Actualitate

În plină lună a curățeniei, gunoaiele zac la marginea drumurilor și pe străzi

În plină lună a curățeniei, gunoiul zace pe străzi, la marginea drumurilor și pe malurile apelor, indiferent cât de mici sau mari sunt acestea. Într-o zonă foarte frumoasă de la marginea orașului Bistrița, pe Drumul Tărpiului, unde multă lume și-a construit vile, peisajul este dezolant.

În pădure, dar și pe malul unui pârău care curge în zonă, sunt mormane întregi de gunoi pe lângă care parcă trece toată lumea fără să le observe, ba mai mult aruncă din mașini alți saci care se rostologesc apoi în abia pârâului printre crengile uscate.

Astfel de peisaje dezolante poți întâlni și prin pădure, unde au fost aruncate saltele, obiecte de mobilier și multe alte lucruri ce pot fi văzute din drum în cazul în care cineva ar dori să le vadă.

Din păcate însă, nicio autoritate a statului nu pare să fi trecut prin zonă de foarte mulți ani, cu atât mai puțin de curând. Ar fi putut observa că sunt mulți care își construiesc diverse vile chiar în această perioadă, iar reziduurile de la construcții le aruncă tot în albia pârâului care își face cu greu loc printre bolțari și cărămizi.

Consiliul Local Bistrița a adoptat în 2009 HCL nr. 153 privind stabilirea unor măsuri de bună gospodărire a municipiului Bistriţa. Anexa acestei hotărâri conține 41 de pagini cu obligații pe care le au atât autoritățile publice, cât și persoanele fizice și juridice, inclusiv o listă cu posibile sancțiuni. pe care le poate aplica Poliția Locală.

Din păcate, deși au trecut 10 ani de la adoptarea ei, nici pe departe orașul nu arată bine gospodărit, iar cei care ies cu bicicleta sau pe jos să facă mișcare în pădurile din preajma orașului văd, în loc de peisaje superbe, mormane de gunoaie.

Etichete

6 comentarii

  • Nu au timp de curățenie, primăria face planuri pe hârtie. A inceput campania electorală si vicele promite marea cu sarea. Ne amăgim singuri, votul va schimba sau nu lucrurile in acest oraș care si a pierdut farmecul. Din păcate am rămas in urma orașelor din Transilvania din pricina viselor si incompetentei actualei conduceri a primăriei.

  • Pozele de genul pot fi facute oriunde de la Bistrita pana si unde se termina asfaltul in muntii si mai sus. Daca ai nevoie o sticla de plastic o gasesti oriunde a patruns omul cu drujba. Bunul simt asa trebuie sa spun nu este a casa „la tara” ci mai ales acollo NU este a casa. Omeni la sate mai traiesc cu idea ca totul o sa dispare singur. Vizita recenta pe sesul Jelnei in cautarea lalelei pestrita, ne a convins inca o data ca omul, unde are aces isi lasa ce nu i mai trebui la moment. Se pare ca un PET golit e mai grea de cit unul cu continut, de acea nu o duc cu ei acasa. Pe locul doi sint deseuri din constructii pe care omul „cu bunele intentii” o pune pe carari ca sa „intareasca” teren. De folii de plastic care zboara peste tot in peisaj numai trebuie zis nimic. Oricare turist care vine dintre tara dezvoltata mai mult, nu va veni a doua ora sa „admire” peisajele „decorate” astfel. Educatie mai multa si mai buna si amezi MUUUULT mai aspre. Asi amenda si proprietari de terenuri unde se gasesc asemenea adunari de mizerii daca nu se gasesc autori. Ar fi multe de spus pe subiectul asta, dar e fara sens si nimeni nu aude oricum. E frustrant.

  • Sincer, nu-i pot înțelege pe cei care cu atâta ușurință se debarasează de tot felul de gunoaie. Cât de cretin trebuie să fii ca să faci asa? Ce ai rezolvat că ți-ai curățat casa, curtea sau grădina și ai aruncat gunoaiele la marginea drumului, a pârâului sau în pădure? Tot așa nu pot înțelege cum naiba autoritățile prin organele de pază și control, nu văd pe nimeni aruncând gunoaie, nu sancționează pe nimeni, practic nu se face nimic în acest sens. Și nu în ultimul rând, unde sunt banii de mediu? Ce fac autoritățile pentru a înlesni cât mai mult colectarea acestor deșeuri?

  • De câte ori am avut ocazia, de când a dispărut pătura imaculată a zăpezii și a apărut hidoșenia activității iresponsabile a omului, prin comentariile adăugate articolelor care aveau legătură cu păstrarea curățeniei, colectarea deșeurilor sau îngrijirea mediului înconjurător, care ne-a fost creat și dat spre folosință în interesul menținerii vieții (apa, roadele pământului) mi-am exprimat opinia critică în ideea că doar-doar, cei care au obligații în acest domeniu se vor sesiza și vor lua măsuri pentru eradicarea acestui obicei de a ”nu te obosi prea mult” pentru a scăpa de lucrurile care nu-ți mai sunt de folos. Dar nimeni nu a sesizat că lucrurile stau din ce în ce mai rău în această privință. Cei în drept să ia măsuri, își aduc aminte de obligația din acest domeniu, o singură zi în an, când organizează ”curățenia de primăvară” prin atragerea voluntarilor, dar nu reușesc să facă curățenie peste tot, iar a doua zi totul începe să devină ca înainte. Consider că educația în domeniu trebuie să înceapă din familie și să continue tot timpul vieții, până când acest ”obicei” va dispărea cu totul din conștiința colectivă, ca ceva ce nu mai folosește la nimic în viața socială. Trebuie insistat în acest domeniu, găsind modalități care să ducă la eradicarea acestui RÂU din conștiința colectivă!!!

  • Un popor se educa doar prin constrângere, in cazul de fata amenzi MARI și, mai ales, APLICATE!!! Așa s-au civilizat și vesticii!!!
    Romanul știe ca in străinătate o încasează grav la portofel și pt muc de Țigara și n-o face, dar când trece granița revine la metehnele ce-l caracterizează, de fapt…
    La ce folos ca exista legislație dacă ea e încălcată și nimeni nu e pedepsit??? Alo, se aude pe la instituțiile și in rândul funcționarilor și aleșilor care dormiți la serviciu??? Ieșiti naibii din birouri măcar acum ca e frumos afara și faceți-va treaba pt care sunteți plătiți, paraziților!!! Or sa va ajungă blestemele acestei nații!!! Nici de ele nu va e frica???

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS