”Jocul Însuraților” la Șieuț (FOTO-VIDEO)

Holistic

Conform tradiției anuale de Sfinții Trei Ierarhi Vasile, Grigore și Ioan, la Șieuț a avut loc ”Jocul Însuraților”, obicei prin care, într-o adevărată paradă a costumului popular, localnicii dansează sub privirile admirative ale celor prezenți.

”La Șieuț tradiția este un lucru sfânt și se păstrează cu mare cinste de oamenii de aici. Am participat la Jocul Însuraților unde am întâlnit peste 100 de persoane îmbrăcate în frumosul port de pe Valea Șieului, care s-au întâlnit pentru a petrece și a se bucura împreună. Vreau să felicit această comunitate minunată și să îi mulțumesc domnului primar Ioan Dedean pentru invitația de a participa la acest eveniment”, a scris pe Facebook pereședintele CJ Radu Moldovan.

La sfârșit de ianuarie localnicii, dar şi fii ai satului care s-au împrăştiat prin lume, se întâlnesc la Căminul Cultural din localitate pentru a dansa şi a depăna amintiri la ”Jocul Însuraţilor”.

Conform Centrului Județean pentru Cultură, Valea Şieului se remarcă prin autenticitatea şi frumuseţea portului popular, bogăţia repertoriului muzical şi coregrafic şi unicitatea tradiţiilor. Comuna Şieuţ se individualizează prin faptul că deţine trei formaţii artistice de mare valoare: „Ciobănaşul” din Şieuţ, „Izvoraşul” din Ruştior şi „Poeniţa” din Sebiş, formaţii tradiţionale ce nu au o activitate permanentă, dar care performează la anumite ocazii specifice (colinde şi obiceiuri de iarnă; „Jocul însuraţilor”, organizat în ianuarie sau alte sărbători săteşti), asigurând astfel perpetuarea valorilor culturale materiale şi imateriale ale comunei.

Aici mai multe fotografii.

Eugen Gheorghe

A absolvit Facultatea de Litere, Secția Română-Engleză, a Universității București. A debutat în presă în 1996 la publicația Steaua Sport Magazin. A lucrat, de-a lungul timpului, la ziarul ProSport, postul de radio Europa FM, agenția de presă Mediafax, dar și la clubul de fotbal Gloria Bistrița, unde a fost purtător de cuvânt. Din 2011 scrie la Timp Online.
Eugen Gheorghe

Google Ads-sub articol

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Toate comentariile vor fi moderate (aprobate manual).

Vă rugăm să respectați următoarele reguli:

  • 1. Să vă referiți doar la articolul la care postați comentariul.
  • 2. Folosiți un limbaj civilizat, fără injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
  • 3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, dacă acestea nu au legatură cu textul.
  • 4. Autorul articolului poate fi criticat pentru eventuale greșeli, incoerență, lipsă de documentare etc.
  • 5. Numele folosit să nu fie nume de personalități ale vieții publice sau parodieri ale acestora.
Nerespectarea regulilor menționate mai sus va duce la ștergerea comentariilor, fără avertisment și fără explicații.