Incredibil cât au putut plăti şoferii pentru nişte linii trase pe asfalt. Unde sunt banii dumneavoastră

Holistic

Anul 2018 a fost primul în care la Bistriţa s-au plătit parcările publice din zona centrală şi străzile adiacente. Sub pretextul că astfel nu numai angajaţii instituţiilor publice, ci şi alţi şoferi vor găsi unde să-şi lase maşinile, Primăria Bistriţa a pus taxe pentru nu mai puţin de 1220 de locuri de parcare, aşa cum puteţi vedea din lista de mai jos.

Pentru a parca în aceste locuri, şoferii au plătit doi lei pe oră, 15 lei pe zi sau 480 de lei abonamentul anual. Cei care nu au avut abonamente sau contracte de rezervare şi-au putut cumpăra tichete de la magazine, de la parcometrele care funcţionau sau prin transmiterea unui SMS. Totul pentru ca să oprească între două linii trase pe asfalt.

Urmarea unei solicitări făcută de Timp Online, administraţia locală a informat că, în 2018, a încasat 737.348 de lei din taxe de parcare astfel:

 • abonamente parcare cu plată – 290.000 de lei
 • tichete parcare cu plată – 254.584 de lei
 • parcometre – 42.605 lei
 • transmitere SMS – 132.159 de lei
 • contracte de rezervare – 18.000 de lei

Dar încasările nu se opresc aici. Poliţia Locală, trimisă să verifice dacă şoferii şi-au plătit parcarea, a dat 685 de amenzi în valoare totală de 48.797 lei şi a blocat roţile a 677 de maşini. Pentru deblocare, şoferii au plătit taxe de deblocare a autovehiculelor în valoare totală de 33.850 lei.

În 2018, Primăria Bistriţa nu a fost capabilă să amenajeze nicio parcare în oraş, nici terană, nici subterană, nici supraterană. În aceste condiţii, deducem că toţi banii încasaţi de la şoferi s-au dus în salariile uriaşe ale angajaţilor din administraţia locală.

Cu toate că banii plătiţi pentru parcări ar trebui folosiţi pentru amenajarea de noi parcări sau măcar întreţinerea acestora, s-a putut vedea chiar zilele trecute în ce condiţii a fost obligat să oprească un şofer. Nici măcar zăpada nu a fost dată la o parte de angajaţii Primăriei Bistriţa.

Cristiana Sabău

A absolvit Universitatea "Babeş-Bolyai" Cluj-Napoca, Facultatea de Litere, secţia română-franceză. În 1996 a debutat în mass-media. A colaborat de-a lungul timpului cu mai multe instituţii de presă printre care Ziua, România Liberă, Europa FM, Radio 21,Radio România, Mediafax, NewsIn, Realitatea TV. În 2011, anul în care a fondat publicaţia Timp Online, a primit distincţia "Jurnalistul bunei guvernări", decernat de Asociaţia pentru o Românie Curată pentru investigaţia care a dus la demisia unui ministru din Guvernul României.
Cristiana Sabău

Google Ads-sub articol

Comentarii

 1. gicu

  banii nostrii sunt in buzunarele trantorului sef și ale celorlalti trantori din primarie care ne jegmanesc pe toate partile pentru a-si trage salarii nesimtite

  (0)
  • Ion

   În toate orașele civilizate se plătește parcarea. Mergeti la Cluj sa vedeți cât costa. Atâta timp cât numărul mașinilor a crescut de 4 ori nu ai ce sa faci decât sa taxezi parcarea.
   Locuri de parcare sunt suficiente de când se plătește.
   Sigur, daca nu ai pretenția absurda sa nu faci nici 10 m pe jos .
   Poate face primăria 100 de parcări, care tot cu plata vor fi, ca tot nu vor ajunge.
   Cât despre zăpada, cum sa o dea la o parte daca sunt mașini parcate ?
   Sa le ridice cu macaraua ?
   Fiți realiști, sunt lucruri normale!

   (0)
  • Pilele din primarie

   Tovarase Ion nu este vorba de plata pt parcare, la noi e primarul si toti din primarie sunt niste incompetenti cu salarii mari si cu mini vacante fara numar si nu fac mai nimic ca sa modernizeze orasul. Strazile orasului sunt dezastru iar dupa iarna asta vor fi si mai nasoale. Deci primaria e plina de pile de partid si de salarii mari ca doar muncesc la stat.

   (0)
  • Mircea M.

   Ioane, tu ai fost in Cluj in ultima vreme? Cate parcari supraetajate facute de primarie are Clujul si cate au in plan din banii de pe parcari? Ia compara cu Bistrita si vezi unde e buba. Problema nu e plata parcarii, asta gasesti oriunde in lumea asta. Problema e ca nu se face nimic cu banii respectivi. Zi-mi o strada importanta asfaltata de Cretu. Putea s-o faca cu acesti bani. Pe Decebal si A. Muresanu inca se mai vad urmele rondourilor de flori de pe mijlocul drumului de prin anii 90, deci printre multitudinea de petice gasesti asfalt de pe vremea comunistilor. Nasaudului? O gluma de strada, GG Balan? A fost asfaltat ultima data cand ii zicea Armatei Rosii. Singurele realizări sunt Sigmirului si Dornei. In Cluj au fost asfaltate aproape TOATE bulevardele principale in ultimii 4 ani. Deci ce comparam?

   (0)
  • Ion pentru Mircea M

   Am fost la Cluj destul de des și mi se pare un oraș foarte scump din toate punctele de vedere inclusiv parcări.
   In centru mai ales e dezastru, se plătește inclusiv SÂMBĂTA, ceea ce la Bistrița nu se întâmpla. Prețul e 4 lei pe ora fata de 2 lei cât e aici, iar despre abonamente in centru nu se pune problema, NU SE FAC.
   Iar despre străzile Bistriței care ar trebui sa se facă din banii de parcări te anunț ca in 2018 s-a plătit parcarea la Bistrița pentru prima data, pe mai multe străzi .
   Inainte se plătea doar in câteva locuri si nici nu se verifica.
   Deci, de acum am putea întreba ce se întâmpla cu banii, pentru ca până acum ei nu au fost.
   Cât despre străzi, se vor face. In 2019 se reabilitează bulevardele mari: Năsăudului, Decebal, Andrei Muresanu, Gării. PRIN FONDURI EUROPENE.
   A scris pe subiectul asta toată presa, dar daca e ceva de bine nu citiți, NU VREȚI SĂ ȘTIȚI !

   (0)
  • Mircea M.

   Nu au reusit sa termine strada Colibitei in un an si ceva si imi spui ca vor face Garii, Decebal, A. Muresanu, Nasaudului pana la toamna? Vise, taică…

   (0)
 2. Balan Marius - contribuabil

  Ati vazut de ce avem masini ? Sa aducem bonusuri prin impozitare la salariile lor. Bani sunt ,si inca foarte multi. In fiecare an raman necheltuiti in trezorerie cateva milioane de euro. Estia nu-i duce capul efectiv la mai mult de a strica banutii doar pe partia de pe Cocos. Au ideea asta fixa. De altfel cu parcarile Primarul s-a blocat in aroganta si fixatia lui numai pe o singura locatie. Cea din parcul Eminescu, cu toate ca incalca flagrant legea 24 a spatiilor verzi si legea Cadastrului. Intre timp si-au dat seama de paienjenisul de utilitati aflate sub pamant si constructorul le-a transmis ca este si o lucrare foarte dificila si costisitoare. Aceasta administratie habarnista in fond numai proiecte costisitoare a ales ca ce-i doare pe ei capul de banutii bistritenilor. Asa ca parcarea din Eminescu si toti anii in care Primarul a tinut-o ca mutu ca sa mai castige 100 de locuri in subteran a ramas fara rezultat. Asta se datoreaza si celor 550 de semnaturi ale oamenilor din zona care nici nu au vrut sa auda de distrugerea parculetului lor. Multi pensionari imi spuneau ca este singurul lor loc de concediu si nu vor permite asta. Sunt foarte bucuros ca nu s-a stricat un lucru gata facut si verde . Intre timp Becleanul si Prundu Bargaului cu primari normali la cap si care au inteles ca o parcare nu se face oricum distrugand alte lucruri si spatii verzi, iata ca pun fiecare de cate o parcare SUPRA-TERANA. Bistrita are o gramada de puncte termice dezafecatate si terenul apartine Primariei. Acolo pot fi facute o groaza de parcari supraterane pt. ca sunt cu mult mai ieftine decat cele subterane. Dar atentie stiti ce aprobari a dat primaria pe un punct termic ? Punct Liturgic, adica un loc in care cineva vine si ne invata cum sa ne pocaim si sa ne rugam. Asta in plus de multimea de biserici din oras unde eu nu mai comentez aspectul. In orice caz avem o administratie la pamant fara viziune si dispusa permanent in as bate joc de banii trimisi de noi.

  (0)
 3. Adi

  Nu ma deranjeaza ca-s cu plata locurile de parcare, ca macar asa mai gasesti un loc liber in timpul zilei. Cand era gratis parcarea, o buna parte din locurile de parcare de pe langa institutii erau blocate permanent, iar cei care aveau treaba pe-acolo n-aveau decat sa se descurce.
  Ce ma deranjeaza, in schimb, e ca banii adunati n-au fost investiti in imbunatatirea situatiei parcarilor din oras, situatie care este critica. Ca e din ce in ce mai greu sa-ti parchezi undeva masina legal, ca orasul e din ce in ce mai sufocat de masini si ca municipalitatea pare sa nu fie prea curioasa de treaba asta. N-au niciun plan general de rezolvare a acestei probleme, cu cateva parcari mari amplasate strategic.
  De exemplu cu ocazia reabilitarii strazii Colibitei, (o reabilitare necesara si binevenita) s-a ratat ocazia dublarii locurilor de parcare prin amenajarea parcarilor perpendicular cu calea ferata, pe partea cu calea ferata, desi loc ar fi.
  Orice sofer iti poate arata cateva locuri unde s-ar putea amenaja niste locuri de parcare. Poate ca ati putea demara o campanie de identificare a parcarilor care pot fi facute mai eficiente sau a unor terenuri care ar putea fi transformate in locuri de parcare. Sa incercam sa gasim niste solutii, daca cei din primarie, platiti sa faca asta, sunt ocupati sa dea dislike-uri pe net.

  (0)
  • Liviu

   Credeam ca doar eu am observat dislike-urile comentariilor critice. Cred ca primaria si-l facut departament de troli.

   (0)
 4. gânditorul de la Hamangia

  Citind comentariile de la toate articolele din acest ziar electronic, dar și din celelalte din Bistrița, am observat două lucruri, și anume dacă vreun comentator atinge ”rana”, adică rezultatul proastei administrări a banului public, dezvăluind un adevăr dureros pentru contribuabili, sunt câțiva ”oameni de serviciu”, să nu-i numesc ”postaci”, ceea ce este cea mai de joasă ”specie” de comentatori, care fără să cunoască adevărul, nici nu citesc conținutul articolului, sar ca hienele (animale carnivore care se hrănesc cu mortăciuni, cu resturi de la masa altor animale prădătoare mai puternice) și umplu sub comentariile acestea cu dezaprecierile (-), excrementele lor, numai pentru că comentatorul se referă la PSD-ALDE, fără să aibă măcar habar de temă. Iar dacă cineva are aceeași opinie cu respectivul comentator, sar la gâtul aceluia, deși sunt convinși că nu sunt în stare să răpună nici măcar o pradă care e atât de slabă că nici nu poate sta în picioare. Eu le scriu un lucru, vremea judecății se apropie, și în acest an este una, alegerea Președintelui pe un nou mandat de 5 ani, chiar și peste câteva luni alegerea deputaților pentru parlamentul european, care vor demonstra că dezaprecierile lor au fost un motiv în plus pentru ”deshiderea ochilor”, deșteptarea la realitate a celor care, au ”hibernat” la alegerile anterioare și chiar pe aceia care au fost adormiți de promisiunile mincinoase ale programelor PSD, prezentate în campaniile electorale și ”tâmpeniile realizate” de reprezentanții acestui ”partid politic”, de fapt un grup organizat pentru realizarea propriilor interese, care ne-a adus în situația dezastruoasă în care ȚARA se află pe marginea prăpastiei, de fapt cu un picior chiar pe fundul ei, că nici capul nu ni se vede din grămada uriașă de datorii în care ne-au băgat cei pe care-i apără ”haita de hiene”. Acum puteți să vă apucați de postarea minusurilor voastre scârboase, a dezaprobărilor care a devenit pentru voi un mod de viață!!! Vă doresc spor la lucru și Dumnezeu să se îndure de voi, să vă dea minte suficientă pentru a putea înțelege ce am scris. La Mulți Ani pentru că nu urăsc pe nimeni, modul meu de viață îmi dictează să trăiesc după LEGEA IUBIRII SEMENILOR, să nu-mi urăsc aproapele!!!

  (0)
  • gânditorul de la Hamangia

   Ați mușcat repede, dar poate într-adevăr vă veți trezi din ”hibernarea” în care trăiți, dar va fi prea târziu. Ce să-i faci, sunteți exact așa cum v-am descris în comentariul de mai sus, mai răi decât câinii care-i mușcă stăpânului mâna cu care-i hrănește, iacă v-ați recunoscut în oglinda ce v-am pus-o în față. Este primul semn bun, acela de a recunoaște păcatul, greșeala ce o faceți, cu gândul la faptul că Dumnezeu îi iartă pe cei care-și dau seama, adică recunosc că au păcătuit!!!

   (0)
  • pentru G de la H

   FELICITARI
   CHIAR CA ESTI DESTEPT
   M-AM PRINS CE AI VRUT SA SPUI
   daca inlocuiesti cuvintele din comentariul tau astfel…va veti izbi de realitatea din tara asta!!!!
   RANA=BUGET
   OAMENI DE SERVICIU=PARLAMENTARI
   POSTACI=MANCATORI DE KK
   HIENE=FIRMELE DE CASA
   HIBERNAT=MANDAT
   LA MULTI ANI=MWEPESEDE
   MINUSURI=BUGETARI
   PLUSURI=CONTRIBUABILII PRIVATI

   (0)
 5. paul

  pt Ion: cei cu fixatia asta in compara Cluj Napoca cu Bistrita?Cluj Napoca are 333000 de locuitori noi avem 70000 nu incape grad de comparatie.
  Incearca cu Alba Iulia, ca tot avem numarul de locuitori apropiat, dar acolo situatia e mult mai buna .E drept ei nu au partie de schi si culmea castiga mai multi bani din turism .
  In ce priveste CLuj Napoca acolo se fac parcari cu plata si se vor mai face.La noi sunt tot cele de pe vremea impuscatului.

  (0)
  • Tazman

   70.000 aveam in 2011 probabil. Acum atingem 100.000, sau daca nu am atins inca, o vom face curand. Pe langa asta, banii din parcari ar trebui redirectionati catre construirea unor parcari subterane sa supraterane, numai ca noi atata suntem de buni la gura, mai ales ziarele de pe meleagurile bistritene, incat daca se va construi o parcare supraterana, vor face articol „Uite pe ce constructii se cheltuie banul public”. Cam la asta se rezuma. Daca pentru „liniile” alea de parcare fac articol, ce vor face pentru o parcare in care se investesc mult mai multi bani? Pai ce ati vrea sa se faca, umplutura intre liniile alea de parcare? Ca nu inteleg. Nu peste tot e asa? Chiar asa ingusti suntem la minte? e vorba de a plati pentru dreptul tau exclusiv de a parca acolo, indiferent ca e delimitat cu linii sau bastonase sau cercuri daca vreti. Penibil.

   (0)
  • Am înţeles din comentariul dvs. că sunt o idioată. Nu am înţeles un lucru foarte simplu şi anume acela că trebuie să plătesc fiecare bucată de pământ pe care calc de mai multe ori şi în mai multe conturi. Ca tot şoferul din această ţară plătesc taxă de drum, dar nu se face niciun drum nou pe care să circul în siguranţă, plătesc în fiecare an carburant tot mai scump pentru că tot cresc accizele ca să fie bani la buget pentru salariile unor neputincioşi care ne tot spun că nu se poate face nimic, plătesc asigurare, iar dacă mi se întâmplă ceva trebuie să aştept un an să mă despăgubească asiguratorul supravegheat de bogaţii de la ASF. Poate mă lămuriţi şi în legătură cu alte aspecte: banii pe care-i plătim Primăriei Bistriţa cu titlul de impozit pentru maşini la ce sunt folosiţi? Nu ar trebui să fie utilizaţi tocmai pentru a oferi contribuabilului condiţii decente să circule şi să parcheze în oraşul în care locuieşte? Nu am zis nimic încă despre parcările de reşedinţă pentru care se iau alţi bani pentru nişte linii şterse.

   (0)
  • Tazman

   Nu imi permit sa jignesc sub nici o forma, sunt de partea dvs din toate punctele de vedere si va dau mare dreptate in privinta drumurilor ingrijorabil de avariate, pe care ar trebui sa se realizeze imediat lucrari de restaurare inca de la radacini ! DAR, titlul articolului mi se pare total nepotrivit si anume, ca incredibil cat am platit pentru linii de pe asfalt. Nu pentru liniile alea am platit, repet, am platit pentru o parcare, la fel ca in orice alt oras mare sau mijlociu. Una e problema drumurilor incredibil de proaste, si alta e cum ati pus dumneavoastra problema parcarilor. Liniile alea de care spuneti, adica parcarea aia cu plata, ne ofera posibilitatea sa gasim un loc de parcare prin centrul orasului sau in alte parti unde avem treaba, pe cand inainte, acest lucru nu era posibil, deoarece toti isi lasau parcate masinile acolo cu zilele. Sunt total anti-politica, dar abia astept anul 20 20 sa vedem cati ies la vot pentru viitorul orasului, si ce se va intampla mai departe dupa ce va prelua puterea opozitia. Sa vedem cate din promisiuni de asfaltari, parcari si alte cele, vor fi realizate. Sau mai bine zis, credeti ca scapam de psd dupa 20 20? Eu zic ca nu, pentru ca ce avem noi acum, nu se poate numi „opozitie”.

   (0)
  • Ion

   Este pe Lupeni parcare nouă și e goală.
   Pentru ca cetățenilor li se pare greu sa meargă de acolo in centru. Ca nu se pot pune in ușa magazinelor cu mașina.
   Si daca nu ne putem compara cu Clujul la parcări, atunci sa nu ne comparam la nimic, ca tot dau unii exemplu Clujul care ne-a luat-o vezi Doamne inainte, când ei erau înaintea noastră dintotdeauna !
   La fel Arad sau Timișoara !

   (0)
  • gânditorul de la Hamangia

   Sportivule, ar fi bine să te trezești, dormi de prea mult timp și repeți în somn, de fapt bolborosești aceeași tâmpenie, cred că de vreo doi ani. Dacă nu te trezești din acest somn, vei regreta că nu ai învățat nimic în această viață, în afară de câteva cuvinte bolborosite în acel somn bolnav în care trăiești!!!

   (0)
  • Cineva

   Ce este cu tine sportivule?
   Știi și tu câteva cuvinte și le tot repeți?
   Enervezi pe toată lumea, mai termină.

   (0)
 6. Adi

  O alta intrebare pe care o am e: De ce nu sunt obligsti agentii economici sa asigure locuri de parcare pentru clientii lor? Sa isi dimensioneze parcarea in functie de afacere. Ai sala de nunti da’ tu ai 5 locuri de parcare, dintre care 3 sunt ocupate deja? Acolo clar o sa creezi haos ori de cate ori ai un eveniment. Se construiesc tot felul de afaceri cu 2-3 locuri de parcare, in cel mai bun caz, si dupaia ne miram ca-s pline bordurile de masini.
  La fel si in cazul blocurilor de locuit. Daca stim ca fiecare familie are o masina, de ce nu sunt obligati mega-constructorii sa asigure un loc de parcare (nu sa il vanda) fiecarui apartament cumparat.
  Aproape toate blocurile proaspat construite au problema asta.

  (0)
 7. vasile

  Pe lângă faptul că ar trebui să se construiască măcar 1 parcare subterană în fiecare an sunt mult prea puțini bani încasați pt parcări. Să presupunem că au fost ocupate jumătate din locurile de parcare (610), jumătate din timpul de parcare al zilei 8-18 (5h) ar fi trebuit să se adune: 610 * 250 zile lucrătoare (deși sunt mai multe) *5h *2lei= 1.525.000 lei. Asta deși au fost ocupate mult mai multe locuri pt mult mai mult timp.
  Pt că poliția locală a adus mai puțin de 100.000 lei la buget din parcări putem spune că nu și-au făcut treaba. Mai mult ar fi trebuit să dea o căruță de amenzi pt mașini parcate aiurea prin oraș de către cei ce nu au vrut să plătească parcare.

  (0)
 8. Balan Marius -ecologist PV

  Stimata doamna Cristiana Sabau. V-am trimis o scrisoare cu niste puncte de vedere privind comunicarea nu tocmai OK de pe minunatul TIMP ONLINE. Am cerut daca se poate si vad ca si unii cititori ar dori asta , sa desfintati acest mod ciudat de comunicare intre cei care se folosesdc de un drept de a veni cu un comentariu in urma lecturarii unui articol. Din pacate observam ca aceste minusuri si plusuri sunt folosite cu mare abuz si cei mai multi nici nu citesc articolul ci pur si simplu urmaresc pe altii care critica justificat o intamplare si in special pe articolele de politica si administratie. Eu cred ca aceste notari nu aduc o plus valoare si zic ca nu suntem la scoala sau la vreun concurs ca sa facem departajari intre comentatori. Consider ca cei care fac atac la persoana nejustificat si nici nu se semneaza corect nu ar trebui sa le fie publicate jignirile. As vrea ca si citior fidel al acestui minunat ziar online sa existe o forma corecta in care doar persoanele logate pe Facebook cu numele real sa poata sa se conecteze aici.Cei mai multi nu au nimic in comun cu informarea, cu civismul cu dialogul ci urmaresc sa isi imprastie prostia, impostura si veninul pe cei care nu gandesc ca ei. Va rog sa analizati propunerile mele si daca este posibil sa le si aplicati. Al d-vs cititor si prietenul TIMP ONLINE.

  (0)
 9. DE AICI VA PUTETI DA SEAMA CAT DE PROSTI SUNTEM

  PLATIM IMPOZITE DIN CARE ASTIA CUMPARA VOPSEA SI TRAG TREI LINII PE DOMENIUL PUBLIC DIN CARE NE MAI FURA INCA O DATA TAXA DE PARCARE!!!!

  Asta in termeni economici se cheama DUBLA impozitare ..
  Pentru O ADMINISTRATIE CARE NU STIE SA FACA ALTA AFACERE (vezi partia…vezi parcul industrial…etc) asta se chema PROSTEALA

  ps KAKAM ASTA ATI VOTAT ASTA o sa eveti: PROSTEALA

  (0)
 10. vantu

  Am reechilibrat tabela de marcaj. Sa moara ciuma rosie de ciuda. Vedeti daca sunteti copii buni mos gerila va da cu sacul.Plusuri la toata lumea !

  (0)
 11. vantu

  Doamna Cristiana inchideti aplicatia ca se strica mausul si tastele. Au sosit buluc cei de la ciuma neagra si dau plusuri in nestire. Noi cei de la ciuma rosie suntem ingrijorati.

  .

  (0)
 12. Paul Nedea

  ATATA TIMP CAT IN MUNICIPIUL BISTRITA DE 30 DE ANI NU S-A REALIZAT O PARCARE SUBTERANA ,DUPA REGULILE MODERNE ,CE SA NE ASTEPTAM DE LA ACESTE CONDUCERI OBTUZE,CARE SE OPRESC LA PRIMUL INCONVENIENT CE LE APARE IN CALE?! VA TREBUI SA NE GANDIM BINE PE CINE ALEGEM PT VIITORUL URBEI! ALTFEL ,RISCAM SA RAMANEM UN ORAS CU RENUME MEDIEVAL SI…CAM ATAT!

  (0)

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Toate comentariile vor fi moderate (aprobate manual).

Vă rugăm să respectați următoarele reguli:

 • 1. Să vă referiți doar la articolul la care postați comentariul.
 • 2. Folosiți un limbaj civilizat, fără injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
 • 3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, dacă acestea nu au legatură cu textul.
 • 4. Autorul articolului poate fi criticat pentru eventuale greșeli, incoerență, lipsă de documentare etc.
 • 5. Numele folosit să nu fie nume de personalități ale vieții publice sau parodieri ale acestora.
Nerespectarea regulilor menționate mai sus va duce la ștergerea comentariilor, fără avertisment și fără explicații.