Ani Bob: Mai mult de jumătate dintre asistenții sociali din primării nu au studii de specialitate

Holistic

Un număr de 38 de persoane care lucrează pe post de asistenți sociali în primăriile din județ, ceea ce reprezintă mai mult de jumătate din numărul acestora, nu au studii de specialitate, a spus directorul Agenției de Plăți și Inspecție Socială Bistrița-Năsăud, Ani Bob, la ședința Colegiului prefectural.

Așa se face că și neregulile continuă să apară în ceea ce privește acest sector de activitate, iar Inspecția Socială din cadrul AJPIS le-a descoperit în timpul controalelor.

”Am mers în toate UAT-urile unde au existat suspiciuni descoperite de Curtea de Conturi care, după audit, a făcut suprapuneri altele decât cele pe care le-am făcut noi, și au fost descoperite anumite suspiciuni și create anumite debite, dar, ca și în anii trecuți, debitele sunt mici erori, nu sunt fraude și încercăm să-i educăm pe beneficiarii noștri prin transmiterea datelor cu ajutorul lucrătorilor sociali din primării, să-i educăm să anunțe din timp realizarea de venituri sau schimbarea componenței familiei în momentul în care este vorba de copii care trec peste 18 ani sau nu frecventează școala pentru a nu ajunge la aceste situații de debite pe luni anterioare”, a spus Ani Bob.

Potrivit acesteia, o altă situație pe care o regăsesc inspectorii este deținerea de bunuri care exclud acordarea drepturilor care se acordă pe bază de venituri, cum ar fi două mașini.

”Nu sunt intenționate, pur și simplu uită să anunțe lucrătorul social sau la primărie, deși în toată legislația este menționată obligația beneficiarului de a anunța orice modificare în decurs de 15 zile. Prin urmare, au fost cinci campanii ale inspecției sociale, dar, pe lângă verificarea pe beneficii urmare a suspiciunilor transmise de Curtea de Conturi, avem legislație nouă pe organizarea serviciilor sociale din teritoriu, cea mai importantă instituție fiind DGASPC, în subordinea CJ, după care am verificat 14 din cele 62 de UAT-uri pe HG 797. Avem stipulat expres cum trebuie organizate aceste servicii sociale sau de asistență socială în cadrul DGASPC, în cadrul municipiilor și în cadrul primăriilor de comună. Noi lucrăm la nivel de UAT pe Bistrița-Năsăud cu acest personal de asistență socială în UAT”, a spus ea.

”Avem șapte asistenți sociali cu aviz de la Colegiul Asistenților Sociali în tot județul. Fără aviz sunt 6, alți 11 angajați cu postuniversitar și luați în evidență. Fără studii de asistență socială sunt 38, adică mai mult de jumătate. Ministerul Muncii cunoaște aceste lucruri și a lansat un program de interes național (PIN). UAT-urile nu trebuie decât să-și scrie strategia, să asculte de măsurile lansate de noi și să acceseze aceste PIN-uri”, a mai spus Ani Bob.

Cristiana Sabău

A absolvit Universitatea "Babeş-Bolyai" Cluj-Napoca, Facultatea de Litere, secţia română-franceză. În 1996 a debutat în mass-media. A colaborat de-a lungul timpului cu mai multe instituţii de presă printre care Ziua, România Liberă, Europa FM, Radio 21,Radio România, Mediafax, NewsIn, Realitatea TV. În 2011, anul în care a fondat publicaţia Timp Online, a primit distincţia "Jurnalistul bunei guvernări", decernat de Asociaţia pentru o Românie Curată pentru investigaţia care a dus la demisia unui ministru din Guvernul României.
Cristiana Sabău

Google Ads-sub articol

Comentarii

  1. radu

    ei nu fac….fac politica ALDE!!! nu vedeti ce uniforme au ajpis-ul??? da toti!!! ALDE scrie pe ei!!::))) ALDE care va face prima la dreapta in cazul in care PNL iese cumva din greseala la guvernare!!!!!

    (2)

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Toate comentariile vor fi moderate (aprobate manual).

Vă rugăm să respectați următoarele reguli:

  • 1. Să vă referiți doar la articolul la care postați comentariul.
  • 2. Folosiți un limbaj civilizat, fără injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
  • 3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, dacă acestea nu au legatură cu textul.
  • 4. Autorul articolului poate fi criticat pentru eventuale greșeli, incoerență, lipsă de documentare etc.
  • 5. Numele folosit să nu fie nume de personalități ale vieții publice sau parodieri ale acestora.
Nerespectarea regulilor menționate mai sus va duce la ștergerea comentariilor, fără avertisment și fără explicații.