Actualitate Recomandări

Lupta unui bistriţean cu băncile a ajuns la CCR. Ce decizie istorică ar putea lua magistraţii

Curtea Constituţională va dezbate, în 6 decembrie a.c., excepţia de neconstituţionalitate invocată de un bistriţean care a luat un credit ipotecar în valută. Ionuţ Viorel Nicoară a cerut analizarea dispozițiilor art. 10 alin. (1) din Legea nr. 190/1999 privind creditul ipotecar pentru investiții imobiliare, acesta fiind primul dosar în care această dispoziție legală este supusă unui control de constituționalitate.

Instanța de trimitere este Judecătoria Bistrița. Dosarul e din 2017, aşa cum timp Online a scris AICI. 


În data de 6 decembrie 2018 este programată dezbaterea excepției de neconstituționalitate la Curtea Constituțională, iar decizia care va fi pronunțată ar putea avea un impact major asupra litigiilor legate de creditele ipotecare în valută.

„Am solicitat constatarea neconstituţionalităţii art. 10 alin.(1) din Legea nr. 190/1999 în măsura în care sintagma sau în valută convertibilă din textul acestuia permite interpretarea dispoziției legale în sensul că plățile aferente contractului de credit ipotecar (plata inițială a sumei creditului, efectuată de creditoare și plățile ulterioare ale ratelor lunare de principal și dobândă, efectuate de debitor) pot fi efectuate și în alte monede/valute (de exemplu CHF) decât moneda națională (Leul) în cazul creditelor acordate cetățenilor sau rezidenților români (persoane fizice și juridice) de către instituții financiare rezidente în România.

Art. 10 alin.(1) din Legea nr.190/1999 privind creditul ipotecar pentru investiții imobiliare prevede că: suma creditului acordat poate fi exprimată în contractul de credit ipotecar pentru investiţii imobiliare în lei sau în valută convertibilă şi va fi pusă la dispoziţie împrumutatului eşalonat ori integral. Consider că această dispoziție legală încalcă prevederile art.137 alin.(2) privind sistemul financiar din Constituţia României, care are următorul cuprins: Moneda naţională este leul, iar subdiviziunea acestuia, banul. În condiţiile aderării la Uniunea Europeană, prin lege organică se poate recunoaşte circulaţia şi înlocuirea monedei naţionale cu aceea a Uniunii Europene.

În opinia mea, textul constituțional citat (în special teza a doua a art. 137 alin. (2): În condiţiile aderării la Uniunea Europeană, prin lege organică se poate recunoaşte circulaţia şi înlocuirea monedei naţionale cu aceea a Uniunii Europene), exprimă indubitabil o restricție privitoare la circulația monedei Uniunii Europene, și implicit a oricăror altor monede străine, pe teritoriul României. Astfel, conform textului citat, circulația monedei U.E. se poate recunoaște prin lege organică, în condițiile aderării la Uniunea Europeană. Din acest text rezultă că, la data adoptării textului, în anul 2003, monedei U.E. (Euro) NU îi era recunoscută circulația pe teritoriul României.

Puterea circulatorie îi putea fi recunoscută monedei U.E. doar ulterior revizuirii din 2003 a Constituției și după aderarea României la U.E., doar prin lege organică, însă până în prezent nu a fost adoptată vreo lege organică în acest sens, astfel încât se poate susține fără teama de a se greși că nici măcar în prezent monedei Euro, și implicit oricărei alte monede străine, nu îi este recunoscută circulația (puterea circulatorie) pe teritoriul României.

De altfel, acest fapt este confirmat pe pagina oficială a Băncii Centrale Europene (banca emitentă a monedei EUR, care cunoaște cel mai bine unde poate fi utilizată moneda EUR), unde este prezentată o hartă interactivă a zonei Euro, în care România este prezentată ca stat membru al U.E. care NU utilizează moneda Euro.

Putere circulatorie (circulația) înseamnă puterea conferită unei monede de a descărca pe debitor de datoria sa prin simpla cedare a monedei către creditor, adică posibilitatea de a fi utilizată la achitarea bunurilor și serviciilor sau pentru plata unor datorii.

Consider că în conformitate cu prevederile art. 137 alin. (2) din Constituție, leul reprezintă singurul mijloc legal de plată pe teritoriul țării noastre, adică este singura monedă ce se poate utiliza pentru achiziții de bunuri și servicii și plata tuturor obligațiilor (atât publice cât și private) între rezidenții români; orice alte monede (de ex. EUR, CHF, USD, yenul japonez, etc.) reprezintă mijloace nelegale de plată pe teritoriul României în tranzacții între rezidenți români.

Prin urmare, nici plățile aferente contractului de credit ipotecar (plata inițială a sumei creditului, efectuată de creditoare și plățile ulterioare ale ratelor lunare de principal și dobândă, efectuate de debitor) nu se pot efectua între rezidenți români în mod legal în alte monede decât moneda națională”, ne-a transmis Nicoară pe adresa de poştă electronică a redacaţiei.

Ionuţ Nicoară are un proces la Judecătoria Bistriţa cu Banca Românească. Bărbatul a luat un credit ipotecar pentru investiţii imobiliare şi a dat în judecată Banca Românească pentru clauze abuzive.

26 comentarii

  • Are dreptate Ionuț Nicoară, ilegale sunt și preturile la serviciile de telefonie, la dealerii auto și în multe alte spețe!!!

  • Felicitari pentru consecventa dna Cristina Sabau. Importanta acestui demers este una istorica, demna de momentul aniversal a 100 de ani de la Marea Unire. In spatele argumentelor juridice, clare si fara echivoc, CCR trebuie sa confirme faptul ca moneda nationala -LEU- este simbol national alaturi de imn, drapel, limba, stema.

    • Aveți dreptate, d-na Cristiana Sabău merită felicitări, fiind singura jurnalistă care a observat încă de anul trecut importanta acestui demers juridic și l-a adus la cunoștinta cititorilor. Referitor la moneda națională, aceasta, alaturi de steag, imn si stema, reprezintă expresia suveranitatii oricarui stat. Moneda nationala a României este, potrivit declaratiei d-lui academician Mugur Isărescu – guvernatorul BNR, dată în cadrul unui interviu prezentat pe site-ul oficial BNR, ,,unul dintre simbolurile acestei tari,,. Referindu-se la gestul împrumutatilor în CHF de a arunca cu monede în fata sediului BNR cu ocazia unui miting, guvernatorul a arătat că ,,Gestul, total nefericit, de a arunca cu bani, moneda națională, echivalează cu terfelirea tricolorului, un alt simbol al țării, sau cu fluieratul atunci când se cântă imnul național,,. În cadrul aceluiași interviu guvernatorul a mai declarat că ,, A APĂRA MONEDA NAȚIONALĂ ESTE DATORIA ACESTEI INSTITUȚII (BNR). DE CÂND S-A ÎNFIINȚAT EA, APĂRĂ LEUL,,. S-a văzut cum l-a apărat…

  • Adevarul este ca acesti oameni care au luat împrumuturi în valute exotice au vrut să cîștige.
    Acum daca au pierdut …..ei iarăși vor sa castige. De ce ???
    A fost o afacere o înțelegere greșită a mecanismelor investițional o ignoranță totală si o abstractizare totală a legilor economice . Poporul aceste in proportie de 4-5% sînt educați financiar si investițional. Si atunci cind esti complet in afara tuturor legilor scrise si nescrise
    ……vrei sa câștigi????Oricum???
    Vi le-asi arată aici aceste legi …..Dar nu cred ca intereseaza e nimeni .
    Asta e lumea in care trăim.
    Este ca si cum m-ai urca la bordul unei mașini…..fără carnet de conducere.

    • Esti prost gramada! Si daca nu esti informat taci dracului din gura! Creditarea in CHF si in alte valute exotice s-a facut in conditiile in care clientii respectivi nu erau informati asupra riscurilor valutare! Mai mult daca in perioada 2066-2008 mergeai sa iei un credit sa-ti cumperi o locuinta nu te incadrai din cauza salarului decat in CHF! Nu in lei, nu in euro! Doar in CHF! Si tote astea sub aripa protectoare a BNR si a lui Mugur Isarescu, Cinteza, Vasilescu si a altor dejectii beneriste! Si asta nu pentru credite mari asa cum se sugereaza si cum a sustinut inclusiv marele fost prim ministru MISA Spiraluta cunoscut si ca Dacian Ciolos care a trimis la vremea respectiva legea conversiei votata in parlamentul Romaniei de in unanimitate adica cu 248 de voturi la CCR care intr-un complet de cinci judecatori au hotarat ca este neconstitutionala! Mai mult cand a inceput scandalul creditelor in CHF marele guvernator pe viata al BNR a aruncat toata vina in carca imprumutatilor „dojenenandu-i” ca de ce nu au luat credite in lei! Acum cand ROBOR a crescut ii „dojeneste” din nou ca au fost prea lacomi si ca trebuiau sa fie mai prudenti!

    • Posibil sa nu fi inteles bine subiectul domnule Raul Alexandru. Articolul 10 din lege 190 nu se limiteaza doar la creditele acordate – in deja celebra moneda elvetiana, catre particulari – ci la toate imprumuturile (inclusiv cele acordate profesionistilor) in valuta care au avut ca destinatie achizitia unui imobil. Caz in care introducerea falsei ipoteze ca demersul este unul limitat la imprumuturile in moneda elvetiana va dezonoreaza. Restul e rest.

  • Eu sînt si am fost si voi fi foarte bine informat.
    Atunci in 2006-2007 stiam prin sursele mele cum ca raportul de 1/1 dintre euro si franc este tonul de banca Elveției cu eforturi din ce in ce mai mari.
    Dar …..eu sînt unul….!

    Si sa mai spun ceva :Sa iti iei locuinta in anii bumului imobiliar…adica in maximele absolute……..inseamna ca trebuia sa fi fost ,,bazat,, financiar.

    Sa-l iei si in franci …..trebuia sa fi……!
    De ce nu l-a luat in moneda țării Bostwana??? Stii care este ?? Ca eu am o jena.

    Si orice ar fi ….Nu e frumos sa jignesti.intr-una din vechile tale comentarii spuneai asta altii comentator care te-a jignit.
    Eu te urmăresc,imi place ce spui si cum scrii dl Rabinul.

    • D-le Raul Adrian, eu cred și sper că în curând o sa fie locuri vacante la vârful BNR, indiferent ce soluție va da CCR joi. De oameni foarte bine informati, exact cum spuneți dvs. că sunteți, e nevoie acolo! Până atunci v-aș ruga să nu jigniți împrumutații în CHF sau alte valute, fiindcă e vorba de tot felul de oameni (de la cei fără multe diplome până la academicieni) care și-au luat credite si locuinte in anii boom-ului imobiliar. Chiar și despre d-l academician Isărescu s-a spus că a avut credit în CHF de la defuncta Volksbank și nu a dezmințit. Sunt judecatori de la Curtea de Apel Cluj, de la Curtea de Apel Craiova cu credite in CHF… de asemenea, politisti, procurori, parlamentari… jurnaliști respectabili (de exemplu Cristina Țopescu)… peste 1000 de functionari bancari au contractat credite in CHF (oare cum de nu erau nici ei educati financiar?)… chiar și functionari BNR. În Euro s-au împrumutat mult mai mulți. Doi dintre judecătorii actuali ai Curții Constitutionale au credite în Euro. Nu e corect să jigniti asemenea personalități, mai ales că nu ați dovedit în niciun fel că in 2006-2007 erați cu adevărat asa de bine informat cum pretindeți. Acum e usor de vorbit despre ce a fost. După război, multi viteji se arata. Daca sunteti asa de bine informat și educat financiar, spuneți-ne cum va evolua în urmatorii ani cursul valutar și garantati cu ceva.

    • Domnule Raul Adrian imi cer public scuze pentru iesirea mea de ieri dar in continuare iti spun ca nu esti informat! Singura vina a acestor imprumutati a fost aceea ca si-au dorit o casa a lor! Nu vile, nu super case ci doar niste apartamente cu doua sau cu trei camere. Nu este prima oara cand faci astfel de comentarii la adresa celor care s-au imprumutat si cand stai pe margine si nu esti implicat in asa ceva este usor sa arunci cu pietre si cu noroi. Sa zicem ca am fost eu prost ca am luat un astfel de credit, ca a fost prost si vecinul si prietenul si colegul meu dar aici este vorba de sute de mii oameni care au accesat astfel de credite date in valute exotice pentru ca creditarea s-a facut nu doar in CHF ci si in yeni japonezi! Trebuie inteles ca nu doar cei care au luat credite in CHF au fost inselati ci si cei care au luat credite in euro pentru ca euro in 2006 era 3.3-3.4 lei iar azi discutam de 4.6 lei! Mai pune aici si dobanzile care bancile si-au permis sa le majoreze dupa bunul plac mai pune si tot felul de comisioane care le vedeai sau nu si o sa-ti dai seama de ce s-a ajuns unde s-a ajuns azi ca cei creditati indiferent de valuta sa fie niste robi are nu-si mai permit altceva decat sa-si plateasca ratele si asta pentru ca au visat sa aiba o casa a lor.

  • Felicitări domnule Nicoară pentru curaj și determinare .
    Aceasta decizie va avea un impact major asupra litigiilor legate de creditele în valută.
    Asteptam cu interes acest dosar de la CCR cu termen joi la ora 9.

  • D-le Ionut judecarea dosarului in cauza se va face in sedinta publica? Va intreb deoarece as dori sa fiu prezent in sala. Multumesc anticipat pentru un eventual raspuns!

  • Multumesc dl Ionuț ptr aprecieri.
    Multumesc mult.
    In legatura cu cursul euro/leu spun doar atît (am mai spus pe unde am fost invitat), : acest curs trebuia demult sa fie 5 lei . Cu asta am spus tot.sper ca înțelegi. Dacă ași putea sa garantez cu ceva ??? Pot dar cum ?? Sa arat conturile in euro ale mele ,aici ?? Sau contractele pe euro ?? Locurile ?? Tot aici pe ziarul asta ?? Vorbește cu dna Cristiana.

    In alta ordine de idei daca câștigi/câștigător foarte bine.ma bucur . Dar pina sa convingi un sistem bancar ,stufos si……..cu multe încrengătură in UE……E imposibil. Trebuie să lovești în Austria prin Bcr si Este,in Franta prin Brd ,iar in Austria prin Rufeheissen ,in Grecia prin astea Grecești…..,si in cineva mare de la TLV. Nu spun nume….Dar e imposibil. Ma crezi ????
    Tu/voi casigati o bătălie…….războiul ei.

    Si inca ceva ,ati fost neinformat ,fiindca raportul euro/franc era ținut artificial la1/1 De banca Elveției. Foarte greu.
    Dacă ați fi stiut asta mai ati fi luat credit ??? Sincer.
    Nu a fost vina voastră.
    Asta e viata.
    Iti doresc succes.

    • Raul Adrian, iti spun sincer ca nu ma interesează nici de Austria nici de Grecia și nici de acționarii din România ai băncilor. Dacă joci la bursa îți asumi și riscuri, nu? Dar un contract de credit nu trebuie sa fie joc de noroc. Cine a luat credit în valuta nu a urmărit nicidecum sa câștige din evoluția cursului valutar; a luat doar fiindcă i s-a prezentat ca fiind cel mai avantajos. Dacă ar fi vrut sa facă speculatii, ar fi jucat pe Forex, ca e liber pentru oricine. Mie îmi pasă doar de românii care au fost victimele înșelăciunii și abuzurilor băncilor. Vreau sa ii ajut fiindcă îmi place sa lupt pentru dreptate. Și mai e și o componenta patriotică în demersurile mele… nu cred ca ati observat-o. Fac asta din placere; pentru mine personal miza financiara e foarte mica în cazul asta, nici măcar nu am calculat-o vreodată cu exactitate.

  • Greseala voastră a fost asta : iau un credit in Chf…..fiindca acest curs nu evoluează si câștig. Atît.
    Adica mai scurt iau 10.000 de franci cu 400 milioane si in 10 ani dau tot 400 milioane adica 10.000 franci. Plus dobîndă.
    Cine credea că franci va rămîne asa la aceasta paritate ?? Poate doar eu.
    De mințit nu v-au mințit functionarii băncilor, fiindca asa era .cursul era stabil. Si era o afacere pe care v-au momit sa muscati. Si au mușcat destui, si parlament si tot felul de oameni. Era o afacere cu riscurile ei.
    Eu am stiut ca este o trapă.am si spus atunci pe unde am apucat.dar nu eram o voce ca acum. Nu era nimic ca acest ziar ,sau FB sau tv.
    Pe unde am putut am spus si avertizat pericolul înaintea războiului.
    Imi pare rau.

    Si eu sînt acționar la multe bănci din România și nu numai si imi pare rau cind pierd. Dar nu dau vina pe nimeni. Cu doar pe mine.
    O zi buna

    • Ați spus ca funcționarii bancari nu ne au mințit, deoarece cursul era stabil. E cea mai mare minciuna, pe care am demascat-o. În 1999 cursul CHF RON era de 5500 Lei vechi. În 2004 cursul a ajuns la 27 mii lei vechi. Deci apreciere de 400% în doar 5-6 ani. Creditele s-au acordat pe 20-30 de ani, începând cu anul 2006. Întrebari pt dvs ca specialist: a fost normal sa se dea credite într-o moneda atât de instabila fata de leu? Îmi spuneți ca băncile nu au mințit în 2007-2008 cu privire la stabilitatea cursului… Păi ele mint și în prezent! Chiar și acum în apărările lor în procese susțin ca înainte de a scoate pe piața astfel de credite au făcut studii, au analizat evoluția chf pe o perioada de 20 ani înainte și ca a fost stabil! Minciuni pe față, deși la dosarul cauzelor exista graficele evoluției chf ron.

  • Dacă vreți să aflați mai multe din tainele economiei ,a bursei ale investițiilor de tot felul va astept pe FB.
    O sa găsiți muuuulte lucruri interesante si prof despre ceea ce sînt si fac eu.
    Nu credeti tot ce se scrie despre un om inainte sa il cunosti.o fac necondiționat de ceva sau cineva. Sînt liber.

    • Poate ne spui in opinia ta de mare expert ceva despre creditarea in lei. Guvernatorul pe viata Mugur Isarescu alt mare expert care frecvent da cu bata in balta ne indemna sa luam credite in lei care in opinia domniei sale era cea mai sigura! A uitat insa de ROBOR care a crescut si a crescut ca Fat Frumos si care din cea mai buna a ajuns mai rea decat pentru cei imprumutati in euro sau CHF! Stiu cazul unui coleg care in urma cu un an a luat un credit in lei rata era undeva la 1000 lei/luna iar acum plteste 1700!!!!!!! Sau si pe asta ai prevazut-o fiind un mare expert in ale economiei si finantelor si ne-ai tot spus de dar noi nu am auzit?

  • Da o să-ți răspund cu toată,,ironia,, afișată la adresa mea.

    Sa iei un credit in lei (valabil si in alte monede) ptr CONSUM este o prostie.

    Sa iei 50k de euro sau 2mld lei ca sa iti iei o casă pe termen foarte lung ……este gresit.
    M-ai apuca sa spun de ce dar ocupă mult spatiu si din timpul meu.

    Iti dau doar a treia regula care spune că, sa ai un singur venit si sa fi sigur ca 30 -30 De ani vei fi bine si vei putea lucra…..si ca societatea asta a noastra MAFIOTA si cu talhari si Penali va face ca totul sa fie bine ptr cetatean ca sa poti plati acel împrumut…………..este sa fi Nostradamus
    Cine accepta si semnează ptr acest risc inseamna ca este roman.
    Imi pare rau sa spun asta dar asta e adevarul.

    Intra la pagina mea de FB si vezi ca anul trecut am fost invitat la TVBistrita într-o emisiune si Robotul era 1%. Atunci am arătat si argumentat si am explicat cu grafice ca va creste la peste 4%. Nu mint Rabinule. Este emisiunea pe youtube ,am dovadă la ce am declarat atunci.
    Dacă ași putea ași pune acel paragraf din emisiune aici ca sa vedeti ,dar nu vrea dna Sabău.

  • Te felicit Ionuț.sincer.
    Si eu dau in judecata zilele astea statul ,Bcr si Bcr banca ptr locuințe ptr faptul că nu mi-am primit toate primele de pe acel contract . Si au trecut 2ani.
    Sa vedem ce va fi.
    Sume este nesemnificativă….vreo cateva sute de euro.dar satisfacția ca ajut si altii cu acest demers …..este imensa.

  • Domnule Ionuț, greșiți enorm.

    Eu ma refer si m-am referit in continuare la stabilitatea ,paritatea de 1/1 între euro si Chef.
    Citiți comentariile mele. Nu mint .Stiu ce am scris.
    Deci EURO/CHF. Sa fim înțeleși.

    • Nu ați specificat nicăieri ca era vorba de stabilitatea EUR/CHF. Si oricum, nu are absolut nici o importantă evoluția acestei perechi din moment ce românii își obțin veniturile în Lei, nu Euro, iar costul creditului din perspectiva imprumutatilor se calculează in lei. Deci pentru români nu contează evolutia EUR/CHF ci evoluția EUR/RON. Cu ce mă ajută pe mine ca român că CHF a fost stabil față de Euro, dacă față de leu s-a apreciat cu 400% din 1998 până în 2004 și cu încă 100% din 2007 până în 2015?

  • D.p.d.v. juridic avem o justitie fascinanta. Cum dracu din 3 judecatori 1 sau 2 pot sa interpreteze altfel ? Nu-i aceeasi reglementare, nu lafel scrie in limba romana !
    Ca sa fie si mai fascinant, la superlativ, erga omnes cand , cum si pentru cine se aplica ?
    Judecatorii, clar, decid dupa cum s-au trezit dupa o noapte cu capul pe perna si urechea amortita

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS