Ce înseamnă „mai mult casă, mai puţin spital” pentru pacienţii şi personalul SJU Bistriţa

Holistic

Un nou concept de sorginte americană va fi implementat la Spitalul Judeţean de Urgenţă Bistriţa, o idee din planul managerial al noului director al unităţii medicale, Gabriel Lazany. Este vorba de „mai multă casă, mai puţin spital”, concept care va fi pus în practică mai întâi la Secţia de Terapie Intensivă a SJU.

„Conceptul mai mult casă, mai puţin spital nu se referă la calitatea actului medical în sensul că se va diminua calitatea şi la tot ce există ca şi dotare în spital. Este doar un alt mod de abordare a spitalului, un mod mai uman deschis către pacient şi personal. Conceptul a fost implementat pentru prima dată în SUA. El a pornit de la criza de personal din sistemul sanitar. S-a constatat că foarte multe persoane care îşi desfăşoară activitatea în sistemul sanitar ajung să stea până la jumătate din timpul lor în unitate şi atunci angajatorul trebuie să vină cu nişte măsuri compensatorii: să îi ofere un spaţiu cald, primitor, aproape de cel pe care îl are acasă. Putem face lucrul acesta la Bistriţa, la Terapie (intensivă -n.r). Va fi cu locuri de odihnă pentru personal, cu locuri de relaxare, vor fi astfel concepute zonele de monitorizare ca să nu existe deplasări foarte mari şi să poată fi monitorizaţi pacienţii din orice punct s-ar afla personalul. Pentru pacienţi saloanele sunt amenajate pe acest concept. Un pacient în momentul în care se trezeşte şi deschide ochii să vadă ceva familiar, cum ar fi un calendar, un ceas, un tablou, nu  un monitor care pâlpâie şi te bagă într-o stare care te sperie, deci ceva mult mai uman”, a explicat Gabriel Lazany.

În urmă cu puţin timp, managerul a mai găsit o sursă de finanţare pentru îmbunătăţirea condiţiilor din spital: „Am făcut o licitaţie cu strigare pentru închirierea a nouă metri pătraţi pentru amplasarea de aparate de cafea în diferite locaţii din spital. Am reuşit să obţinem o sumă destul de frumoasă, de 20.250 de lei pe lună, bani pe care îi vom folosi pentru achiziţionarea de lenjerie. Lunar, va fi cumpărată lenjerie din banii care ne intră din chirie. Dacă raportăm la 12 luni, asta înseamnă că tot la opt luni putem înlocui toată lenjeria din spital. Ultima dată când s-a făcut treaba aceasta s-a făcut acum 3 ani”.

Cristiana Sabău

Cristiana Sabău

A absolvit Universitatea "Babeş-Bolyai" Cluj-Napoca, Facultatea de Litere, secţia română-franceză. În 1996 a debutat în mass-media. A colaborat de-a lungul timpului cu mai multe instituţii de presă printre care Ziua, România Liberă, Europa FM, Radio 21,Radio România, Mediafax, NewsIn, Realitatea TV. În 2011, anul în care a fondat publicaţia Timp Online, a primit distincţia "Jurnalistul bunei guvernări", decernat de Asociaţia pentru o Românie Curată pentru investigaţia care a dus la demisia unui ministru din Guvernul României.
Cristiana Sabău

Google Ads

Comentarii

 1. Biiss

  Ar fi bine ca noul director al SJ B-N sa aiba viziune, sa-si puna ,,amprenta” intr-un mod pozitiv asupra evolutiei acestei institutii. Utilizarea activelor SJ pt. obtinerea de venituri suplimentare e o idee buna, ca si intentia de a schimba vat mai des lenjeria.
  Ar fi bine sa confirme in aceasta pozitie, pentru a nu ajunge in timp la concluzia, ca avem de a face doar cu un alt om sustinut fara merit de unul dintre partide.

  (0)
 2. medic

  Povesti de adormit copiii Spitalele nu sunt azile , ci locuri unde lucreaza profesionisti de inalta performanta capabili sa puna diagnostice si sa trateze bolnavi

  (0)

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Toate comentariile vor fi moderate (aprobate manual).

Vă rugăm să respectați următoarele reguli:

 • 1. Să vă referiți doar la articolul la care postați comentariul.
 • 2. Folosiți un limbaj civilizat, fără injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
 • 3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, dacă acestea nu au legatură cu textul.
 • 4. Autorul articolului poate fi criticat pentru eventuale greșeli, incoerență, lipsă de documentare etc.
 • 5. Numele folosit să nu fie nume de personalități ale vieții publice sau parodieri ale acestora.
Nerespectarea regulilor menționate mai sus va duce la ștergerea comentariilor, fără avertisment și fără explicații.