”Încurajarea lecturii în comunitățile și școlile cu pondere mare de elevi romi”

Holistic

Asociația Partida Romilor Pro-Europa Bistrița-Năsăud pregătește un proiect interesant. Este vorba de încurajarea lecturii în comunitățile și școlile în care există o pondere mare de romi. Potrivit președintelui Partidei Romilor, Emil Neia Lăcătuș, această acțiune se va desfășura în baza parteneriatului încheiat de Asociația Partida Romilor Pro-Europa, sucursala Bistrița-Năsăud ,cu Inspectoratul Școlar Județean și Biblioteca Județeană Bistrița-Năsăud.

Lansarea acțiunii va avea loc în data de 20 noiembrie, ora 14.00, la Biblioteca Județeană Bistrița-Năsăud. La eveniment sunt invitați să participe reprezentanți ai instituțiilor publice locale, Inspectoratului Școlar Județean – inspectorul pe minorități Balazs Deneş, lideri ai Partidei Romilor din marile comunități de romi, mediatori sanitari, experți din cadrul primăriilor.

”Așteptăm foarte mulți elevi și studenți, aceștia fiind sprijiniți foarte mult de Partida Romilor cu recomandări pentru locurile destinate etniei noastre în licee, școli profesionale și în universități. Eu mi-am propus să vorbesc despre rolul și importanța educației în rândurile copiilor de romi”, a spus Emil Neia Lăcătuș.

Acțiunea se desfășoară în perioada 15.11.2018-15.12 2018, deplasările urmând să fie asigurate cu bibliobusul Bibliotecii Județene ”George Coșbuc”. Sunt vizate școlile din comunitățile cu pondere mare de romi: Lechința, Teaca, Budacu de Jos, Dumitrița, Șieu Măgheruș, Petru Rareș, Josenii Bârgăului, Tiha Bârgăului, Rodna, dar și orașul Năsăud.

Inspectoratul Școlar Județean va facilita accesul în școlile selectate în cadrul acestui proiect, iar Biblioteca Județeană asigură transportul și cărțile, dar și personalul de specialitate.

”Toată lumea trebuie să știe un lucru foarte important: cărțile se vor împrumuta pe baza unei fișe, urmând să fie înapoiate. Tot în cadrul acțiunii noastre, în fiecare școală selectată va fi organizat un concurs de eseuri cu tematică dată, toți elevii câștigători urmând să fie premiați pe data de 15 decembrie, într-un cadru festiv, la Bibioteca Județeană. Locurile I, II și III vor primi premii, iar ceilalți elevi participanți vor primi un cadou”, mai spus președintele Partidei Romilor PRPE BN, Emil Neia Lăcătuș.

 

Google Ads-sub articol

Comentarii

  1. Gânditorul de la Hamangia

    Doar atât aş comenta, că este o iniţiativă foarte bună, dar se potriveşte şi altor copii, adică tuturor copiilor. Dar posibilitatea ar trebui să aibă o altă direcţie, şi anume către facilitarea dotării şcolilor, dar şi a familiilor cu tehnică electronică, deoarece se poate citi şi fără cărţi materiale, volume adevărate, tipărite tradiţional, cu posibilităţi mult diversificate şi cu ajutorul acestei tehnici contemporane, doar atât trebuie să intervină adulţii, pedagogi şi părinţi să-i poată îndruma pe copii de cum să facă alegerea între sursele de informare, adică în ceea ce citesc. E adevărat, mai ales pentru cei care am crescut cu cărţile „materiale, pipăibile” al căror farmec ne cuprindea şi prin mirosul hârtiei tipărite, farmecul nu mai este acelaşi, dar variantele de alegere, dacă ai învăţat cum să alegi, sunt mult mai mari. Nu ca o laudă, ci chiar cu ruşine, pot să spun că din 1989 încoace, foarte rar am mai citit o carte adevărată, material pipăibilă, şi am citit în aceşti peste douzeci de ani foarte mult, în toate domeniile, mai ales în istorie, domeniu în care am studiat istoria locală, în cadrul istoriei Transilvaniei, fără să cumpăr o carte, datorită faptului că nu prea îmi permiteam, pe de altă parte nici nu puteam să mă deplasez la biblioteci în care poate aş fi găsit cărţile respective, dar odată ce am descoperit această sursă, am găsit aproape tot ce m-a interesat, e drept că tot mai uşor după ce am învăţat cum să caut. Există deci şi o alternativă faţă de cea propusă prin această iniţiativă foarte bună, dar cu greutăţi determinate de numărul oamenilor care trebuie implicaţi şi de aplecarea spre acest lucru, precum şi de timpul foarte scurt, în care nu se pot imprima copiilor aceste deprinderi, care să devină permanente. Trebuie să ai curiozitate şi rezultate ale acesteia, care să te incite să cauţi, să-ţi îmbogăţeşti cunoştinţele, prin care să faci faţă problemelor, pe care le ridică viaţa, de zi cu zi.

    (0)

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Toate comentariile vor fi moderate (aprobate manual).

Vă rugăm să respectați următoarele reguli:

  • 1. Să vă referiți doar la articolul la care postați comentariul.
  • 2. Folosiți un limbaj civilizat, fără injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
  • 3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, dacă acestea nu au legatură cu textul.
  • 4. Autorul articolului poate fi criticat pentru eventuale greșeli, incoerență, lipsă de documentare etc.
  • 5. Numele folosit să nu fie nume de personalități ale vieții publice sau parodieri ale acestora.
Nerespectarea regulilor menționate mai sus va duce la ștergerea comentariilor, fără avertisment și fără explicații.