O meserie foarte căutată lipseşte şi anul acesta din oferta şcolilor. Camelia Tabără recunoaşte eşecul

Merigo

Nouă companii din Bistriţa-Năsăud au anunţat Agenţia pentru Ocuparea Forţei de Muncă despre faptul că sunt interesate să angajeze sudori. Printre acestea se află firme care ar lua şi cinci deodată dacă ar avea pe cine. În total sunt 20 de posturi vacante la început de octombrie.

Din păcate însă, şcolile din judeţ nu au reuşit nici anul acesta să alcătuiască o clasă de elevi interesaţi de această meserie „de nivel mondial”, a recunoscut inspectorul şcolar general Camelia Tabără: „Din cele 28 de clase de profesională pe care ni le-am propus, am reuşit să realizăm 26. Nu am reuşit să facem o clasă de sudură, deşi este o meserie foarte căutată. Ne vom îndeplini misiunea când copii de clasa a VI-a şi a  VII-a vor ridica mâna şi vor spune: visul meu e să devin sudor pentru că e o meserie de nivel mondial foarte bine definită. Avem în Bistriţa un context favorabil cu sudură de nivel internaţional şi zona şcolii nu reuşeşte să rezoneze cu această cerinţă. E o zonă în care mai trebuie să lucrăm”.

Care sunt firmele ce doresc să angajeze sudori vedeţi în oferta AJOFM Bistriţa-Năsăud. 

Sudorii calificați, în special cei cu experiență de lucru, sunt la mare căutare atât în țară, cât și în străinătate. Un sudor calificat şi cu doi-trei ani de experienţă în muncă poate avea un salariu de peste 2.000 de euro în statele europene.

Cristiana Sabău

Cristiana Sabău

A absolvit Universitatea "Babeş-Bolyai" Cluj-Napoca, Facultatea de Litere, secţia română-franceză. În 1996 a debutat în mass-media. A colaborat de-a lungul timpului cu mai multe instituţii de presă printre care Ziua, România Liberă, Europa FM, Radio 21,Radio România, Mediafax, NewsIn, Realitatea TV. În 2011, anul în care a fondat publicaţia Timp Online, a primit distincţia "Jurnalistul bunei guvernări", decernat de Asociaţia pentru o Românie Curată pentru investigaţia care a dus la demisia unui ministru din Guvernul României.
Cristiana Sabău
Jidvei

Google Ads

Comentarii

 1. bukk

  Eu cunosc personal 3 sudori, cu peste 10 ani de experienta, care spun ca fara 6-7000 de lei pe luna, nu se vor angaja.Prefera sa se duca afara 6 luni pe an, iar din banii stransi sa stea acasa, cu degetul in fund,sa se distreze sau sa se plimbe.Si bine fac !Munca inalt calificata trebuie platita ,cu bani adevarati si nu cu nasturi.

  (4)
 2. arhanghel

  Bv d lor punctati fff bine…dar inca nu se zice totul….grave probleme sunt in invatamant….la partea gestionarii sau administrarii sunt praf TOTI in invatamant…..VAI ROMANIEEEE!!!!!!!

  (1)
 3. Bistritean

  Păcat ca nu exista cursuri de calificare cu specializare sudură. Sunt oameni care ar vrea să învețe această meserie.

  (0)
  • Adrian Stir

   Există cursuri de calificare în meseria „Sudor”. La Compa Sibiu tocmai s-a finalizat în 15 septembrie un curs la care au participat 21 de cursanți, iar de la 1 octombrie a început un curs nou cu 30 de cursanți. Cursul de calificare Sudor este un curs de nivel 2, durează ~ 6 luni (are 720 de ore: 240 de ore de teorie şi 480 de ore de practică). Cursul este predat de formatori cu experiență, iar practica se face în fabrică, pe instalații de sudare Fronius, Miller, pe roboți de sudare CLOOS, pe instalații de sudare MIG-MAG, WIG, cu electrod învelit, presiune, plasmă, laser, cu flacără oxi-acetilenică, brazare, etc

   (1)

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Toate comentariile vor fi moderate (aprobate manual).

Vă rugăm să respectați următoarele reguli:

 • 1. Să vă referiți doar la articolul la care postați comentariul.
 • 2. Folosiți un limbaj civilizat, fără injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
 • 3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, dacă acestea nu au legatură cu textul.
 • 4. Autorul articolului poate fi criticat pentru eventuale greșeli, incoerență, lipsă de documentare etc.
 • 5. Numele folosit să nu fie nume de personalități ale vieții publice sau parodieri ale acestora.
Nerespectarea regulilor menționate mai sus va duce la ștergerea comentariilor, fără avertisment și fără explicații.