Bărbat muşcat de viperă, transportat la spital cu elicopterul SMURD

Holistic

ACTUALIZARE Un bărbat de 32 de ani din Lunca Ilvei, muşcat de o viperă, a fost transportat cu un elicopter SMURD la o clinică de specialitate din Târgu Mureş.

Purtătorul de cuvânt al ISU Bistrița, Marius Rus, a informat că starea bărbatului este gravă, motiv pentru care a fost nevoie de solicitarea eclicopterului care să-l transporte urgent la spital pentru îngrijiri medicale de specialitate.

În ultima perioadă, din cauza căldurii, şerpii au devenit foarte agresivi, mai multe persoane fiind muşcate de vipere. Este vorba, în general, de locuitori de la munte, unde viperele au cuib.

ȘTIREA INIȚIALĂ În ultima perioadă, prin numărul de urgență 112 au fost anunțate trei situații în care persoane au fost mușcate de viperă: în Colibița, Piatra Fântânele (Ciosa) și Lunca Ilvei. În această perioadă, viperele reprezintă un pericol în zonele montane. Alături de Salvamont Bistrița-Năsăud, ISU Bistrița vine cu un set de măsuri.

În zona montană și piemontană a județului Bistrița-Năsăud se întâlnește frecvent vipera comună (vipera berus berus) sau vipera neagră, acestea fiind specii de reptile veninoase de la noi din țară. Excursioniştii, dar și persoanele care își desfășoară activitatea în zone de munte, trebuie să cunoască pericolul pe care îl reprezintă viperele în această perioadă, modalităţile de prevenire a atacului acestora şi care sunt primele măsuri de ajutor care trebuie luate în caz de muşcătură. Din luna iunie şi până în august ele îşi perpetuează specia şi sunt extrem de periculoase. Muşcăturile de viperă impun efectuarea de urgenţă a unui vaccin antiviperin. 

– purtați bocanci de munte, chiar dacă temperatura ambiantă este ridicată;

– efectuați permanent un control vizual al zonei în care urmează să pășiți;

– nu ridicați pietre mari decât după ce, în prealabil, ați efectuat un control vizual dedesubt, pentru a verifica dacă sunt șerpi.

– dacă intrați într-o zonă cu vegetație înaltă care nu vă permite verificarea suprafeței solului, loviți ușor vegetația cu un băț astfel șarpele va fugi din calea dumneavoastră.

Persoana mușcată de viperă poate muri în cinci ore, (veninul acesteia este o hemotoxină), hemoglobină din sânge formând, împreună cu veninul un compus stabil, ceea ce poate duce la sufocare. Totuși moartea cauzată de mușcătura unui șarpe veninos survine în cazuri rare, mai mult de jumătate din mușcăturile de viperă sunt „uscate” fără inoculare de venin. Efectele unei mușcături de șarpe veninos variază în funcție de vârsta, condiția fizică și starea de sănătate a victimei. O mușcătură de șarpe poate să afecteze victima, dar și pe membrii grupului, din punct de vedere psihic, împiedicând luarea măsurilor necesare.

SIMPTOME – mușcătura de șarpe veninos:

– durere acută

– tumefierea (umflarea) zonei afectate;

– una sau două urme de înţepătură; (mușcătura de viperă se prezintă ca două înţepături la distanţă de 3-4 milimetri);

– semiconştienţa;

– decolorarea sau colorarea în violet sau negru a pielii din zona în care a pătruns veninul și necrozarea țesuturilor;

– alte simptome generale: senzaţie de greaţă, vomă, tulburări de vedere, dificultăţi de respiraţie (tahipnee), hipersudoraţie (transpiraţie excesivă), dureri abdominale, sete, anxietate și posibila pierdere a cunoștinței.

O muşcătură de la orice tip de şarpe veninos trebuie să fie întotdeauna considerată o urgenţă medicală. Chiar şi muşcăturile de şerpi neveninoși ar trebui să fie tratate de medic, pentru că pot apărea reacţii alergice severe.

CÂTEVA MĂSURI DE PRIM AJUTOR ACORDATE UNEI PERSOANE MUSCATĂ DE UN ȘARPE VENINOS:

– În primul rând, păstrați-vă calmul!

– Cereți ajutor specializat, apelați numărul de urgență 112 (SMURD, Ambulanță, Salvamont);

– Evitați mișcările pentru a evita răspândirea veninului în sistemul circulator;

– Până la sosirea echipajelor de intervenție scoateți-vă  bijuteriile, ceasul sau hainele prea strânse în jurul mușcăturii, înainte ca zona să se umfle;

– Legați un garou la 5 cm deasupra rănii, urmând să îl slăbiți ușor  după 20 de minute;

– Imobilizați zona mușcată;

– Dacă aveți posibilitatea, introduceți zona lezată în mediu rece (apă, gheață) pentru a îngreuna circulația sanguină;

– Nu încercați să aspirați veninul cu gura!

– Nu luați niciun medicament fără acordul personalului specializat!

Eugen Gheorghe

A absolvit Facultatea de Litere, Secția Română-Engleză, a Universității București. A debutat în presă în 1996 la publicația Steaua Sport Magazin. A lucrat, de-a lungul timpului, la ziarul ProSport, postul de radio Europa FM, agenția de presă Mediafax, dar și la clubul de fotbal Gloria Bistrița, unde a fost purtător de cuvânt. Din 2011 scrie la Timp Online.
Eugen Gheorghe

Google Ads-sub articol

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Toate comentariile vor fi moderate (aprobate manual).

Vă rugăm să respectați următoarele reguli:

  • 1. Să vă referiți doar la articolul la care postați comentariul.
  • 2. Folosiți un limbaj civilizat, fără injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
  • 3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, dacă acestea nu au legatură cu textul.
  • 4. Autorul articolului poate fi criticat pentru eventuale greșeli, incoerență, lipsă de documentare etc.
  • 5. Numele folosit să nu fie nume de personalități ale vieții publice sau parodieri ale acestora.
Nerespectarea regulilor menționate mai sus va duce la ștergerea comentariilor, fără avertisment și fără explicații.