Cu ce mâncăruri tradiţionale vrea chef Nina Rus să îi impresioneze pe francezii din Besançon

Holistic

(FOTO) Chef Nina Rus de la Păstrăvăria Rin Romuli, împreună cu trei elevi ai Liceului Tehnologic de Servicii Bistrița, dar şi cu chef Mihaela Tatiana Ulmann specializată în deserturi, gătesc, la Besançon, mâncare tradiţională românească pentru gazdele lor întrucât joi va fi organizată o masă românească în cadrul proiectului „Bistriţa 100 Besançon”.

Chef Nina Rus a fost invitată de deputatul Cristina Iurişniţi la Besançon, iar pentru a reprezenta Bistriţa-Năsăud cât mai bine, s-a pregătit temeinic.

„Am municit la meniul acesta foarte mult fiindcă vreau să scot în evidenţă preparatele vechi şi foarte vechi. Vreau să ne prezentăm de nota 10, noi, românii. Voi face sarmalele noastre tradiţionale împreună cu elevii, iar ca desert papanaşii fiindcă am avut vizitatori francezi la păstrăvărie şi au fost foarte încântaţi de papanaşi. La aperitiv vor fi mai multe produse de-ale noastre de porc, care se fac pentru Crăciun”, a spus Nina Rus.

Împreună cu Nina Rus gătesc trei elevi ai Liceului Tehnologic de Servicii Bistrița care urmează calificări profesionale în domeniul Turism și Alimentație, dar şi elevi din Franţa, dar şi chef Mihaela Tatiana Ulmann care este specializată în patiserie.

Masa tradiţională românească va fi în 13 decembrie, invitaţi de onoare fiind membrii Asociaţiei Franche Sylvanie, organizaţie care a fost creată cu scopul de a fi punte de legătură între Franţa şi România.

ONG-ul înfiinţat de Hubert Tyrode a venit în România încă în primii ani după Revoluţie direct la Parva, unde le-a propus autorităţilor un parteneriat care să aibă ca finalitate găzduirea cel puţin o sută de turişti străini/an care să beneficieze de cazare după toate normele europene cu apa caldă, săli de baie, toalete, însă în regim de agroturism. Tot cu sprijinul francezilor, în 2005, a fost înfiinţată Asociaţia Carpatia-Ecotur-Parva formată din 24 de familii ale căror pensiuni au fost clasificate de Ministerul Turismului.

Tot prin proiectul pe care l-au gândit francezii încă din 1994, localnicii ar fi trebuit să organizeze circuite turistice cu ghizi care să prezinte turiştilor fauna, flora şi bogăţiile din zona Munţilor Rodnei. Ei au propus ca de la Parva să se facă trasee turistice spre Peştera Izvorul Tăuşoarelor, pe Valea Rebrei până la Tarniţa la Cruce, la Şaua Craia sau Şaua Zânelor. T

Abia în 2015, centrul turistic din Parva a început să fie reabilitat cu peste 500.000 de lei, bani de la Grupul de Acţiune Locală (GAL) Țara Năsăudului. Centrul, prevăzut cu o sală de reuniuni, una de mese, bucătărie, dormitoare şi grupuri sanitare, a fost botezat „Hubert Tyrode”.

Preşedinte al organizaţiei este acum Claude Mercier care a acordat un interviu publicaţiei noastre.

Sursa foto: Facebook

Cristiana Sabău

A absolvit Universitatea "Babeş-Bolyai" Cluj-Napoca, Facultatea de Litere, secţia română-franceză. În 1996 a debutat în mass-media. A colaborat de-a lungul timpului cu mai multe instituţii de presă printre care Ziua, România Liberă, Europa FM, Radio 21,Radio România, Mediafax, NewsIn, Realitatea TV. În 2011, anul în care a fondat publicaţia Timp Online, a primit distincţia "Jurnalistul bunei guvernări", decernat de Asociaţia pentru o Românie Curată pentru investigaţia care a dus la demisia unui ministru din Guvernul României.
Cristiana Sabău

Google Ads-sub articol

Comentarii

 1. Vinay Maria

  Cateva precizari : chef Nina Rus a fost invitata de Franche-Sylvanie, care este si organizatoarea mesei romanesti. Nu e prima masa romaneasca pe care o pregatesc, e o activitate anuala. Actualul presedinte al Franche-Sylvanie este domnul Antoine Petiard. Domnul Claude Mercier este acum trezorier. ARFA multumeste celor de la Franche-Sylvanie pentru tot ceea ce fac pentru a promova Romania.

  (0)
  • Rodica

   Preferi articolele despre sinucideri?
   Unora le este greu si doar sa citeasca despre oameni care isi vad de treaba lor, le este lehamite de realizari bune si in acest caz chiar suntem pierduti.
   Ptr ca cei ce nu suporta sa citeasca de bine, nici nu fac bine pentru cei din jur.
   Abia asteapta un senzational de natura negativa!
   Preferi artcolele de gen……”frumusica orasului se marita cU tata mare?”
   Si dupa aia toata pleiada de beneficii pe care o are?

   Felicitari doamnei Nina Rus si la cat mai multe realizari.

   (0)
 2. Balan Marius -ecologist PV

  Ce face doamna NINA RUS nu face tot guvernul si politrucii de penali din parlament. Este o adevarata ambasadoare a Romaniei si judetului BN .FELICITARI ! Dupa atatea greve or manca mai bine si francezii. Pofta buna la bucate !

  (0)
 3. Paul Mercan

  Cred ca ii faceti o mare nedreptate unei femei harnice,curajoase si chiar modeste,care vine aproape in fiecare sambata la targul de langa Biserica Evanghelica si se comporta natural ,ca orice precupeata ce vrea sa castige o paine.Ah,vreti vedete cu fuste scurte si zambete largi…spre delectarea publicului,dar care nu fac deosebirea intre polonic si ligura..alegeti fratilor1Valoare ,ramane insa,valoare!

  (0)

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Toate comentariile vor fi moderate (aprobate manual).

Vă rugăm să respectați următoarele reguli:

 • 1. Să vă referiți doar la articolul la care postați comentariul.
 • 2. Folosiți un limbaj civilizat, fără injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
 • 3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, dacă acestea nu au legatură cu textul.
 • 4. Autorul articolului poate fi criticat pentru eventuale greșeli, incoerență, lipsă de documentare etc.
 • 5. Numele folosit să nu fie nume de personalități ale vieții publice sau parodieri ale acestora.
Nerespectarea regulilor menționate mai sus va duce la ștergerea comentariilor, fără avertisment și fără explicații.