza in afara granitelor tarii: comparati va rog ce vedeti acolo, si ce vedeti aici.

  (0)

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Toate comentariile vor fi moderate (aprobate manual).

Vă rugăm să respectați următoarele reguli:

 • 1. Să vă referiți doar la articolul la care postați comentariul.
 • 2. Folosiți un limbaj civilizat, fără injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
 • 3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, dacă acestea nu au legatură cu textul.
 • 4. Autorul articolului poate fi criticat pentru eventuale greșeli, incoerență, lipsă de documentare etc.
 • 5. Numele folosit să nu fie nume de personalități ale vieții publice sau parodieri ale acestora.
Nerespectarea regulilor menționate mai sus va duce la ștergerea comentariilor, fără avertisment și fără explicații.