Actualitate

În ce sectoare din mediul privat se câștigă în Bistrița-Năsăud cele mai mari salarii

Zona București-Ilfov deține locul I în topul regiunilor cu cele mai mari salarii. Locul II îl ocupă Vestul, și nu Nord-Vestul, regiune din care face parte și județul Bistrița-Năsăud, renumită pentru creșterile socio-economice din ultimii ani. Aceasta se află pe locul III.

În Raportul industriei de recrutare 2019, realizat de eJobs, cea mai mare platformă de recrutare online din România, se arată că în toate nivelurile de experiență, domeniul IT oferă cele mai bune salarii, urmat îndeaproape de domeniul Juridic și Banking.

Mai departe, indiferent de nivelul de carieră, cele mai bune salarii apar în Resurse Umane și în Finanțe & Contabilitate.

Conform raportului, în Bistrița-Năsăud, salariul mediu net în mediul privat a fost de 2749 de lei, cele mai bine plătite trei domenii fiind Banking, Traduceri și Transporturi. Rata șomajului s-a situat la 3,04%, județul fiind pe locul patru în regiune după Cluj, Bihor și Satu Mare și înaintea Maramureș și Sălaj.

În ce privește ”cel mai cald subiect din piața muncii”, salariile, studiul arată că salariile vor crește și în 2019, dar într-o măsură mai mică față de anii anteriori: ”Măririle nesustenabile și nestrategice au două efecte negative mari. Pe de o parte, duc la creșterea inflației (așa cum au făcut-o în ultimele luni măririle de salarii și de pensii din sistemul public). Iar, pe de altă parte, pot însemna scăderea puterii competitive a țării (investitorii străini fiind mai puțin atrași de România din cauza salariilor peste medie). Așadar, semnalele din piața muncii ne arată că este o nevoie reală de a ne concentra pe oameni (atenție, nu pe resurse!) și pe mediul lor de lucru, mai departe de salariu și de beneficiile materiale”.

Iată și câteva sfaturi pentru angajatori:

”Mai mult ca oricând, retenția ar trebui să devină prioritatea zero a angajatorilor în 2019. Iar flexibilitatea și munca remote sunt două tool-uri prin care o putem crește. Nu sunt noutăți pe piața muncii, dar mai mult ca niciodată ne-ar putea ajuta să ne completăm echipele mai repede și să ne reținem actualii angajați. Conform unui studiu eJobs din 2018, pentru 72% dintre români contează flexibilitatea companiei în momentul alegerii unui nou loc de muncă. Așteptările pentru 2019 sunt și mai mari, ceea ce înseamnă că lipsa unui PROGRAM FLEXIBIL poate deveni unul dintre motivele principale pentru care angajații tăi actuali aleg să plece. Așadar, dacă organizația ta nu a adoptat încă acest beneficiu esențial în retenție, e timpul să o facă acum! Cât despre MUNCA REMOTE, ea ar putea fi soluția de a atrage înapoi talentele care au emigrat sau emigrează. Munca remote ar putea, la fel de bine, să fie un beneficiu extraordinar pentru retenția actualilor tăi angajați, care visează la mai mult timp liber. Demonstrează-le că ai încredere în ei și că le respecți viața personală cu zile de lucru de acasă”, se mai arată în studiu.

Întrucât formarea oamenilor, fie intern sau extern, poate dura chiar și ani de zile, programele de relocare par a fi o soluție viabilă pentru a găsi candidați în alte zone: ”Dar nu uita! Candidatul care s-a mutat din alt oraș pentru compania ta părăsește mai mult decât un job. Pentru a se adapta cât mai rapid și cât mai ușor în noul loc, trebuie să îi pui la dispoziție mai multe beneficii: o primă de relocare, cazare asigurată la început etc. O altă soluție pentru criza de candidați ar putea fi mobilitatea internațională”.

La începutul lunii noiembrie 2018 a intrat în vigoare o lege care îi ajută pe angajatorii din România să aducă mai rapid angajați din țări non-UE. Două dintre cele mai importante modificări din Legea nr. 247/2018 sunt: eliminarea obligativității angajatorilor de a le oferi străinilor din state non-UE venituri echivalente cu nivelul salariului mediu pe economie și înjumătățirea taxelor de eliberare a avizelor de muncă

În Raportul Industriei de Recrutare 2019 au fost folosite toate cifrele obținute în 2018 și analizate cu experți în domeniu. S-a pornit de la o bază de date de aproape 4 milioane de CV-uri și 16 000 de aplicări zilnice.

Etichete

1 comentariu

  • SALARIILE CELE MAI MARI DIN MEDIUL PRIVAT SUNT…
    LA PREFECTURA
    PRIMARIE
    GUVERN
    PARLAMENT
    SI TOT CE MISCA SI SE CHEAMA BUGETAR!
    ……
    ROMANIA ESTE O TARA PRIVATA….DOAR A pesedistilor…nu degeaba …e bine venita MWPESEDEEE cam cat duce un tren cu 20 vagoane!

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS