Sănătate

Litiaza reno-ureterală sau piatra la rinichi

Calculii renali (piatra la rinichi) sunt depuneri dure care iau naștere în interiorul rinichilor. Formarea calculilor are loc fie prin creșterea concentrației urinare a unor substanțe litogene (calciu, oxalat, fosfat, acid uric, cistină, xantină), fie prin creșterea sau scăderea ph-ului.

Ce probleme întâmpină un pacient cu piatră la rinichi ? În unele situații, pacienții nu au nici un simptom. Ei sunt descoperiți întâmplător cu piatră la rinichi. Alți pacienți au simptome de infecții urinare repetate. Se prezintă la medic și sunt diagnosticați cu piatră. Alții în schimb prezintă durere severă în regiunea lombară (în spate, în zona de proiecție a rinichilor), durere care iradiază înspre abdomenul inferior, durere la urinare, grețuri, vărsături, senzația permanentă de a urina, uneori urinări cu sânge, febră, frison.

Care sunt cauzele formării pietrelor la rinichi ?


1.Factori anatomici și anume modificări ale tubulaturii renale, îngustări ale canalelor prin care se elimină urina de la rinichi.

2 Infecțiile urinare pot determina apariția litiazei renale.

3. Boli metabolice : hipercalciurie, hiperoxalurie, hipocitraturie, hipomagneziurie, hiperuricozurie, ph urinar scăzut, volum urinar scăzut, obezitatea.

4. Antecedente familiale.

5. Medicamente: vitamina d și calciu, vitamina c în exces, corticoterapia la copii.

Există și alte cauze care pot determina apariția pietrei la rinichi.

Ce trebuie să faceți dacă aveți una din aceste manifestari?

În primul rând, să va prezentați la medicul de familie care o să va orienteze spre medicul specialist urolog unde trebuie efectuate următoarele investigații: ecografie abdominală, computer tomografie (CT), analize de sânge, analize de urină. În calitate de pacient ar trebui să adresați medicului câteva întrebări cum ar fi: am pietre la rinichi?  Ce dimensiuni au pietrele? Unde sunt localizate pietrele în tractul urinar? Este necesară o intervenție chirurgicală sau o alta procedură pentru a trata pietrele ? Care este probabilitatea ca litiaza să recidiveze? Cum pot preveni apariția pietrelor pe viitor? Cât va costa tratamentul, acoperă asigurarea mea costurile ? Trebuie să mă prezint la control?

În momentul în care vă faceți o planificare la consultație trebuie să vă informați despre posibile restricții (ex: cu câte ore nu trebuie să mâncați sau să consumați lichide înainte de consultație), cât timp durează consultația.

După ce ați făcut toate aceste lucruri trebuie să știți ce tipuri de tratament există pentru patologia dumneavoastră.

O sa vorbim inițial despre metodele de profilaxie adică ce trebuie să facem să nu avem piatră la rinichi. Uneori sunt necesare intervenții chirurgicale de corectare a anomaliilor anatomice (în caz de îngustare a joncțiunii pieloureterale este necesară o operație numita pieloplastie). Aportul lichidian este important și anume consumul a 1,5 – 2 litri de lichide pe tot parcursul zilei. Se recomanda aport normal de calciu (1g/ zi ), aport crescut de fructe și vegetale, evitarea excesului de proteine, evitarea produselor cu conținut crescut de oxalați ( măcriș, spanac, ciocolată, nuci, ceai negru).

 Deoarece durerile pot fi uneori foarte mari este necesar să se recurgă la un tratament analgezic și anume Voltaren 50 mg oral (de 2 ori pe zi).  Atenție! E contraindicat în ulcer peptic, bolnavi cu atacuri astmatice, urticariene, rinită acută precipitate de acidul acetilsalicilic , etc) NO-SPA 40mg (1 comprimat de 3 ori pe zi: Atenție: e contraindicat în insuciența hepatică, renala, cardiaca severă. Se mai recomandată restricția de lichide, aplicarea de caldură locală și repaos la pat.

Există mai multe mijloace de îndepărtare a pietrelor de la nivel renal și ureteral. ESWL (litotripsia extracorporeala cu unde de șoc) sau bombardarea (după spusele pacienților) este o metodă care a revoluționat tratamentul litiazei urinare. Se realizează sub sedare sau anestezie ușoară pacientul plecând acasă în câteva ore după procedură. Ureteroscopia retrogradă cu litotripsie de contact utilizând unda LASER procedură minim invazivă cu rată de succes ridicată se realizeaza sub anestezie iv. NLP (nefrolitotomie percutanată) metodă rezervata pacientilor cu calculi renali complecși. Aceată metodă este cu un potențial mai crescut al complicațiilor (hemoragie renală, stari septice , etc ).

Chirurgia laparoscopică este o metoda de tratament utilă în cazurile de eșec ale ESWL și ureteroscopiei. Avantajele acestei metode în comparație cu chirurgia deschisă sunt reprezentate de suferința postoperatorie mai mică, reintegrare socio-profesională mult mai rapidă, zile puține de spitalizare, aspect estetic mult mai bun. Chirurgia deschisă cu indicații restrânse în centrele în care exista posibilitatea efectuării metodelor minim invazive enumerate mai sus datorită dezavantajelor multiple.

Medicina alternativă nu poate trata litiaza renală însă poate reduce riscul apariției pietrei deoarece se menționează ca 50% din pacienții care au făcut piatră mai fac piatră în următorii 10 ani.

În concluzie, litiaza reno-ureterală creează suferință pacienților, iar dacă e netratată corespunzător pot apărea complicații ca infecții la nivelul rinichilor, colecții purulente atât în rinichi, cat și în jurul acestuia, insuficiență renală care schimbă total viața pacientului. În centre specializate puteți beneficia de ESWL, URETEROSCOPIE CU LITOTRIPSIE LASER, CHIRURGIE LAPAROSCOPICĂ pentru a va trata corespunzător.

dr. Mihai Suciu, suciu_umf@yahoo.com

Etichete

1 comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS