Economia nu duduie. Scăderi importante ale veniturilor la o firmă mare din Bistriţa

Holistic

Veniturile operaționale ale uneia dintre cele mai mari firme din zona industrială a Bistriţei au fost mai mici cu 20% în primul trimestru, comparativ cu cele realizate în aceeaşi perioadă din 2017, situaţie datorată, în principal, scăderii veniturilor aferente activității de bază.

Potrivit unui comunicat al Comelf SA, dat publicităţii de Bursa de valori Bucureşti, veniturile au fost de 39 milioane lei în primul trimestru din 2018, această scădere fiind influențată, „pe de o parte, de structura de fabricație, diferită, mult mai complexă atât din punct de vedere tehnic, dar și ca număr de componente ce compun un produs finit, iar pe de altă parte de fluctuația de personal și de lipsă de calificare a personalului nou angajat”.

Conform sursei citate, profitul perioadei a fost mai redus în trimestrul întâi din 2018 comparativ cel realizat în perioada similară a anului precedent cu 49,18%, principalii factori care au influențat nefavorabil evoluția profitului fiind: creșterea prețului materiilor prime compensată doar parțial de creșterea prețurilor de vânzare; costul cu forța de muncă, în contextul fluctuației de personal, în general, dar mai ales a lipsei de personal calificat pe piață forței de muncă.

„Aceste două cauze majore obligă compania să utilizeze la maxim personalul existent, inclusiv prin utilizarea de ore suplimentare plătite conform Codului Muncii, dar și să consume timp și resurse pentru calificarea personalului nou angajat care ajunge la o productivitate satisfăcătoare după o perioadă de minim 3 luni de la angajare”, se mai arată în comunicat.

Conducerea firmei mai menţionează: „Costurile cu prestațiile externe care au scăzut comparativ cu perioada similară a anului precedent, însă într-o pondere mai mică comparativ cu evoluția cifrei de afaceri, deoarece o parte importantă a acestor costuri sunt costuri fixe (asigurări, mentenanța lunară, chirii, deplasări, servicii terți) și care nu evoluează proporțional cu producția ori cifră de afaceri. Rezultatul financiar în trimestrul întâi din 2018 la nivelul comapniei Comelf SA a rămas negativ, fiind influențat în principal de diferențele generate de evoluția cursului valutar”.

Capitalul de lucru la 31.03.2018 al companiei era de 37,2 milioane de lei faţă de 32,6 milioane de lei la sfârşitul anului 2017.

Cristiana Sabău

Cristiana Sabău

A absolvit Universitatea "Babeş-Bolyai" Cluj-Napoca, Facultatea de Litere, secţia română-franceză. În 1996 a debutat în mass-media. A colaborat de-a lungul timpului cu mai multe instituţii de presă printre care Ziua, România Liberă, Europa FM, Radio 21,Radio România, Mediafax, NewsIn, Realitatea TV. În 2011, anul în care a fondat publicaţia Timp Online, a primit distincţia "Jurnalistul bunei guvernări", decernat de Asociaţia pentru o Românie Curată pentru investigaţia care a dus la demisia unui ministru din Guvernul României.
Cristiana Sabău

Google Ads

Comentarii

 1. Walter Born

  Un argument in plus pentru care si firmele trebuie sa investeasca mai mult in educatie profesionala. Doar ca asta le asigura sa aiba angakati calificati in viitor. Investitia inseamna si motivare prin ridicarea a atractivitatii profesiilor si a locurilor de munca cea ce nu neaparat cuprinde salari mai mari ci mai ales perspectiva si satisfactie, recunostere de implicare.

  (0)
  • raul adrian

   nu se alege praful dupa plecarea lu Stoian, ca nu e el insusi un sfint.
   cauzele sint pamintesti :
   1. cresterea salariilor
   2 cresterea pretului la materia prima
   si 3 competitivitatea pe extern.

   (0)
  • Alan Dala

   Chiar astea sa fie cauzele?
   1. fabrici similare functioneaza doar in tari in care salariile sunt mult mai mici?
   2. pretul la materia prima a crescut numai pentru Comelf? oare nu a crescut si pentru celelalte firme din domeniu?
   3. deci pe extern toti au salarii mai mici, materii prime mai ieftine, ..?

   Nu inteleg cum ii afecteaza cursul de schimb. Mai ales ca fluctuatiile RON/EUR sunt mult mai mici decat fluctuatiile EUR/USD.
   Eu cred ca prin curs valutar se refera la EUR/USD, dar nici asta nu ar trebui sa ii afecteze, ca nu e ceva nou si iesit din comun.

   (0)
 2. radu

  Cat timp nu respecti munca oamenilor si in loc sa iti fidelizezi angajatii, iit urmaresti cresterea dividendelor si a veniturilor proprii, de ce sa te miri ca nu mai ai oameni, ca cei pregatiti pleaca, ca este haos, pe principiul voi va faceti ca ne platiti, noi ne facem ca lucram….Stoian a avut o anumita intutiei si a tinut la oameni.Acuma chiar ca nu mai exista decat intersul proriu al celor din conducere. Se va duce Comelfu incet incet in jos pana l-a prelua careva si cine stie ce va mai fi!Politica salariala si cea de cadre este depasita, probabil ca se mai fac si manareli fiecare face ce poate si iata un cerc vicios periculos care va conduce la dezastru.

  (0)
 3. ovidiu

  Pe langa privatii care abia supravietuiesc,psdul si-a facut un calcul simplu:imprumutam tara cu 1 miliard de euro pe luna , dublam salariile ciumei rosii,scapam de bulau ,mai prindem una sau doua campanii electorale si dupa noi potopul(o sa dam vina pe statul paralel !!).

  (0)
  • Adi AMG

   Ovidiu , la ce film te uiti? Privatii care abia supravietuiesc sa isi schimbe managementul (sa platesti 1% impozit pe micro numa in offshore mai gasesti ) Dublam salariile ciumei rosii? (Adica toti bugetarii sunt ciume rosii? Doctori, profesori, politisti, pompieri..etc?). Una doua campanii electorale? (Pai timp de 27 de ani au tot prins, si or mai prinde).

   (0)
  • Codrin

   Adi AMG ….esti venit pe ape cu pluta. Aia cu schimbatul management-uli este o poveste de birou. Ce vorbesti tu de 1% in mediul privat? In realitate nu-i asa. Ca sa platesti 1% trebuie sa ai minim 2 sau 3 anagajati, al caror salariu te mai costa inca 60% taxe pe fondul de salarii. Apoi 1% se refera la impozit pe cifra de afacere, nu pe profit. Ceea ce in final pe profit iesi cu o impozitare mai mare decat inainte de 16%. Asta intro vreme cand adaus comercial brut este undeva maxim la 15-18%
   Apoi TVA, chirii, utilitati, carburanti, intretinere logistica, alte taxe si controale.
   Cand esti paralel de mediul privat, vorbesti la olguta vasilescu.
   Daca-i mai bine decat in offshore, cum de nu vin offshor-istii la noi?!
   Ia sa nu mai fie statul asa captusit de bugetari grasi, sa poata scadea taxele pe privat. Altfel incet-incet fiecare se va reorienta pe cont propriu, si se va descurca, iar veniturile la buget -platite statului din activitatea lor- vor scadea si cineva realist, va veni candva si va mai taia din slanina si din masa bugetarilor.

   (0)

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Toate comentariile vor fi moderate (aprobate manual).

Vă rugăm să respectați următoarele reguli:

 • 1. Să vă referiți doar la articolul la care postați comentariul.
 • 2. Folosiți un limbaj civilizat, fără injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
 • 3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, dacă acestea nu au legatură cu textul.
 • 4. Autorul articolului poate fi criticat pentru eventuale greșeli, incoerență, lipsă de documentare etc.
 • 5. Numele folosit să nu fie nume de personalități ale vieții publice sau parodieri ale acestora.
Nerespectarea regulilor menționate mai sus va duce la ștergerea comentariilor, fără avertisment și fără explicații.