Actualitate

Ioan Gaftone: Românii și România

”Ceremoniile organizate cu prilejul împlinirii a 100 de ani de la intrarea României în Primul Război au constituit elemente cu potenţial mare de consolidare a consensului şi solidarităţii şi de generare a unui climat sănătos, educativ, constructiv. Am constatat că după 100 de ani de stat unitar avem o abordare fragmentară, reducţionistă, simplistă şi mai ales în afara contextului.

În primul rând nici după un secol nu s-a înţeles că intrarea României în Primul Război nu este tot una cu intrarea românilor în aceasta conflagraţie. În 1914 românii din Transilvania şi Banat erau parte a Austro-Ungariei cei din Bucovina constituiau un Ducat autonom în subordinea Vienei iar cei din Basarabia făceau parte din Imperiul Ţarist. Aceştia, la mobilizarea armatelor au constituit unităţi şi mari unităţi cu preponderenţă etnică românească. Aceşti români au intrat în luptă din primele momente ale conflictului şi pe toate fronturile, sârb, rusesesc, italian.

România a intrat în lupta după doi ani de neutralitate, timp în care românii mobilizaţi din Ardeal, Banat, Bucovina şi Basarabia au murit pe toate fronturile. Teritoriile provinciilor au fost din prima zi de război transformate în teatre de război unde rechiziţiile, cartiruirile pentru armată şi muncile la care erau şupuşi cei rămaşi acasă erau împovărătoare. Viaţa spirituală a fost tulburată în aceste provincii. Este pilduitor să evidenţiez că Mitropolitul Vladimir de Repta al Cernăutiului a fost deportat la Praga pentru a nu influenţa moralul etnicilor români.

În Bucovina românii au fost mobilizaţi în 20 de regimente din care 4 erau încadrate numai cu etnici români. Basarabia a avut parte de o soartă şi mai dură în acest război. Românii basarabeni au fost mobilizaţi în regimente, divizii şi chiar corpuride armată preponderent româneşti. Ofiţerii români în armata ţaristă încadrau funcţiile de comandă la toate nivelurile. Consilierul ţarului pe linie de cavalerie era un general de etnie română. Divizia de la Chişinău îşi câştigase titlul de Divizie de Fier în războiul ruso-japonez şi era formată doar din români.

În Transilvania, politica de deznaţionalizare a dualismului austro/ ungar a produs efecte şi în construcţia militară şi în consecinţă 90% din ofiţeri aparţineau austriecilor şi ungurilor, in timp ce 50% din soldaţi aparţineau naţionalităţilor supuse. Românii din Transilvania, mobilizaţi în armata austro-ungară reprezentau 53% din totalul combatanţilor transilvăneni în vreme ce ungurii însumau doar 26% iar germanii 9 % în timp ce în armata ţaristă structurile militare de etnie românească erau comandate de români în austro-ungaria erau doar 3 generali, 15 colonei şi 12 locotenenţi -colonei.

În Transilvania au fost mobilizaţi 651. 000 de combatanţi în 12 regimente. Bunicii, străbunicii şi stră- străbunicii cetatenilor din judeţul nostru au fost mobilizaţi în Regimentul 63 din Bistriţa şi Regimentul 32 din Dej. De-a lungul celor patru ani de război dintre transilvănenii combatanţi au fost declaraţi 82 588 de morţi şi dispăruţi, 63 304 răniţi şi invalizi iar de pe urma pierderilor de pe front au ramas 79. 226 de orfani şi 38. 630 de văduve.

Partea din judeţul nostru care aparţinea administrativ din judeţul Solnoc-Dabaca de atunci a înregistrat 3107 morţi şi 2472 de dispăruţi. Aproape toate localităţile din judeţ au cinstit memoria lor prin monumente şi plăci pe care le sunt săpate numele .

Administraţia Prezidenţială şi Guvernul au ratat ocazia de a valorifica acest potenţial emoţional şi de a-l transforma într-o lecţie de educaţie şi de solidaritate.
Administraţia Prezidenţială vorbeşte despre 800.000 de victime iar Guvernul de 300.000 de victime.

Ce o fi însemnând victima pentru ei e mai greu de presupus. ÎNŢELEG SĂ NU ŞTII CÂŢI CETĂŢENI SUNT CU DREPT DE VOT, CÂŢI SUNT ÎN DIASPORA, CÂŢI CHEMI LA REFERENDUM DAR LA 100 DE ANI DE LA PRIMUL RĂZBOI SĂ NU ŞTII CÂŢI MORŢI, RĂNIŢI ŞI DISPĂRUŢI AU FOST ,ESTE DE-A DREPTUL NĂUCITOR.

Să citeşti în pieţele publice nume de eroi care nu au stră-stranepotii de faţă, în loc să rostească ei, cu emoţie şi lacrimi în ochi numele străbunilor este dovada lipsei de respect faţă de sacrificiul lor şi faţă de urmaşii lor. Numele care trebuiau citite s-au repartizat pe litere la judeţe. Nouă ne-a venit o parte din litera C. Nu era mai simplu să fie luate de pe plăcile de marmură din fiecare comună din judeţ. Oare Emil Rebreanu, sinteza dramei transilvănenilor, o fi fost citit pe undeva. Mă simt jignit, marginalizat, batjocorit de nişte guvernanţi care nu înţeleg lucruri elementare. Cu un astfel de protocol i-am mai omorât o dată pe strămoşii noştri.

Evenimentul a avut aşadar numai semnificaţie naţională iar în plan local nu a reuşit să treacă pragul, nu a produs impact emoţional. Impactul şi consecinţele asupra mediului local puteau fi date doar de rostirea numelor de pe crucile noastre, a strămoşilor noştri şi nu a numelor care încep cu o literă Era un prilej de a consolida linia de coeziune şi de solidaritate între generaţii şi a întregului edificiu naţional într-un moment de cumpănă similar celui de început de secol XX.

Domnilor, cred că nu realizaţi că staţi pe locurile celor care au făurit România Mare şi nici nu aveţi habar cum s-a înfăptuit acest ideal. Era şi un prilej de a cere scuze celor care au valorificat diplomatic războiul făurind ROMÂNIA MARE şi pe care tot noi românii i-am trimis să moară la Sighet, Gherla, Aiud, Râmnicu Sărat, Canalul Dunare- M. Neagră. Aşa că să ne asigurăm că nu vor fi condamnaţi în viitor militarii care au acţionat în Afganistan.

Era şi este un prilej pentru cei care răspund de securitate naţională să se asigure dacă nu cumva repetăm greşelile de construcţie militară ale Primului Război. Era un prilej de a lua exemplul diplomaţiei de la 1918, de a transforma acţiunile armatei chiar nefavorabile, în beneficii naţionale strategice. După 100 de ani de stat naţional, guvernanţii noştri nu ştiu că România şi românii în Primul Război nu înseamnă acelaşi lucru. Eticheta de tehnocraţi pentru actualii miniştri este mult prea mult. Romulus Zaroni faţă de voi era tare. România are nevoie de un guvern de români, de buni români şi e suficient”

Col. rez. Ioan Gaftone

11 comentarii

  • Lasa-ne bai nene cu flatulatiile astea filozofice! Asta e Romania aia pe care o capusati voi cu pensii speciale dupa ani de zile de razboaie grele duse cu ciolanul la popota?

    • Ce prostii vorbesti tu prietene Domnul colonel Gaftone a fost un militar adevarat .Nu unul de carton.Eu stiu f bine cum a fost.Probabil ca sunt si de aia cu ciolan cum zici dar domnul colonel G sigur nu .Tot respectul pt el.

  • Gaiță, tot gaiță?

    Domnul Gaftone a prezentat date foarte interesante, multe dintre ele necunoscute de cei de rând. Se vede că e un om care își iubește țara și armata pe care a servit-o, păcat că ne-am distrus dracului armata națională, mare tâmpenie am fost puși să facem.

    Felicitări, domnule colonel. Nu vă uitați în gură la toată gaița.

  • „o gandire deformata de minciuna, fals si propaganda ”
    .
    Mda..Din partea unuia care brodeaza pe marginea unor slogane preluate din panpoplia -cum ii zice acuma- razboiului hibrid, autoevaluarea cu care va gratulati productiile compulsiv-obsesive e chiar corecta.
    Tocmai ce va spusei mai sus ca ceea ce invocati dvs. (asa zisa formulare a lui Bratianu) a facut parte dintr-o campanie de „minciuna, fals si propaganda ” (ca sa va citez), coordonata de Comintern .
    O campanie declansata acum un secol si ale carei resturi vaz ca le regurgitati in prezent.

  • Numele celor aprox. 8.800 de morți, invalizi și orfani ai Marelui Război din actualul județ Bistrița-Năsăud sunt „păstrate” nu numai de plăcile de pe monumentele eroilor, ci și în documente! Trebuie doar „dorința” de a le descoperi!
    Indiferent de religie, simpatii/antipatii politice, etnie, în spiritul adevărului!

    • @Onofreiu
      In anul 1997,daca-mi aduc bine aminte, in urma unor tratate diplomatice semnate intre mai multe tari, printre care si Romania, s-a convenit ca aceste tari sa colaboreze in privinta actualizarii bazelor de date privitoare la militarii cazuti in cele doua conflagratii mondiale si a identificarii, pe cat posibil, a amplasamentelor mormintelor acestora precum si a monumentelor sau cenotafurilor pe care ar fi inscrise nume de militari.
      In urma acelui tratat diplomatic, din cate stiu, toate tarile din regiune au procedat la cele de mai sus, comunicandu-si apoi intre ele datele colectate din arhive si din teren.
      In urma unei dispozitii guvernamentale, am fost insarcinat de institutia unde lucram atunci sa fac inventarierea in teren.Alte institutii sau organizatii probabil ca au facut documentarea in arhive.
      Timp de cateva luni de zile am identificat , cu colaborarea primariilor si uneori dupa spusele localnicilor, locurile in care sunt inmormantati militari cazuti in cele doua conflagratii, monumentele sau cenotafurile cu nume de militari.Am umblat prin toate comunele judetului, am cautat toate amplasamentele cunoscute si am copiat fiecare nume si datele de identificare mentionate pe cateva mii de pietre funerare sau pe monumente.In cazurile in care locurile de inhumare a militarilor erau gropi comune, fara inscriptii de identificare, a fost consemnat amplasamentul exact.Datele au fost centralizate intr-un tabel cuprinzand numele, gradul, dupa caz, armata si unitatea in care a servit militarul, amplasamentul exact al mormantului, al gropii comune sau, dupa caz, al monumentului sau cenotafului care il pomeneste samd.
      Datele erau referitoare si la militari romani si la militari de alte nationalitati (maghiari, germani, rusi, evrei, cehi, de pilda) cazuti sub diverse steaguri.Pe langa militarii Armatei romane, unii militari facusera parte din armata tarista, altii din armata austro-ungara, altii din armata sovietica, altii din armata ungara, altii din armata celui de-al treilea Reich…
      Actiunea respectiva s-a derulat atunci in toate judetele, datele au fost centralizate la nivel national si la fel au facut si celelalte tari care s-au angajat atunci in aceasta actiune.Datele adunate au fost apoi comunicate intre guvernele respective.In paranteza fie spus, datele adunate in actiunea aia a contribuit la identificarea locului unde este inmormantat tatal fostului cancelar al Germaniei, Gerhard Shroder.
      Deci datele exista, nu doar privitor la judetul nostru dar si la nivel national.Coroborate cu datele comunicate de tarile vecine…

  • Domnule F.B. (decriptați sigla!).
    În județul Bistrița-Năsăud acțiunea din 1997 nu s-a derulat – din propria experiență – prin culegerea de informații, și din arhive!
    Poate, numai cercetarea în teren, pe care o invocați. Este un palier al documentării, în această problemă, dar…nu unicul, și….nu suficient!

    • Domnule Onofreiu, reformulați, că nu se înțelege. S-a derulat acțiunea sau nu? Pe teren sau doar pe teren? Deci FB are dreptate, există listele?

  • Gaiță, prima dată te-ai lăudat că știi cine sunt, acum că știi ce sunt. Mâcâi ca o rață beată la pasajul de seară. Dacă ai ceva de spus pe subiect, te ascult, dacă nu, găițează la altă masă.

  • Acțiunea s-a derulat DOAR PE TEREN, după știința mea. În nici un caz, în arhive. Listele, întocmite în urma „acțiunii pe teren” pot să existe.
    Rămân însă la părerea că nu sunt…suficiente!

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS