Militarii din Prundu Bârgăului și-au respectat blazonul la ”Saber Guardian 2019”

Holistic

Poligonul Cincu a aparținut pentru câteva ore artileriștilor din Batalionul 817 Artilerie ”Petru Rareș”, care au executat trageri de instrucție și evaluare cu obuzierul calibrul 152 mm.

Datorită profesionalismului cu care și-au îndeplinit misiunile, militarii din Prundu Bârgăului și-au respectat blazonul de ”mânuitori ai traiectoriilor precise”, informează Brigada 81 Mecanizată ”General Grigore Bălan”.

Aproximativ 1.000 de militari și 200 de mijloace tehnice din cadrul Brigăzii 81 Mecanizată ”General Grigore Bălan” participă în această perioadă la exerciţiul multinaţional ”Saber Guardian 2019”, la care iau parte 13.500 de militari din 14 țări aliate și partenere.

SG19 are ca principal obiectiv evidențierea coeziunii, unității și solidarității statelor partenere şi aliate în vederea apărării împotriva oricărei agresiuni, în special prin posibilitatea de mobilizare rapidă și concentrare a forțelor în timp scurt, oriunde în Europa, informează MApN – Forțele Terestre.

Activitățile de instruire în comun planificate în cadrul SG19 includ exerciții tactice de stat major și cu trageri de luptă, forțări ale cursurilor de apă, deplasarea tactică a Regimentului 2 Cavalerie al SUA din Germania în România, precum și activități cu specific medical.

În cadrul Exercițiului ”Saber Guardian 19”, a avut loc un exercițiu inter-arme, cu trageri de luptă.  La eveniment au participat generalul-maior Dorin Ioniță, comandantul Comandamentului Forţelor Întrunite ‘‘General Ioan Emanoil Florescu’’, generalul-maior Virgil-Ovidiu Pop, comandantul Diviziei 4 Infanterie “Gemina” și comandanții structurilor participante la exercițiu. A fost executată o operație de blocare pe un aliniament favorabil. Deoarece inamicul a reluat ofensiva, structurile de infanterie ale grupului de luptă au deschis focul, iar artileria a executat focul de baraj. MIG-urile 21 LANCER au intervenit în sprijinul forțelor aflate în contact cu inamicul, distrugând subunitățile de artilerie ale acestuia.
Un efect impresionant, vizual și auditiv, l-a produs LAROM-ul, aparținând Brigăzii 8 Larom din Focșani, neutralizând artileria și infanteria inamicului. A urmat spectacolul obuzierelor calibru 152 mm, aparținând Batalionului 817 Artilerie din Prundu Bârgăului, iar apoi, pe măsura apropierii inamicului de pozițiile forțelor proprii, acesta a fost angajat succesiv cu toate sistemele de armament din dotarea infanteriei: aruncătoare calibru 120 și 82 mm, mitralierele calibru 14,5 mm de pe TAB și AG-9.  Ulterior acestui moment, a avut loc evacuarea unui rănit, cu un vehicul MLI MEDEVAC, iar în flancul drept, o celulă de elicoptere IAR 330 PUMA SOCAT a intervenit cu foc asupra blindatelor, cu proiectile reactive nedirijate calibru 57 mm. Contraatacul a fost condus de către o companie de  infanterie din Batalionul 191 Infanterie din Arad, sprijinită de o formație de 4 elicoptere AH-64 APACHE, din cadrul Brigăzii 12 Elicoptere de Luptă a USAREUR. Ultima etapă a exercițiului a constituit-o debarcarea unei companii de infanterie ușoară din elicoptere de tip CH-47 CHINOOK, pentru executarea unei manevre de învăluire și nimicirea inamicului.

Eugen Gheorghe

A absolvit Facultatea de Litere, Secția Română-Engleză, a Universității București. A debutat în presă în 1996 la publicația Steaua Sport Magazin. A lucrat, de-a lungul timpului, la ziarul ProSport, postul de radio Europa FM, agenția de presă Mediafax, dar și la clubul de fotbal Gloria Bistrița, unde a fost purtător de cuvânt. Din 2011 scrie la Timp Online.
Eugen Gheorghe

Google Ads-sub articol

Comentarii

 1. Aleksandru

  Obiectivul principal al acestor exerciții conduse de Statele Unite, pe lângă un răspuns rapid și coeziv, este pretinsul avantaj și provocare în apropierea frontierei rusești.

  (0)
 2. Ptr.Votantul

  De se supara Tov. Putin in 3 zile ajunge in Berlin cu tot NATO vostru sapoi draga Votantule sa vezi ce bine-i sa sti raspunde ”Da ia panimaiut i igraiut paruschi haraso”. Ce exercitii ne mai trebuie ca guvernantii din ultimii 30 de ani au vandut si gloantele din depozitele militare.

  (1)

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Toate comentariile vor fi moderate (aprobate manual).

Vă rugăm să respectați următoarele reguli:

 • 1. Să vă referiți doar la articolul la care postați comentariul.
 • 2. Folosiți un limbaj civilizat, fără injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
 • 3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, dacă acestea nu au legatură cu textul.
 • 4. Autorul articolului poate fi criticat pentru eventuale greșeli, incoerență, lipsă de documentare etc.
 • 5. Numele folosit să nu fie nume de personalități ale vieții publice sau parodieri ale acestora.
Nerespectarea regulilor menționate mai sus va duce la ștergerea comentariilor, fără avertisment și fără explicații.