Social

Lechința: Sprijin financiar pentru reabilitarea bisericii ortodoxe și turnului din Sângeorzu-Nou

Consiliul Local Lechința a aprobat un sprijin financiar de la bugetul local unității de cult Biserica Ortodoxă Sângeorzu-Nou, în vederea acoperirii cheltuielilor neeligibile pentru obiectivul de investiții „Reabilitarea, revitalizarea și promovarea identității culturale a Bisericii Ortodoxe și a turnului din localitatea Sângeorzu-Nou, monument de categoria B” derulat prin Programul Național de Dezvoltare Rurală.

Sprijinul financiar este în valoare de 232.613 lei.

Biserica a fost cumpărată în anul 1978 de la Episcopia Evanghelică. La intrare, în partea stângă a holului bisericii, se afla o piatră cu inscripţia anului 1528. Biserica a fost construită în formă de sală – în anul 1602, a fost distrusă, alături de 60 de case de către mercenarii generalului Basta. A fost reconstruită, lărgită, iar în 1780 a fost împodobită cu elemente baroce. A fost împărţită în două spaţii laterale înguste, interiorul primind astfel caracterul unei basilici. Ferestrele cafasului mai au muluri gotice, două dintre ele sunt bipartite, având câte o coloană de piatră îngustă. Intrarea în biserică se face pe partea de sud, printr-o uşă încadrată în piatră în stilul gotic târziu. Altarul bisericii datează din perioada gotică târzie, din sec. XVIII-lea, pe partea de nord se afla un portal ce aparţine Renaşterii.

După ce biserica a fost cumpărată, s-au efectuat lucrări de reparaţii şi a fost împodobită cu iconostas, fiind sfinţită în data de 3 septembrie 1983. La început biserica a fost înconjurată de un zid de piatră care a fost demolat în anul 1800 şi din materialul rezultat a fost construit, în locul turnului de lemn, un turn de cărămidă şi piatră de 32 m înălţime şi care are două clopote, unul în greutate de 700 de kg.

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS