Actualitate Recomandări

La vremuri noi, tot ei. Ce minuni promite Supercom că va face din 2019

După ce nu a ridicat cu lunile plasticul şi hârtia colectate selectiv, obligând oamenii să arunce gunoiul în aşa-numitele pubele cu „deşeuri amestecate”, Supercom a reuşit să câştige contractul deţinut iniţial de Vitalia păcălind comisia că a prevăzut bani pentru întâlniri cu cetăţenii în care să îi „conştientizeze” despre importanţa colectării selective. 

În loc să se asigure că Supercom are capacitatea să gestioneze contractul câştigat, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Ioan Ţintean – care răspunde de administrarea deşeurilor – s-a erijat în purtătorul de cuvânt al acestei firme care ne-a dovedit, în ultimul an, că poate distruge peste noapte ceea ce Vitalia a reuşit cu greu să construiască: obiceiul firav al oamenilor de a colecta selectiv gunoiul. 


„Rugămintea mea este să înţeleagă toţi care produc deşeuri municipale, adică fracţie umedă, fracţie uscată ca, din 2019, să treacă cetăţenii la colectare selectivă pentru că, potrivit Ordonanţei 24 din 2018, fiecare producător de deşeuri, dacă nu selectează fracţia uscată de cea umedă va plăti 30 de lei/tonă. Se numeşte taxă pentru economia circulară. Unde e lege nu e tocmeală. Cum poate fi redusă această sumă? Prin creşterea cantităţii de deşeuri fracţie uscată care să meargă la reciclare.  Dacă noi toţi, eu, colegii mei, presa, cetăţenii, municipiul mai ales, care produce 65% din deşeurile judeţului Bistriţa-Năsăud, toţi laolaltă vom face ceea ce trebuie, adică o propagandă suficient de intensă pentru conştientizarea cetăţenilor, vom ajunge să plătim mai puţin. Dacă nu, vom depune în continuare mult pe celulă şi vom plăti această sumă pentru necolectare selectivă.”, a spus Ioan Ţintean.

Potrivit vicepreşedintelui CJ, „pretenţia faţă de noul operator va fi cu totul şi cu totul schimbată după cele trei luni de predare- primire”: „Nu voi accepta nici semiîngropate defecte, cu capace ruăe şi saci sparţi. Şi o să vedeţi că vom avea platforme care vor funcţiona normal şi suficiente maşini cu braţ din partea operatorului care atunci spunea că nu ştie pe ce să investească pentru că e interimar. Acum s-au angajat prin ofertă că vor înlocui toţi sacii, că vom avea pubele, containere semiîngropate şi suficiente maşini ca să ridicăm la timpul potrivit sacii care sunt plini. De la data semnării contractului, din 8 decembrie 2018, Supercom trebuie să ne facă dovada că au acest parc. În 8 martie 2019, trebuie să fie platformele ca noi, sacii noi, containere suficiente şi pubele ajutătoare suficiente”. 

Întrebat ce se va întâmpla dacă operatorul nu îşi respectă angajamentele, Ţintean a răspuns: „Dacă prin ADI Deşeuri vom constata că nu îşi îndeplinesc oferta la nivelul la care a făcut-o în contract, propunerea noastră va fi de reziliere a contractului. Nu există pedeapsă mai mare. După ce investeşti, nu cred că îţi vine simplu să pleci fiind dat afară pentru că nu te-ai ridicat la nivelul ofertei. Dar am vrut să ştie cetăţenii că, de acum, lucrurile se schimbă şi că trebuie cu toţii trebuie să colectăm selectiv. Problema mea nu e la case, ci la blocuri.  Supercom făcea colectare pe fracţia uscată cu două maşini, ceea ce era insuficient, după opinia mea, pentru un judeţ. Au propus o sumă – peste aşteptările mele – am înţeles vreo 270.000 de lei sau euro, nu ştiu exact, pentru conştientizare, adică întâlniri cu cetăţenii unde trebuie să înveţe cum să facă colectarea selectivă. Faţă de ce a avut până acum, adică nimic, e o sumă foarte mare pentru conştientizare şi e un lucru care se face în Occident şi e bine”. 

În ce priveşte amenzile, Ţintean a spus că acestea trebuie date de autorităţi.

„La platforma municipală de la blocurile x dacă omul nu pune corect punga cu gunoi, trebuie să îl amendeze municipiul, nu Supercom”, a spus Ţintean. 

În data de 08.08.2016 S.C. Vitalia Servicii pentru Mediu S.A. a decis rezilierea unilaterală a contractului cu Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară pentru gestionarea integrată a deşeurilor municipale în judeţul Bistriţa-Năsăud. 

În acelaşi an, AGA Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară Deşeuri, formată din Consiliul Județean prin președintele Radu Moldovan şi cele 62 de primării a decis, în unanimitate, să accepte delegarea prin concesiune a serviciului de salubrizare în Bistrița-Năsăud firmei Supercom Bucureşti. Ulterior, contractul a fost prelungit de opt ori prin acte adiţionale. 

Iată cu ce tarife a câştigat Supercom licitaţia pentru a fi operator cu acte în regulă din 2019: 

În prezent, se plătesc următoarele tarife: 

7 comentarii

  • Pentru colectarea selectivă la blocurile din subcetate,cele construite de Negrea nu sunt pubele pentru plastic,carton și metal. Unde vreți să le depozitam? Să le ducem la Tintean la poarta?

  • Hai domnuleTinteanule …..Nu ne mai aburi, ca ne-ai aburi destul.
    Pun pariu pe orice suma ca in 2019 martie vom pune gunoiul ca si acum . Cum ??? Asa bine unul peste altul.

    Cu ăștia nu se poate altfel,nu ai cum.

  • La „teorie” stăm destul de bine. Pe site-ul ADI Deșeuri BN există informații despre modul în care se face colectarea selectivă : http://www.adideseuribn.ro/informatii-utile/codul-de-culori-al-containerelor.html
    Aceste informații trebuie să ajungă la cetățeni sub formă de broșuri, poate chiar mai detailat, cum ar fi acest exemplu de la Duisburg : https://www.wb-duisburg.de/downloads/151020_Sortierhinweis_A4_RO_2015.pdf
    Nu se vorbește nicăieri cum se scot în stradă deșeurile selectate la case, vom avea saci de culori diferite pentru fiecare categorie de deșeu reciclabil? Acuma îl colectează amestecat, plasticele, hârtia/cartoanele și sticla în aceeași mașină.

  • Da cu siguranta lucrurile trebuie si pot fi imbunatatite in acest domeniu,altfel ne vom sufoca in gunoaie de tot felul si in plus vom plati bani multi catre UE ,de la care am primit multe sute de milioane de euro .Astea se pot intimpla daca se cumuleaza cateva conditii:
    -noi toti sa respectam regulile si inca din casa sa alegem menajerul de reciclabil si sa-l depunem in locurile si containerele special amenajate.
    -operatorul sa ridice frecvent si cu masini diferite menajerul si reciclabilul
    -organele abilitate sa-si faca cu adevarat treaba,iar cei care nu respecta regulile sa fie drastic sanctionati.
    Sigur mai sunt si alte masuri adiacente care trebuie indeplinite(informare,constientizare,stimulare si premiere pentru cei merituosi s.a.m.d.) Toate acestea mai trebuie completate cu o conditie de baza,adica cei care vremelnic ne conduc SA NU FIE CORUPTI,sa nu pretinda tot felul de spagi mascate sub forma de sponsorizari sau alte smecherii.Sincer nu sunt foarte optimist stiind prietenia stransa dintre primarul municipiului si patronul Supercomului (fosti colegi de partid si Senat) .
    PAREREA MEA!

  • Municipiul Bistrița trebuie să-și gestioneze independent deșeurile. În condițiile în care prestatorul serviciilor răspunde doar în fața ADI Deșeuri situația actuală nu are cum să se schimbe. Autoritățile municipale, primarul și CL nu vor avea în continuare nici un cuvânt de spus în fața societății. Platformele vor fi în continuare murdare și nu va exista nicio preocupare pentru reciclarea deșeurilor atâta timp societatea prestatoare și-a rezolvat problema profitabilității din tarife. 3,5 lei pe vremea Vitaliei și 5,8 lei pe luna acum. Asta pentru orășeni.
    https://www.timponline.ro/creste-tariful-de-depozitare-a-deseurilor-se-majoreaza-si-tarifele-pentru-serviciile-de-salubrizare/
    Pentru ca sa nu mai vorbim de bătaia de joc a tarifului diferențiat. Primarii de comune în număr de 58 cu 58 de voturi în ADI au reușit ca sa mențină pentru rural același tarif din 2013 si chiar mai mic decât cel la care se ajunsese in 2015 adică 1,89 lei pe lună fața de 2,09 lei în condițiile în care i s-a pus în cârca orășeniilor toată diferența. Ăsta este rezultatul sistemului cu „taxare fără reprezentare”. Bistrițenii plătesc peste 70% din costul salubrizării județului și au un vot în minunata asociație. Dacă mâine primarii de comune vor decide ca orășenii să producă compost pe blocuri și sa-l care apoi cu roaba la țară pentru fertilizarea grădinilor, așa se va face. Dacă exista o minimă decență, încărcând poluatorul individual din mediul rural cu contravaloarea unui pachet de tigări pe an nu se ajungea la un tarif triplu pentru cetațenii de la oraș, un tarif cu nimic justificat de costuri. Dar populismul nu are limite și județul nostru este unul preponderent rural așa cum sunt și voturile. Până când Bistrița nu va ieși din încuscrirea forțată și păguboasă și care conduce la contractarea serviciilor de către o asociație asupra căreia cetățenii Bistriței nu au niciun control, situația gunoaielor va fi gestionată tot ca la țară. Cu gunoaie și rahați pe platforme în tot orașul și 0 preocupare pentru reciclare.
    https://www.timponline.ro/consilierii-locali-per-cer-iesirea-municipiului-din-adi-deseuri-e-singura-concluzie-logica/

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS