Actualitate

Magazinul producătorilor locali, vis ce poate deveni realitate. Ce le lipseşte

După ce Florentin Bodiu, legumicultor din Dumitra, şi-a deschis un magazin pe strada General Grigore Bălan, ceilalţi colegi ai lui care vin cu marfă de vânzare la piaţa locală încep să viseze la momentul în care vor avea cu toţii acelaşi magazin. „S-a putut în judeţul Alba, de ce nu ar fi posibil şi aici?”, s-au întrebat ei retoric, însă ar fi nevoie şi de implicarea autorităţilor pentru ca visul să devină realitate.

„Sunt bucuros că am reuşit să-mi deschid acest magazin. Nu a fost uşor fiindcă nici banii nu ne-au permis să facem prea multe. Punem ban peste ban în fiecare an, am investit în solarii, într-o maşină de transport, iar anul acesta în acest magazin în care să vând marfa mea ca să ştie oamenii unde să mă găsească. Aşa nu se înţelegea nimic: ba eram la piaţă, ba la Produs în Bistriţa-Năsăud pe centru. Mulţi m-au sunat şi m-au întrebat de ce nu îmi deschid un magazin să ştie unde să mă găsească. Plus că vindeam multă marfă en-gros la cei care au deja magazine şi vedeam preţurile. Ei câştigă cât mine care muncesc pentru produsul respectiv fără să facă aproape nimic”, a spus Florentin Bodiu.

Fermierul îşi doreşte ca, în maxim o lună, să aibă pe rafturi marfă din ferma proprie.

„Acum sunt la început. Suntem în Ardeal. Se coc mai greu roşiile, dar săptămâna aceasta sper să le pot aduce de vânzare. Să fie banane roşii de Dumitra, ca să facem o glumă. E totuşi un magazin de legume-fructe şi toată lumea ştie că prea multe fructe în zona aceasta nu avem. În afară de prune, mere şi pere, alte fructe nu se prea fac în Bistriţa-Năsăud, iar citrice nu se fac în România, cu atât mai puţin la Dumitra. Fiind un magazin de legume-fructe vreau ca un client care intră să găsească de toate, dorinţa mea fiind aceea de a avea 80% marfă proprie. Colaborez cu ceilalţi colegi care vin la piaţa locală şi va fi marfă Produs în Bistriţa-Năsăud. În cel mai rău caz, când nu va mai fi la noi marfă, fiindcă locuim în nordul ţării şi ştim cum e aici clima, vreau să fie marfă românească”, a spus Florentin Bodiu.

Pentru cei care nu cred că el îşi cultivă legumele ecologic, în incinta magazinului a adus un computer.

„Am amplasat un monitor în magazin, am filmuleţe făcute de astă iarnă când administram gunoi, de când am pus sămânţa în pământ, a crescut mare, de când au crescut plantele şi le-am legat. Vreau ca omul să înţeleagă că se munceşte mult. Mai vreau ca omul să aibă siguranţa că marfa e de aici”.

Deja s-au făcut castraveţii, ceapa, urmează roşiile şi vinetele creţe, foarte apreciate de bistriţeni în anii trecuţi, aşa încât Florentin Bodiu a dublat anul acesta suprafaţa pe care le-a plantat.

„Eu voi pune şi marfa colegilor mei de la Produs în Bistriţa-Năsăud în magazinul meu. Nu le iau nicio taxă, nu pun niciun adaos comercial. Mi-aş dori să facem un magazin mult mai mare. Magazinul meu e foarte mic, doar un chioşc pentru că am vrut să văd cum merge. Noi toţi, dacă am avea un punct de desfacere bine amenajat ar fi extraordinar pentru Bistriţa, pentru bistriţeni, pentru noi care producem, să avem un magazin din care omul să-şi ia de toate ce îi trebuie pentru casă, de la ulei, miere, legume, pâine de casă, paste făcute tradiţional, Aniela cu îngheţată, dar eu zic că trebuie un spaţiu mult mai mare, să fim zi de zi. Noi facem sacrificii să venim aici, ne ia vântul marfa, o aruncă pe jos. Să fim într-un spaţiu amenajat frumos, închis, cred că ar fi mult mai bine şi pentru clienţi. Aici, dacă plouă, clientul nu mai vine. Ar fi ceva foarte frumos pentru Bistriţa”, a spus Florentin Bodiu.

Ioan Simionca – Monor (foto stânga): „E de admirat ce a făcut Florentin. Curaj avem şi noi, dar pentru mine e puţin mai dificil să vin cu marfa din Monor, e o distanţă mai mare, dar nu se ştie niciodată. Poate chiar anul acesta să începem să vedem dacă putem. Înainte să deschidem un magazin mai mare trebuie să lucrăm la mentalitate şi să respectăm mai mult clientul, normele de calitate. Dacă unul nu vinde marfă bună, au de suferit toţi”.

Grigore Rânziş – Piatra Fântânele: „Ar fi frumos să avem toţi un magazin, dar nu avem spaţiu şi nici nu ştiu dacă am avea posibilitatea să ni-l procurăm. S-a putut face un supermarket la Alba Iulia, cred că ar merita să se facă şi la noi. Eu am dus marfă la magazinul luzi Florentin Bodiu până una-alta”.

Deocamdată însă, pe toţi producătorii locali îi găsiţi sâmbăta la piaţa din jurul Bisericii Evanghelice unde vin inclusiv cu fructe proaspete de pădure, cu legume din cultura proprie şi cu multe alte bunătăţi.

În judeţul Alba, anul trecut a fost deschis Magazinul „Bunătăţuri romaneşti”, primul magazin de desfacere a produselor atestate tradiţional, certificate ecologic şi de casă din judeţul Alba şi implicit din ţară, patronat de o Cooperativă agricolă.

1 comentariu

  • Spor! Ma bucur si ii indemn pe toti cunoscutii sa cumpere produse locale si pe cat posibil eco. Doar asa sustinem economia locala si sanatatea noastra.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS