Livezile: Vin la şcoală în costume populare aşteptând să plece în excursie. Unde vor merge

Holistic

Zeci de copii din comuna Livezile vin la şcoală, de aproape două săptămâni, îmbrăcaţi în costume populare pentru că îşi doresc din tot sufletul să meargă în excursia pe care le-a promis-o primarul Traian Simionca. Nici în zilele ploioase cum este cea de azi, cei mici nu au renunţat la portul popular fiindcă ştiu că numai aceia dintre ei care sunt consecvenţi vor merge în excursie în „Capitala Marii Uniri”.

Fetiţa pe care o vedeţi în imagine se numeşte Iulia Haruţa şi a împrumutat costumul popular de la o prietenă a mamei ei: „Vin aşa îmbrăcată pentru că este Centenarul şi vreau să merg în excursie. Nu am mai fost niciodată la Alba Iulia. Cred că va fi foarte frumos”.

Denis Ştefănuţ (foto stânga) face un efort şi mai mare să vină îmbrăcat în straie populare. Copilul face naveta cu microbuzul de la o distanţă destul de mare. Cu toate acestea, poartă un costum vechi, inclusiv pieptar fiindcă vrea cu adevărat să meargă în excursie în oraşul Unirii, el nemaifiind plecat până acum de acasă. La fel îşi doreşte şi colegul lui Robert (foto dreapta).

 

„Mulţi copii au îmbrăcat costumul încă din 15 septembrie, de când le-a spus domnul primar că vor fi monitorizaţi. Îi urmărim în fiecare zi. Mulţi dintre ei chiar îşi doresc să meargă în excursie. Sunt copilaşi care nu au făcut o excursie în viaţa lor. Îmbracă acest costum popular pentru că primesc această recompensă din partea Primăriei şi este foarte lăudabil acest aspect. În mod constant vin mai mulţi din clasele primare. În clasa a IV-a avem zece copii care vin zilnic îmbrăcaţi în costum popular, în celelalte clase câte 5-6. În total avem de un autocar”, a spus Felicia Marioara Jauca, director adjunct al şcolii.

 

Primarul Traian Simionca a spus că, după ce a lansat provocarea la începutul anului şcolar, le-a cerut cadrelor didactice să îi monitorizeze atent pe cei care vin zi de zi la şcoală în costum popular.

„La sfârşitul acestei luni, le-am cerut profesorilor să-mi prezinte tabele cu acei copii care au venit zi de zi în costum ca să nu am discuţii cu părinţii legat de excursie, că unul a fost două zile şi nu pleacă, iar altul trei şi pleacă. Nu, vreau să văd că două săptămâni un copil are tăria şi puterea să vină în costum popular. Eu îi mai urmăresc dimineaţa şi îi văd pe trotuar cu ghiozdanul în spate şi în costum popular. Foarte simpatici sunt, parcă merg la serbare, la spectacol. Se uită şoferii de pe drum că oare ce se întâmplă la Livezile, ce sărbătoare e. Timp de o lună tot într-o sărbătoare suntem. Copiii aşteaptă excursia, voi merge şi eu cu ei. Mi-au spus că vor la Alba Iulia, că acolo s-a făcut Marea Unire şi e frumos să fim cu toţii prezenţi acolo să sărbătorim împreună acest eveniment. Excursia o plătim din bugetul local. Voi face un proiect de hotărâre şi-l voi trece prin Consiliul Local, vom alege cea mai bună ofertă de transport din trei, cum zice legea. Nu cred că domnii consilieri nu vor aproba acest lucru, nu cred că nu vrea vreunul să nu-i răsplătim pe copii. La anul voi face o altă provocare: copiii care termină cu medii de la 7 în sus să meargă şi ei într-o excursie, să fie motivaţi să înveţe şi să facă lucruri bune. Ne zbatem, ne ocupăm de ei, dar eu cred că trăim în epoca în care trebuie să găsim metode să-i stimulăm”, a spus Traian Simionca.

Primarul s-a gândit la recompense şi pentru profesorii care poartă în costume populare: „Vom face nişte tablouri foarte frumoase cu ei pe care le vom înrăma şi atârna pe holurile şcolii. Pe aceste tablouri vom scrie 1918-2018, 100 de ani. Eu zic să trebuie să oferim un exemplu copiilor. Posibil peste 20-30 de ani să se uite la aceste tablouri alţi copii şi să recunoască cadrele didactice, să le placă ce au văzut şi să vrea să facă şi ei ceva pentru păstrarea tradiţiilor”.

Reamintim că, timp de o lună, toţi angajaţii Primăriei Livezile, în frunte cu primarul, vin la serviciu îmbrăcaţi în costume populare ca să celebreze astfel 100 de ani de la Marea Unire.

Cristiana Sabău

A absolvit Universitatea "Babeş-Bolyai" Cluj-Napoca, Facultatea de Litere, secţia română-franceză. În 1996 a debutat în mass-media. A colaborat de-a lungul timpului cu mai multe instituţii de presă printre care Ziua, România Liberă, Europa FM, Radio 21,Radio România, Mediafax, NewsIn, Realitatea TV. În 2011, anul în care a fondat publicaţia Timp Online, a primit distincţia "Jurnalistul bunei guvernări", decernat de Asociaţia pentru o Românie Curată pentru investigaţia care a dus la demisia unui ministru din Guvernul României.
Cristiana Sabău

Google Ads-sub articol

Comentarii

 1. cc

  Nu e deloc pedagogic , e o formă de experiment care implică mai mult părinții(care se ocupă de vestimentație). Mă miră că politicienii îmbarcă peste educatori, iar instituțiile de protecție a copilului nu îmbarcă.
  Mai intervine aspectul legat de egalitatea de șanse, nu toții copiii au resursele materiale necesare(dacă nu cumva primarul a deschis o garderobă de împrumutat) – cu asta se penalizează copiii fără șanse, apoi mai intervine ideologia- asocierea faptului că un copil e merituos dacă îmbracă și se conformă unei persoane în poziție de autoritate.
  E un caz de Protecția Copilului în alte state chiar de discrimnare in extenso.
  Plus că sunt costume populare diferite pentru alte etnii, ceea ce să spunem prejudiciază identitatea culturală a minorităților.
  Primarii au altă misiune.

  (0)

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Toate comentariile vor fi moderate (aprobate manual).

Vă rugăm să respectați următoarele reguli:

 • 1. Să vă referiți doar la articolul la care postați comentariul.
 • 2. Folosiți un limbaj civilizat, fără injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
 • 3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, dacă acestea nu au legatură cu textul.
 • 4. Autorul articolului poate fi criticat pentru eventuale greșeli, incoerență, lipsă de documentare etc.
 • 5. Numele folosit să nu fie nume de personalități ale vieții publice sau parodieri ale acestora.
Nerespectarea regulilor menționate mai sus va duce la ștergerea comentariilor, fără avertisment și fără explicații.