Social

Mănăstirea Rebra-Parva și-a serbat hramul. Slujba, oficiată de Mitropolitul Andrei

ACTUALIZARE Joi 29 iunie, în ziua pomenirii Sfinților Apostoli Petru și Pavel, IPS Andrei Andreicuț, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a oficiat Sfânta Liturghie la Mănăstirea Rebra-Parva, cu prilejul hramului, pe altarul de vară situat în curtea așezământului monahal. Din sobor au făcut parte peste 30 de preoți, în frunte cu exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopie, arhimandrit Dumitru Cobzaru, și protopopul de Năsăud, Ioan Dâmbu.

În cuvântul de învățătură, IPS Andrei a vorbit despre credința mărturisitoare a celor doi Apostoli, care este pildă pentru creștinii de azi. De asemenea, ierarhul a arătat că astăzi nu se cere mărturisirea credinței până la jerfirea vieții, asemeni Apostolilor, ci prin cuvânt și faptă.


În cadrul slujbei, ierarhul a săvârțit două hirotonii, întru ierodiacon a monahului Mina, viețuitor al mănăstirii, și întru preot, a preotului Adrian Datu, noul paroh la Șieu Sfântu, cu filia Caila. De asemenea, majoritatea credincioșilor au venit la hramul mănăstirii năsăudene în costume populare și mulți dintre ei s-au spovedit și împărtășit. Între pelerinii veniți la hramul Mănăstirii Rebra-Parva s-a numărat și un grup de tineri din Cernăuți, aflați în această perioadă în tabără la centrul de tineret „Preot Profesor Ioan Bunea” de la Sîngeorz-Băi.

”Este o tradiție pentru oamenii din județul nostru, ca în fiecare an de sărbătoarea Sfinților Apostoli Petru și Pavel, să ne rugăm împreună la Mănăstirea Rebra-Parva, cea care poartă numele Sfinților Apostoli. Deși condițiile meteo nu au fost cele mai prielnice, sute de credincioși s-au rugat bunului Dumnezeu într-unul dintre cele mai frumoase locuri din Ardealul nostru drag!”, a postat pe Facebook președintele CJ Radu Moldovan, prezent la slujbă.

Mănăstirea Rebra-Parva a fost atestată documentar încă din secolul al XV-lea, dar primele înscrisuri care vorbesc despre străvechiul lăcaş de rugăciune datează din anul 1755.  Potrivit specialiştilor însă, mănăstirea a existat cu siguranţă înainte de anul 1700. În 1782 când au fost desfiinţate toate ordinele călugăreşti din Transilvania, catolice sau ortodoxe, călugării au fost alungaţi, dar bisericuţa a rămas intactă. De atunci, mănăstirea a mai fost locuită temporar de călugări până la 1822, când biserica din lemn a fost demontată şi mutată mai întâi în cimitirul vechi, iar de acolo, la scurt timp, pe locul unde se află în prezent şi biserica parohială.

În urmă cu un secol, aici se mai puteau vedea urmele unei mănăstiri vechi. În amintirea acesteia, au fost plantaţi brazi şi a fost amplasată o troiţă. Numele i-a rămas peste timp ”La mănăstire”. Mănăstirea Rebra-Parva a fost reînfiinţată în anul 1993 de călugări originari din zonă, dar veniţi de la Mănăstirea Turnu din judeţul Vâlcea. Ei au instituit ca mod de viaţă pravila practicată la Mănăstirea Frăsinei din judeţul Vâlcea unde se copiază modelul Muntelui Athos. Cu acest lucru a fost de acord şi Consiliul eparhial al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului care a aprobat atunci existenţa legală şi canonică a schitului. Mănăstirea Rebra-Parva a devenit loc de pelerinaj, mai ales după ce, imediat după ce a fost construită, în anii 90, o puternică alunecare de teren a distrus o parte din clădirile aşezământului religios.

În anul 1994 s-a pus piatra de temelie a bisericii mari din zid, care a fost târnosită în 2009. În cadrul aşezământului au fost amenajate, în ultimii ani, două corpuri de chilii, o bibliotecă şi un arhondaric pentru pelerini. Obștea de monahi este condusă de pr. protosinghel Chiril Zegrean.

 

De Sf. Apostoli Petru și Pavel, la Primăria Năsăud a fost primit, în prezența șefului CJ Radu Moldovan și a IPS Andrei, un grup de copii din Nordul Bucovinei, regiunea Cernăuți. ”Cred că este important ca noi, românii din țara mamă, să fim alături de românii noștri de peste hotare, de care ne desparte o graniță fizică, dar niciodată una sufletească! Îi felicit pe pr. Tudor Mudure și Paul Gavriloaie pentru implicarea în acest proiect”, a meționat președintele CJ.

3 comentarii

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS