Inspiraţie – numele tău e Anita Hartig. Rotarienii au onorat-o pe marea artistă în Anul Centenarului

Holistic

(FOTO) Soprana Anita Hartig a fost invitata de onoare a Clubului Rotary Bistriţa Nosa joi seara, într-un moment special, în care le-a vorbit celor prezenţi, printre care s-au aflat mulţi tineri din Rotaract, despre cariera ei strălucitoare pentru care a avut de parcurs un drum lung şi greu. Artista a lăsat să se înţeleagă că nimic nu este imposibil atunci când ai un vis şi eşti hotărât să îl urmezi, fiind astfel printre primii care inspiră cu adevărat tânăra generaţie, motto-ul Rotary din acest an fiind: „Be the Inspiration”.

 

Înainte ca soprana născută la Bistriţa să-şi spună povestea, Eladie Grere a rostit câteva cuvinte despre invitată: „Prezenţa ei acasă ne-a prilejuit ocazia aceasta. Mă bucur şi îi mulţumesc în numele tuturor că a acceptat să participe la o întâlnire cu comunitatea Rotary şi prieteni ai rotarienilor. Rotary serveşte comunitatea, iar Anita, prin ceea ce face, serveşte interesele României şi nu e deloc mult spus. Artiştii lirici au un public mai special, un public educat, dar, în acelaşi timp, sunt oameni iubitori de frumos. Muzica este inefabilă şi creează foarte multă emoţie. Anita Hartig este o reprezentantă a acestui gen liric, un om care face performanţă la nivel mondial. S-a născut în urmă cu 35 de ani la Bistriţa într-o familie mixtă cu o mamă româncă şi un tată sas, ceea ce a avut un efect  foarte bun în ce o priveşte pentru că în familiile saşilor există educaţie muzicală. Toate familiile de saşi pe care eu le cunosc au copii care ştiu să citească o partitură şi să cânte cel puţin la un instrument şi musai au făcut parte dintr-un cor. Asta s-a întâmplat şi cu Anita, a făcut parte din corul bisericii, iar părinţii au simţit că are talent muzical şi au îndrumat-o spre un liceu de muzică. La 17 ani, a ascultat o arie a Mariei Callas, iar momentul acela a fost un declanşator pentru ceea ce avea să devină cariera ei muzicală. A ştiut că acela va fi drumul ei. În mod natural a făcut cursurile Academiei de Muzică de la Cluj. Talentul, dacă nu e susţinut de foarte multă muncă asiduă, perseverentă, se risipeşte, dar ea a făcut ceea ce trebuia să facă, iar de aici, până la a fi invitată, încă din anii de studenţie, să cânte la Viena nu a fost decât un pas. După facultate, la doi sau trei ani, a fost chemată să se alăture echipei de interpreţi ai Operei de Stat din Viena, una dintre cele mai prestigioase instituţii din lume de acest gen. (…) Avem un performer printre noi care face nespus de mult bine ţării noastre”, a spus Eladie Grere.

La iniţiativa Clubului Rotary Bistriţa Nosa – preşedinte Nicolae Bârlea, căruia s-a alăturat Clubul Rotary Năsăud – preşedinte Lucian Bichigean, Rotary Bistriţa – preşedinte Ioan Platon şi Rotaract Bistriţa – preşedinte Alexandru Ilieş, sporanei Anitei Hartig i-a fost oferită o distincţie „Cu aleasă preţuire, în Anul Centenarului, pentru admirabila ei carieră artistică, pentru modul excepţional prin care face cunoscut numele Bistriţei şi al României pe mapamond”, constând într-o diplomă şi un trofeu.

Vizibil emoţionată, Anita Hartig a mulţumit Clubului Rotary Bistriţa Nosa: „Vă mulţumesc pentru invitaţie, pentru recunoştinţă. E plăcut şi încurajator să fii apreciat de concetăţeni, de bistriţeni. Asta îmi dă elan să merg mai departe, spun: sunt din Bistriţa, din România. Unde este asta? În Transilvania! Abia aştept să ne cunoaştem mai bine”.

În momentele următoare, soprana a relatat cum şi-a început cariera şi care sunt provocările cu care se confruntă ca şi artist liber profesionist, statut pentru care a optat în anul 2014 întrucât a vrut să vadă cât mai mult din lumea aceasta, să cânte pe mari scene şi să-şi trăiască viaţa deplin. Foarte curioşi să afle cum e viaţa unui artist de talie mondială, cei prezenţi i-au adresat multe întrebări. La final, în cinstea ei, s-au ciocnit cupe cu şampanie.

Cristiana Sabău

Cristiana Sabău

A absolvit Universitatea "Babeş-Bolyai" Cluj-Napoca, Facultatea de Litere, secţia română-franceză. În 1996 a debutat în mass-media. A colaborat de-a lungul timpului cu mai multe instituţii de presă printre care Ziua, România Liberă, Europa FM, Radio 21,Radio România, Mediafax, NewsIn, Realitatea TV. În 2011, anul în care a fondat publicaţia Timp Online, a primit distincţia "Jurnalistul bunei guvernări", decernat de Asociaţia pentru o Românie Curată pentru investigaţia care a dus la demisia unui ministru din Guvernul României.
Cristiana Sabău

Google Ads

Comentarii

 1. Roth Cristian

  Multumim Anita pentru ca ai raspuns invitatiei Forumului Democrat German din judetul Bistrita-Nasaud! Nu puteam serba Centenarul decat cu ajutorul unei personalitati de exceptie din randul nostru, Anita Hartig!
  Sper ca stelele sa se mai alinieze inca o data, in viitorul cat mai apropiat!
  Mult succes!

  (0)

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Toate comentariile vor fi moderate (aprobate manual).

Vă rugăm să respectați următoarele reguli:

 • 1. Să vă referiți doar la articolul la care postați comentariul.
 • 2. Folosiți un limbaj civilizat, fără injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
 • 3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, dacă acestea nu au legatură cu textul.
 • 4. Autorul articolului poate fi criticat pentru eventuale greșeli, incoerență, lipsă de documentare etc.
 • 5. Numele folosit să nu fie nume de personalități ale vieții publice sau parodieri ale acestora.
Nerespectarea regulilor menționate mai sus va duce la ștergerea comentariilor, fără avertisment și fără explicații.