Ioan Peteleu: Hrubanism urât mirositor. Episodul 2: PUG-ul în combinări de n luate câte k

Holistic

Consilierul local PNL Ioan Peteleu continuă seria dezvăluirilor documentate referitoare la Planul Urbanistic General al Bistriţei. Redăm în continuare, integral, materialul transmis redacţiei noastre:

„Navigând prin meandrele PUG-ului bistrițean îți dai seama cât de mult a erodat acesta în ultimii cinci ani unele maluri ca să iasă din albia sa (legală). Cu alte cuvinte, acest PUG a fost și se dorește în continuare a fi pentru încă cinci ani cel puțin, pentru unii mumă, pentru alții ciumă. Sper totuși că în scurt timp nu va mai fi așa!”

Ce este de notat vis-a-vis de această prelungire cu încă cinci ani a PUG-ului este faptul că ea s-a produs în urma unei propuneri recente (octombrie 2018) a primarului și arhitectului șef și exclusiv prin voința majorității din Consiliul Local care-l susține pe primar.

Pentru mine, în acest moment nu mai există nici un dubiu că interesele de a denatura această documentație care stă la baza reglementărilor în urbanism au fost încă din perioada de elaborare a acesteia. Vorbeam în materialul precedent de haos și nu întâmplător. Acesta există în PUG și în opinia mea a fost creat artificial prin introducerea unor variabile multiple: codificări alfanumerice, culori, hașuri etc.

Dar, de parcă nu ar fi fost de ajuns, au apărut și combinările de variabile (n luate câte k) care au avut ca rezultat mai multe variante (C) de PUG. Nu știm încă valorile lui n și a lui k și evident nici valoarea exactă a lui C. Ce știm însă cert este că C2!

Interpretând rezultatul C2, deducem că există cel puțin două variante de PUG (în special UTR-uri). Dar ca să nu rămânem doar la nivel de deducții trecem și la demonstrație.

În data de 7 decembrie 2017, secretarul Municipiului Bistrița a transmis un e-mail tuturor consilierilor locali prin care ne informează despre o solicitare privind eliberarea unui certificat de urbanism în UTR 5 (amplasamentul actualului Han) pentru un imobil de locuințe cu regim de înălțime S+P+6E.

În atașament la e-mail-ul respectiv sunt două planșe pentru același UTR: una vizată de arhitectul șef spre neschimbare (semnată) în data de 14.11.2013 iar alta nesemnată. Tot în atașament este și copia certificatului de urbanism întocmit de serviciul de urbanism și semnat de arhitectul șef, atenție, cu reglementările din planșa care NU ESTE VIZATĂ spre neschimbare!

În varianta vizată spre neschimbare, codificarea din UTR 5 pentru subzona în cauză este IS1a (subzona instituţiilor publice şi serviciilor de interes general cu regim de înălțime P+2E+M). Această codificare (IS1a), nu are corespondență în Regulamentul Local de Urbanism aprobat în 2013 care conține doar codificarea IS1 (subzona instituţiilor publice şi serviciilor de interes general cu regim de înălțime P+4E) și care, la utilizări interzise, specifică și „locuire individuală şi colectivă”, ca urmare, în subzonă nu pot fi construite locuințe de nici un fel!

În varianta nesemnată, codificarea este M1 – subzona mixtă situată în afara limitelor zonei protejate cu regim de înălţime de maxim P+4 niveluri – dedicată pentru instituţii, servicii publice de interes general, servicii, locuinţe, iar (încă o „scăpare” se pare) codificarea IS1a nici nu există în această variantă!

Din câte se poate observa, în prima variantă este interzisă construirea de locuințe, iar în a doua variantă NU, iar neconcordanțele sunt multe! Care o fi varianta adevărată și legală? Cea semnată sau cea nesemnată? Se pot sau nu se pot construi locuințe în zonă? Regimul de înălțime o fi P+2, P+4, sau P+n? Poate primarul sau arhitectul șef să ne dea un răspuns?

Nu că nu ar fi suficient pentru susținerea demonstrației că C2, dar pentru ca rezolvarea „sistemului de ecuații” să fie mai simplă, mai introducem două elemente cunoscute.

Primul element este referatul secretarului municipiului Bistrița din data de 19.03.2012 prin care secretarul propune și primarul aprobă, vizarea spre neschimbare a documentațiilor de urbanism aprobate în ședințele Consiliului Local (PUZ, PUD, PUG), tocmai pentru a preveni existența mai multor variante ale aceleiași documentații.

 

Al doilea element îl reprezintă referatul arhitectului șef din data de 8 noiembrie 2018 (adică recent, imediat după ședința CL din luna octombrie) prin care acesta propune renunțarea la vizarea spre neschimbare a documentațiilor de urbanism aprobate în ședințele Consiliului Local (PUZ, PUD, PUG). Culmea este că și acest document a fost aprobat. Atenție, de către același primar!

Vis-a-vis de aceste două ultime elemente stau și mă întreb: ce eveniment „cosmic” o fi produs această răsturnare de situație care să-l facă pe primar să-și renege practic decizia din 2012? Sau o fi fost „efectul fluturelui”? Sau o fi vreo contradicție în logica perfectă (!?) a domnului primar? Sau o fi din cauza oboselii cauzate de efortul pe care îl depune în „managementul performant” al multiplelor servicii și direcții din subordinea sa (adică toate), oboseală care se pare că nu a putut fi surmontată de multiplele delegații și excursii de relaxare pe banii bistrițenilor? Sau o fi descoperit vreo valoare cunoscută a lui n sau a lui k?

Până la aflarea adevăratei valori a lui C și a răspunsurilor la întrebările puse, un lucru este cert: eroziunile în PUG-ul bistrițean sunt atât de mari încât codul roșu de intervenție se impune a fi activat pentru prevenirea dezastrului total!

PS: Am spus-o și în materialul precedent și o spun și acum: situația de mai sus nu este singulară!”

Ioan Peteleu, consilier municipal PNL 

Google Ads-sub articol

Comentarii

 1. Jianu

  Revin cu aceeasi eterna intrebare: cine era viceprimar si sercretar in 2013? Oare nu Peteleu si Gaftone? Oare nu ei au moșit acest PUG? Intreb si eu pentru un prieten…

  (0)
 2. jon

  to’arase Peteleu… oare nu matale cu to’arasa secretara trebuia sa verificati PUG-ul? singuri va dati cu paru-un cap… pana la urma care l-ai semnat matale cand erai viceprimar?

  (0)
 3. Jianu

  Pînă la urmă care PUG este ” cel adevărat”? Că asta asteptăm noi de la Peteleu! Oricum omul este de admirat, a luat provocarea in serios deși, mai are mult de muncă….oricum cele 2 acte prezentate au impact minor…si se referă la partea administrativa si de gestionare a actelor..o fumigenă à la Gaftone.

  (0)
 4. Balan Marius- PARTIDUL VERDE B-ta

  Stimate domnule consilier PETELEU. Se vorbeste de smecheriile ascunse in PUG-uri. Dar despre PUD-uri cine vorbeste ? Aceleasi smecherii si smenuri contin si acestea. Poate va amintiti ca personal am fost la acele sedinte si in special la votarea PUD-ului din 2015 unde am luat si cuvantul. Citind mai multe materiale in presa despre marea chiloteala din HURBANISMUL bistritean va intreb si ma intreb daca nu cumva ar trebui sa intervina chiar domnul Prefect sa i se aduca la cunostinta si toate aceste masuri votate sa fie reluate pt. ca intradevar pe multi cetateni dezavantajeaza masurile luate in CL. Ma intreb daca in 24 iunie 2015 discutiile privind PUD-ul (HCL 78 ) unde este cuprinsa si PIATA CENTRALA nu poate suferi modificari. Eu il vad ilegal atata timp cat cartile funciare ale mun. nu contin transformarile la zi. Avand in vedere ca primarul si consilierii psd+alde+udmr au votat acest proiect in lipsa Cadastrului Verde si incalcand mai multe legi de mediu si chiar transparenta in luarea deciziilor si a informatiilor pt. ca nu au fost prezentate publicului cele cinci variante de proiect .Astfel legea 350 din 2001 de AMENAJARE a TERITORIULUI art. 13,32 si 34 sunt incalcate flagrant , eu consider acel PUD total ilegal.

  (0)
 5. Ovidiu Florean

  Precum administratia PSD , PUG-ul Bistritei e facut pe interese intr-un mod caraghios de permisiv . Permisiv pentru camarila lor si restrictiv pentru cei ce nu-s cu ei . O sa aiba mult de lucru justitia din cauza asta . Cretu se spala pe cap : „dupa mine , potopul „.

  (0)
 6. Andra

  Curioasa!M-am uitat pe Ordinul 839/2009,cu autorizatiile pentru lucrari de constructii si intradevar, „Vizat spre neschimbare” se refera la autorizatii,la documentele anexa la autorizatii! Rezuta ca arhitectul sef,pe lege, are dreptate!

  (0)
  • Jianu

   Voi ce nu ați înteles? Prin referiri la propuneri aberante, secretarul Gaftone vrea sa-si acopere prostiile si ilegalitațiile făcute de ea. Nu ați imțeles inca, că nu stie ce pug….

   (0)
 7. Balan Marius - contribuabil

  La CLUJ cel mai hulit prim- ministru ca era vezi doamne omul lui Basescu , adica primarul BOC a fost nominalizat PRIMARUL ANULUI privind proiectele pt. un oras „SMART CITY „Primarul a multumit in mod special cetatenilor din oras denumindu-i la randul lor ca fiind „SMART CITIZENS” Se stie ca primaria Cluj foloseste o buna parte din bani la bugetul PARTICIPATIV. Astfel 30 de proiecte au fost selectate direct de la studenti, cetateni si ong-ist , trimise spre finantare. Cine il mai huleste pe BOC ? De ce ?.Tovarasi edili…pe cand si la Bistrita buget participativ ?Fiti siguri ca are cine-l gestiona. Idei sunt cu nemiluita si inca din acelea curate fara spagi !

  (0)
 8. Daniela Chirlezan

  Cred ca administratia locala reprezinta reflectia administratiei centrale. Prostii, coruptii si incompetentii de varf ne conduc acolo si aceasi categorie de oameni o regasim si in urbe. Sunt ani de cand nu se discuta de proiecte interesante si constructive nici la nivelul acestei tari si nici la nivelul acestui sat electrificat (felul in care se prezinta nu imi permite sa il cataloghez altfel), ci doar de distrugerea a ceva bun care a fost facut candva. Stam zilele acestea si tanjim cu admiratie la actiunile si curajul acestei Aliante a Vestului care a inteles ca daca vrei progres trebuie sa iti iei soarta in propriile maini si sa actionezi spre progres, nu spre autodistrugere si nici nu stai sa-ti plangi de mila ca nu primesti bani de la „proasta romaniei” ( google search). Cand ne vom scutura de parazitii care capuseaza administratia locala? Cand vom avea ocazia sa privim cu mandrie spre progres si nu spre investitii tampite, facute de mantuiala mancatoare de zeci de milioane de euro ( partie fara zapada, patinoar inaccesibil, custi pentru veverite si refugii banale de admirat pasari? Cand? Trece luna, trece anul, mai vine un mandat, scaunul e caldut, iar obrazul din ce in ce mai gros, igrosat de zerourile din cont. Asa rusine de primar si de administratie, asa rusine de oras. Noapte buna, Bistrita!

  (0)
 9. King Louis

  Oare plansele si hirtiile de la autorizatia de pe Somesului au stampila „vizat spre neschimbare”? Daca au stampila, inseamna ca putem face 18 apartamente cu 7 locuri de parcare pe domeniul public si pe cheltuiala primariei? Pai inseamna ca si blocul care se vrea la han, este o lucrare sociala si se poate face si fara parcari,…se descurca primaria cu parcarile! Intreb si eu pentru un prieten….

  (0)
 10. Jianu

  Jocul făcut de secretar este foarte străveziu..cine are ochi de văzut vede…în cei 5 ani de când acest pug există în n variante a durut-o în……..atâta timp cât acolitii si asociatii dânsei si a eternei MS au oferit ce prin cutumă trebuia oferit….a tăcut..a chiar încurajat….a închis ochii….etc. Acum cănd investitorii au început sa observe metodele si atribuirile de AC discreționare (a se citii direct interesate) si au început sa-și pună întrebari cu privire la legalitatea sau ilegalitatea actelor semnate de catre secretar, dânsa prin mânuțele d.lui Peteleu, vrea sa devină din nou sfântă si fecioară. Acuma scoate tot felul de acte si propuneri de prin anii tinereții, când se zbenguia pe terenul proprietate cu tovarașii constructori, când construia castele din bordurile luate pe șustache de la primărie, si făcea nunți in hoteluri care aveau un etaj în plus la acea vreme….si câte si mai câte….Așa că…să nu ne lăsăm păcaliți de aceste fumigene. S-ar putea ca dl Peteleu sa ne facă o surpriză plăcută, și în dorința dânsului de a càștiga pariul cu cetățenii, să scoată la iveală adevărul dureros si nedorit, totuși, de gaftone. S-ar putea ca dintr-un pudel alintat si hrănit cu biscuiți de gaftone, sa devină buldogul feroce și agresiv , pe care secretarul gaftone să nu-l mai poată controla.
  PS. Se zvonește că au început chemările la parchet….spunea un prieten…..

  (0)
 11. Gaftone George

  Jianu, te asigur ca impreuna vom dovedi tot si toate.
  Astazi esti Jianu. Te-ai prezentat si sub alte identitati.
  Eu stiu cine esti. Voi face publica identitatea ta, sa stie toti cititorii.

  (0)
  • Irina

   Iarăși amenințări. Se pare că la asta se pricep cel mai bine!!! George draga, tu nu ai cum sa sti identitatea cuiva care comentează, doar pe baza de IP. Și tu ști foarte bine că doamna Cristiana nu ar face gesturi penale…așa că…sa răspundă Gaftone la întrebări, nu mai amenințați că și cocalarii…..

   (0)
  • radu

   bravo Gaftone!!!!!!!!!!!! sunteti avocat? fain va sta! aveti si clienti? poate le dati si lor numele si ne povestiti spetele in care ii reprezentati??????????????? Doamne fereste! sper ca nu va mai angajeaza nimeni dupa cele declarate aici!!!!!

   (0)
  • john

   bravo…jorje….pe ei,,,,, pe mama lor…..mama lor .
   arde-i pe aia de latra la mamica…nu-i lasa!
   zi-ne… jorje…tot…..si cata mita ia mamica….poate ne zici…

   (0)
 12. Jianu

  Mai jeorje, eu vad ca tu/voi nu puteti dormii de grija mea si a lui Pop Ioan din Lechinta, sa la ora 12 noaptea voi lucrati la raspunsurile pa care gaftone trebuie sa le dea? Intreb pentru prietenul ala al nostru…

  (0)
 13. bistritean

  ciuma rosie iarasi a invadat Timp Online cu minusuri din capul lor de sustinatori ai penalilor. cu penalii pana la capat !!!

  (0)

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Toate comentariile vor fi moderate (aprobate manual).

Vă rugăm să respectați următoarele reguli:

 • 1. Să vă referiți doar la articolul la care postați comentariul.
 • 2. Folosiți un limbaj civilizat, fără injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
 • 3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, dacă acestea nu au legatură cu textul.
 • 4. Autorul articolului poate fi criticat pentru eventuale greșeli, incoerență, lipsă de documentare etc.
 • 5. Numele folosit să nu fie nume de personalități ale vieții publice sau parodieri ale acestora.
Nerespectarea regulilor menționate mai sus va duce la ștergerea comentariilor, fără avertisment și fără explicații.