Actualitate

Liderul UJSLI, Emil Mocian, către directorii de şcoli: Nu aţi fi avut salariile actuale dacă nu exista sindicatul

Salariile personalului nedidactic au crescut de la începutul lunii februarie, unii dintre angajaţii din această categorie ajungând să câştige mai mult decât profesorii. Preşedintele Uniunii Judeţene a Sindicatelor Libere din Învăţământ Bistriţa-Năsăud, Emil Mocian, a anunţat, joi, la şedinţa cu directorii de şcoli că această nedreptate va fi reparată prin Legea salarizării unitare, dar reacţia directorilor care au vociferat şi au râs l-a nemulţumit.

„A apărut legislaţia pentru personalul auxiliar  specific, fostul personal nedidactic. Începând cu data de 2 februarie a.c., li s-a majorat şi lor salariul. Acum, într-adevăr, trebuie făcute şi nişte acte reparatorii pentru că se ajunge la un moment dat ca un coleg de-al nostru să aibă 1947 de lei salariu, iar un profesor debutant să aibă mai puţin. Vreau să vă spun că am discutat acest aspect şi în vară va apărea Legea salarizării unitare în care, în urma discuţiilor purtate de preşedintele FSLI cu guvernanţii actuali, profesorul debutant va avea salariul minim 3100 de lei, iar profesorul cu peste 25 de ani vechime va avea 6200 de lei”, a spus Emil Mocian.


Anunţul că vor creşte şi salariile profesorilor i-a făcut pe directori să îşi manifeste îndoiala.

„Vedeţi, asta este diferenţa între dumneavoastră şi liderul de sindicat. Eu cred că se va întâmpla, aşa cum s-a întâmplat şi cu procesul pentru recuperare a diferenţelor salariale. Nici atunci nu aţi crezut şi totuşi s-a întâmplat. (…) Aţi crezut că aveţi salarii de directori din iubirea pe care v-au purtat-o guvernele? Tot prin activitatea sindicală şi prin demersurile pe care le-am făcut noi. Deocamdată, atât conducerea ISJ, cât şi dumneavoastră, directorii, nu vă puteţi plânge că nu sunteţi remuneraţi pe măsura activităţii”, a mai spus Emil Mocian.

Liderul UJSLI a mai anunţat că, în data de 27 februarie a fost semnat Contractul colectiv de muncă şi că UJSLI a întocmit un Ghid al şcolii unde se găsesc toate informaţiile necesare pentru conducerea unei şcoli.  Emil Mocian le-a mai cerut directorilor să aibă o colaborare bună cu secretarii, contabilii şi liderii de sindicat din şcoli: „Vrem ca aceşti colegi ai noştri care au salariile pe care le au să vină cu plăcere la unitatea şcolară, nu să vină cu groază că se întâlnesc cu directorul care s-a trezit cu faţa la cearşaf”.

Potrivit noii grile de salarizare intrată în vigoare la 1 februarie a.c, drepturile personalului nedidactic din învățământ se încadrează între salariul minim pe economie, respectiv 1.450 de lei, și 1.947 lei, în funcție de vechimea în muncă. De aceste majorări salariale beneficiază aproximativ 53.000 de persoane din domeniul Educației. Creșterile salariale implică un efort financiar de aproximativ 90 milioane lei, sumă asigurată prin bugetul aprobat pentru Ministerul Educației Naționale.

11 comentarii

  • Are dreptate dnul de la sindicat. Cadrele didactice ar tb sa își schimbe atitudinea față de personalul nedidactic. Sa nu uite ca și ceilalți muncesc nu numai ei. Fiecare cu meseria lui. Sa nu uite Ca ei au 4 luni vacanta iar nedidactic maxim 25 zile pe an. Unii muncesc 18 ore pe sapt iar ceilalți 40.,, Dar aici intelectualii nu mai știu matematica și se cearta cu ceilalți. ,,

    • Am şi eu doar o întrebare – de ce nu vă faceţi şi dvs. cadru didactic şi să munciţi doar 18 ore pe săptămână?

  • Cosorul lui Mocian, se cheamă a lui Mocian, deoarece a fost inventat de Mocian. Are două părți, o parte lemn-oasă și o parte fer-oasă. Deci să recapitulăm pe scurt… Știți fraza. Și mai știți bine încă ceva: că sindicatele, inclusiv cele din învățământ, au fost infiltrate de mociani. Nu am încredere deloc în ele. De aceea prefer să fiu sindicalist de unul singur. Vedeți dv. noi educatorii, petagogii… Toți au venit aici pentru reeducare, adică să învețe o meserie, din care să se hrănească pe sine, din care să se hrănească pe sine.

  • Da, pe vremea lui Boc , sindicatul dormea? Nu va arogati ceva ce nu va apartine. Acum profitati de programul de guvernare PSD, nu aveti merite personale.
    Stim ce face sindicatul, stim si ce bani frumosi primiti.
    Ar trebui sa mai treceti pe la catedra, sa nu uitati cum e sa muncesti.

  • Si pentru consilierii educativi care duc in spate tone de responsabilitati pe parcursul intregului an scolar ce crestere salariala se preconizeaza?

  • S-a uitat de tot de hotararile judecatoresti.Procese castigate de peste un an pe dobanda legala si banii intarzie nepermis de.mult

  • Realitatea din invatamantul romanesc = dezastru;
    Autorii dezastrului = politicul si cadrele didactice puse politic sa conduca unitatile de invatamant;

    • Da, Andrei. Însă dezastrul pentru a fi depășit trebuie cel puțin recunoscut. Ori pentru inspectorii de la Bistrița, foștii și actualii, școala este, citez direct din ei: Vivat, Crescat, Floreat!

  • daca nu ar fi fraierii de privati sa platesca impozite atunci tu….bugetarule…..AI MUNCII DEGEABA!!!!!!!!!!!!

  • daca nu ar fi privatii sa va platesca salariile atunci tu nu ai comenta aici ca nu ti-ai permite sa-ti platesti nici internetul
    daca vrei continuam …bugetarule

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS