Actualitate

Legendă. Stânca Dracului sau cum a dispărut aurul de la Valea Vinului

„Munţii noştri aur poartă, noi cerşim din poartă în poartă”. Sunt versuri pe care le-am auzit din gura moţilor, dar care se pot potrivi, la fel de bine, şi în cazul judeţului nostru. O legendă de la 1892 care are în centru Valea Vinului vine cu o explicaţie în privinţa dispariţiei aurului din munţi.

Profesorul O. Nemeş a scris, în 1892, un text intitulat “Baia şi regiunea Văiei Vinului” cu cinci ilustraţii: Stânca Dracului, Izvorul din Valea Vinului, Izvorul mineral din Anieş, Ruinele vechei biserici din Rodna şi Izvoarele minerale din Sângeorz.

“Deşi întreaga Vale a Someşului prin care mergem la Rodna ne oferă multe frumuseţi naturale, ea devine romantică numai când ajungem în Valea Izvorului. Coloarea cenuşie a apei arată că ne apropiem de o regiune minieră, ceea ce se vede şi pe feţele uscate a lor 2—3 trecători, despre care nu se poate nega că sunt minieri. În valea îngustă şi şerpuitoare înconjurată de ambele părţi de păduri de brazi, într-un ceas ajungem la modesta colonie din Valea Vinului de unde numai pe jos se poate merge la izvorul ascuns între brazi. Înaintând pe Valea Izvorului ajungem la Stânca Dracului”, notează profesorul citat de Arhiva Someşană.

Acesta scrie că despre Stânca Dracului un miner i-a spus următoarea legendă: “De mult, de mult, când regiunea Rodnei era locuită de păgâni, trăia un Principe, care voia să încreştineze poporul. Neavând bani să construiască biserici, s-a dus să caute aur. Cu însoţitorii săi a cercetat toate dealurile, dar n-a găsit decât plumb. Odată plimbându-se la poalele Ineului, zări un castel strălucitor, iar pe coridorul castelului o femeie fermecătoare torcând. Când ea văzu Principele, fusul îi căzu în prăpastie. Principele imediat i-a ridicat fusul căzut. Îndată observă că firul e de aur. Ce fericită eşti Tu, îi zise principele, ai aur din belşug, pe când eu caut zadarnic. Dacă vrei să fii bogat, îi zise femeia, te pot face, dar cu condiţia ca niciodată su nu întrebi cine am fost eu. Apoi dispăru, arătând Principelui stânca din faţă. Principele cu servitorii săi a început să sape şi au găsit atât aur, încât abia l-au putut duce acasă. În fiecare zî Principele mergea la femeia fermecătoare şi cu multă bucurie îi povestea despre bisericile pe care le zideşte. Dar nu ştia numele femeii, ceea ce îl supăra. S-a decis să se intereseze în ascuns de numele şi familia femeii. O însoţitoare a femeii îi povesti că are de a face cu Zâna Dealurilor, Izvora. Principele s-a întristat. Ştia că nu se va putea căsători cu ea.

Dracii ca duşmani ireductibili ai mirosului de tămâie şi ai glasului de clopot, s-au decis să împiedice cu tot preţul zidirea bisericilor. Ştiind că Principele scoate bogăţii imense din mine, într-o noapte au închis drumul cu stânci. A doua zi, Principele văzând că drumul e închis, a crezut că a fost închis de Zână, din răzbunare, pentru că a a îndrăznit să se intereseze cine e. Amărât a plecat în lume. Zâna credea că Principele a părăsit-o. S-a hotărît să-şi distrugă palatul strălucitor. Dar înainte de a pleca, a anatemizat minele, ca ele să nu mai producă aur. Blestemul zinei s-a împlinit. Azi nu se mai găseşte aur. La 1892 se exploata anual 800—1000 hectograme de plumb”, se arată în legenda notată de profesorul O. Nemeş.

Foto: Stânca Dracului, valeavinului.webgarden.ro

4 comentarii

  • Stimata sau stimat ziarist. Este si acuma aur in mina Valea Vinului, si Pb, Zn, Cu,Ag,etc. Numai ca minereul ce contine aceste metale trebuie perforat,puscat, scos afara,macinat, flotat si pe urma prelucrat metalurgic. Dupa ce va mai creste pretul la metale neferoase pe plan mondial poate se va redeschide si Mina Valea Vinului. Sa ajute Dumnezeu.

    • LEGÉNDĂ, legende, s. f. 1. Povestire în proză sau în versuri care conține elemente fantastice sau miraculoase, prin care se explică geneza unui lucru, a unei ființe etc., caracterul aparte al unui eveniment (istoric), al unui erou (mitic) sau al unui fenomen.

  • Dragii mei si legendele sunt frumoasa si cu talc dar in V Vinului chiar exista aur….inchiderea minei a fost o greseala majora atat pt tara cat si pt oamenii din zona….Mina Izvorul Rosu a fost pregatita pt exploatare…nu s-a dat un gram de minereu si din auzite concentratia de aur din zacamant era considerabila s-a lucrat 30 de ani la explorari si exploatare nimic….cred ca cineva a avut interes sa inchida minele din V V inului ,Blazna si Faget….si nu numai …din centrala Baia -Mare nu a mai ramas nimic…acum nu se stie a cui sunt aceste mine….se fura ca-n codru din ele fier vechi….s-a scos tot ce se putea si s-a furat si inca se mai fura….nu exista reclamatii din partea nimanui nu exista beneficiar al acestor mine….ele fiind considerate si puncte strategice in caz de razboi….toate s-au dus odata cu asa zisa nerentabilizare a acestor mine…..nimeni nu s-a gandit la problemele sociale ale acestor oameni din aceste locuri…Acum daca ar mai fii… ar fii chiar” aur..”..s-a scumpit pretul la metale deci ar fii rentabile…dar in realitate se mai fura ce a ramas si sanse de a se redeschide sunt zero…asta este situatia actuala la minle din Rodna….pacat….AURUL A RAMAS ACOLO EXACT CA SI IN LEGENDA SI NU STIU DACA SE VA MAI GASI VREUN PRINCIPE SA-L CAUTE…

  • Foarte frumoasa legenda si foarte frumoasa fotografia.Printul nostru a fost ca Sara din Biblie ,care nu s-a putut abtine[ca noi toti,de altfel]sa nu-si intoarca ,dintr-o arzatoare curiozitate,capul.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS