Întârzieri la plata pensiilor în ianuarie 2019

Holistic

Perioada sărbătorilor de iarnă a decalat cu câteva zile plata pensiilor prin Poșta Română pentru prima lună din 2019. Ordinele de plată au fost depuse în 4 ianuarie, iar plata efectivă a pensiilor va începe miercuri, 9 ianuarie, potrivit Companiei Naţionale Poşta Română.

În consecinţă, achitarea mandatelor la domiciliul beneficiarilor se va face în perioada 9-17 ianuarie 2019.

Totodată, perioada de achitare a mandatelor la ghişeu va fi până pe 21 ianuarie 2019 iar înapoierea drepturilor neachitate se va face pe 25 ianuarie 2019.

Plata pensiilor prin card se va desfăşura normal.

Anul acesta, pensiile publice vor crește de la 1 septembrie, când valoarea punctului va fi majorată de la 1.100 lei, la 1.265 lei.

Din septembrie 2019 pensiile publice vor fi mai mari cu 15 la sută față de cât sunt în prezent.

Și tot de la 1 septembrie 2019 indemnizația socială pentru pensionari, respectiv pensia minimă va crește de la 640 lei la 704 lei. Aceasta se acordă persoanelor cărora, potrivit stagiului de cotizare pe care l-au acumulat, li se cuvine o pensie mai mică decât indemnizația.

O altă noutate pe care o aduce anul 2019 este aceea că de la 1 ianuarie nu se mai poate „cumpăra” vechimea în muncă. Mai exact, persoanele care au dorit să-și completeze stagiul de cotizare la pensie, respectiv să plătească retroactiv contribuția, au avut posibilitatea să o facă până la 31 decembrie 2018.

Poşta Română face plăţi curente între 1 – 15 ale lunii – la domiciliul beneficiarilor. Pentru pensionarii care nu sunt găsiți la domiciliu drepturile bănești și documentul de plată se pot ridica de la ghişeele poştale, în termen de 2 zile lucrătoare după ultima zi de plată a lunii respective.

Plăţile restante se fac între 11 – 15 ale lunii la domiciliul beneficiarilor pentru pensionarii avizaţi (cei care nu sunt găsiți la domiciliu) drepturile bănești și documentul de plată se pot ridica de la ghişeele poştale, în termen de 2 zile lucrătoare după ultima zi de plată a lunii respective.

În primăvara lui 2018, Poșta Română a înregistrat întârzieri în plata pensiilor, din cauza zilelor libere și a perioadei sărbătorilor. Guvernul a demarat verificări dar a și anunțat schimbarea perioadelor de plată din intervalul 9-28 ale lunii, în intervalul 1-15 ale lunii.

Google Ads-sub articol

Comentarii

 1. Claudia

  Da, se face asa ca sa se oblige si pensionarii ce-si primesc inca pensiile prin posta sa si le puna pe card. Iesiti, romani, in strada, pana n-o sa introduca astia si legea martiala! Tineri, daca va mai curge o picatura de sange in vene, aparati-va parintii, tara si propriul viitor !

  (1)
  • slv

   si ce daca li se pun pensiile pe card? mai evoluati si voi putin. nu mai mergeti inca un drum cu autobuzul sau tramvaiul la 7 dimineata sa stati la coada sa platiti curentul, il puteti plati online

   (0)

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Toate comentariile vor fi moderate (aprobate manual).

Vă rugăm să respectați următoarele reguli:

 • 1. Să vă referiți doar la articolul la care postați comentariul.
 • 2. Folosiți un limbaj civilizat, fără injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
 • 3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, dacă acestea nu au legatură cu textul.
 • 4. Autorul articolului poate fi criticat pentru eventuale greșeli, incoerență, lipsă de documentare etc.
 • 5. Numele folosit să nu fie nume de personalități ale vieții publice sau parodieri ale acestora.
Nerespectarea regulilor menționate mai sus va duce la ștergerea comentariilor, fără avertisment și fără explicații.