Sănătate

Mâncăm în neştire pâine, zahăr, grăsimi şi sare. Unul din patru români e obez

Astăzi, în lumea întreagă, se celebrează Ziua Mondială a Alimentaţiei, proclamată în 1979 de către Conferinţa Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Agricultură şi Alimentaţie (FAO). Cu această ocazie, aflăm însă şi care sunt cele mai consumate alimente din România: grăsimile, zahărul şi pâinea, ceea ce face ca unul din patru români saă fie obez, anunţă DSP.

Potrivit unei informări transmisă de Direcţia de Sănătate Publică Bistriţa-Năsăud, scopul Zilei Mondiale a Alimentaţiei este acela “să avertizeze opinia publică asupra importanţei hranei şi să întărească solidaritatea în lupta împotriva foametei, malnutriţiei şi sărăciei”.

Potrivit sursei citate, evaluarea stării de nutriţie şi a alimentaţiei populaţiei, realizată în anul 2011 de Institutul Naţional de Sănătate Publică din cadrul Ministerului Sănătăţii, a scos la iveală faptul că populaţia României are o alimentaţie preponderent nesănătoasă. S-a ajuns ca în momentul de faţă România să se găsescă pe locul trei la obezitate, adică unul din patru români sa fie obez.

“Conform specialiştilor institutului, alimentaţia românilor se caracterizează printr-un aport mare de grăsimi şi proteine totale, raport mult supraunitar dintre grăsimile animale şi cele vegetale, un aport insuficient de carbohidraţi şi de fibre alimentare (1/3 din necesar) şi un aport insuficient de calciu, magneziu şi seleniu. Totodată, dieta românilor conţine un consum dublu de sare faţă de valorile recomandate. Cele mai des consumate alimente în România sunt carnea şi preparatele de carne, ouăle şi produsele din lapte, pâinea şi zahărul, iar la polul opus se numără: peştele, leguminoasele, fructele oleaginoase şi sucurile naturale. 60% dintre subiecţii eşantionului investigat (62,4% dintre bărbaţi şi 57% dintre femei) au fost supraponderali şi obezi, având la bază o alimentaţie excesivă, nu hipercalorică ci predominant axată pe produse animaliere, bogate în grăsimi, la care s-a asociat o lipsă a activităţii fizice. Măsurarea tensiunii arteriale a pus în evidenţă un procent crescut de hipertensivi (17,8 %)”, se arată în comunicat.

Ca urmare, Direcţia de Sănătate Publică Bistriţa-Năsăud împreună  cu Primăria Municipiului Bistriţa, şi-a propus să facă o serie de activităţi de educare şi informare cu privire la alimentaţia sănătoasă în şcolile din cartierele municipiului, anunţă directorul adjunct al DSP, dr. Doina Petri.  

Dumneavoastră ce faceţi ca să vă ţineţi greutatea sub control?

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS