Actualitate Recomandări

Liceele agricole trec în subordinea Ministerului Agriculturii. O nouă profesie la Beclean

Cele două licee agricole din Bistriţa şi Beclean vor trece în subordinea Ministerului Agriculturii, a anunţat inspectorul şcolar general Camelia Tabără la ultima şedinţă cu directorii de şcoli. Întrucât cel din Beclean are în vecinătate o herghelie, începând cu anul şcolar viitor aici vor fi pregătiţi şi îngrijitori pentru cai, o profesie căutată acum pe piaţa muncii, a spus inspectorul general.

„Cele două licee agricole din Bistriţa şi Beclean vor trece în subordinea Ministerului Agriculturii. Ni se cere ca o clasă să aibă o calificare care duce spre o meserie legată de Herghelia Beclean. Acolo e o simbioză fericită, herghelia se află în imediata vecinătate a liceului agricol. Mai există un asemenea context favorabil în Constanţa. E o calificare – de îngrijitor de cai – care nu există nicăieri la nivel naţional. În toată ţara e un număr mare de cai ce pot fi exploataţi şi în turism, şi în chestiuni de agrement, aşa cum se întâmplă în Europa. Trebuie să fim extrem de flexibili şi să oferim ceea ce doreşte piaţa muncii”, a spus Camelia Tabără.

Potrivit inspectorului general, întrucât nu există calificarea respectivă, deocaamdată meseria aceasta va putea fi învaţată doar în cadrul claselor de zootehnie. „Dacă teoria se va face în acest sens, iar practica la fel, meseria aceasta poate fi învăţată. Vrem să intrăm cu această calificare de anul viitor”, a conchis ea.

Directorul Liceului Agricol Beclean, Florin Magdea, a declarat pentru Timp Online că există interes pentru această nouă profesie. „Am avut o discuţie cu reprezentanţi de la minister, am făcut un schimb de experienţă cu un liceu din Ungaria care funcţionează în cadrul unui IAS foarte mare, au clase de genul acesta şi merge. Noi nu avem o asemenea cultură ecvestră ca în Ungaria, dar e un început şi vom încerca. Din câte am înţeles, sunt o grămadă de pensiuni, în afară de herghelie, care nu mai au instructori de călărie şi le trebuie oameni pregătiţi, cu această calificare şi cu diplomă. În afară de Herghelia Beclean, mai e Caii Lupilor la Şieu Sfântul, mai sunt cai şi la Malin, dar şi în zona Uriu-Reteag au apărut cai de rasă şi cred că vor avea nevoie de oameni pregătiţi în acest domeniu”, a spus Florin Magdea.

Întrebat care crede că ar fi impedimentul pentru ca elevii să se înscrie la o astfel de specializare, el a spus: „Denumirea de îngrijitor de cai. Ei, dar mai ales părinţii, au repulsie faţă de acest cuvânt, îngrijitor. Trebuie să fim atenţi la cum gândim denumirea. Finalitatea o să fie bună, zic eu. Începutul e greu, dar noi încercăm”.

Inspectoratul Şcolar Judeţean Bistriţa-Năsăud a făcut şi un studiu demografic pe cele patru zone în care e împărţi judeţul: Bistriţa, Năsăud, Beclean şi Sîngeorz-Băi, iar cea care stă cel mai prost ca număr de elevi care vor absolvi gimnaziul în 2018 este tocmai zona Becleanului.

„Cea mai fragilă şi care începe să se depopuleze este zona Becleanului unde avem 472 de elevi care înseamnă 17 clase. Dacă analizăm toate comunele care ar putea să accesze clase din acea zonă, vedem că nu pot veni copii din altă parte. Noi încercăm să-i convingem pe cei de la capătul judeţului să vină la şcolile noastre, dar mulţi optează pentru Dej sau Mureş”, a spus inspectorul general Camelia Tabără.

În această perioadă, se decide reţeaua şcolară pentru 2018-2019.

4 comentarii

  • Despre transferul liceelor agricole din subordinea Ministerului Educaţiei în cea a Ministerului Agriculturii se discuta de foarte multa vreme. Cert este ca daca in 1997, în România erau 238 de licee agricole, in prezent numărul lor scăzuse la aproximativ 50. Si mai grav este ca unele din cele ramase, aproape ca nu mai au profil agricol.
    De aceea, incepând de anul școlar viitor, liceele agricole din ţară vor fi subordonate şi Ministerului Agriculturii. Structura organizatorică, profilurile, specializările, calificările profesionale, cifrele anuale de şcolarizare şi criteriile de selecţie a candidaţilor pentru învăţământul agricol se vor fi propuse de Ministerul Agriculturii către cel al Educației.
    Aceasta dubla subordonare este necesara pentru a nu se face descentralizarea sistemului de învăţământ pe sectoare de activitate.
    Totusi, prin subordonarea liceele cu profil agricol Ministerului Agriculturii, acestea vor primi şi suprafeţe de teren în cazul în care nu dispun de acesta în baza lor materială şi un lucru foarte benefic va fi faptul că, prin dubla subordonare, vor putea accesa proiecte pentru a-şi moderniza baza materială, care vor permite elevilor să înveţe pe cele mai noi tehnologii.

  • Denumirea profesiei de „Ingrijitor de cai” suna dupa cum ar spune un clasic in viata „ca dracu”. Avand in vedere ca inca din 2006, in Romania exista legea nr 389/2005, cunoscuta sub denumirea de ” Legea calului” publicata in M.Of. partea I nr 9/5.01.2006, ar trebui ca denumirea profesiei sa fie pusa in concordanta cu terminologia folosita in legea respectiva. In acest sens, poate ar fi mai atractiva denumirea de „specialist in cresterea cailor”.

  • Pulpa calului, în vârful dealului ! Diii gloabă !
    La noi se vorbește mult și se face puțin.
    Multă teorie, analize, discuții, și în final o decizie proastă. Cheltuielile rămân.
    Vrem nu vrem, ponderea populației active în agricultură scade, chiar dacă în Romania este încă cea mai mare din EU.
    Este normal să scadă nr. liceelor agricole, care și așa n-au dat niciun specialist, nici măcar cât o scoală tehnică de pe vremuri.
    Multi au ieșit din aceste licee analfabeți la propriu, deși statul a cheltuit o grămadă de bani.
    Să țeseli calul o poți face și cu 8 clase (bunicul avea 2) , dacă-ți place și ai nevoie.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS