Timp de gândire

De ce nu vor ieşi din casă

Pe zi ce trece mă conving tot mai mult că degeaba ne plângem de conducătorii noştri şi degeaba un grup de oameni le cere demisia. Românii în general şi noi, bistriţenii, în special, suntem, în cea mai mare parte, nişte oameni care nu merităm o viaţă mai bună şi nici un mediu mai curat fiind necivilizaţi, indolenţi şi extrem de leneşi.

Vă spune una care aseară a scos sute de chiştoace de ţigară din iarba aflată în jurul blocului probabil aruncate încă din iarnă, în zăpadă, să se stingă. Eu nu sunt fumătoare, nu locuiesc la parter şi aş putea închide ochii când trec pe lângă bloc, doar nu durează mai mult de câteva minute, dar pur şi simplu m-am gândit că vine primăvara, iarba creşte frumos după ce plouă şi mi-ar plăcea să văd iarbă verde, nu gunoaie chiar şi în cele câteva minute când trec pe alee. Aşa că am cumpărat o mătură şi m-am apucat de lucru. Nu mi-a folosit la cine ştie ce fiindcă tot spaţiul verde din jurul blocului avea iarbă uscată care trebuia smulsă şi abia apoi scoase dintre frunze bucăţile de hârtie, ambalajele din plastic şi mult prea minunatele chiştoace. Sute am extras în doar două ore. Mi s-a făcut greaţă, dar am continuat în speranţa că măcar acest petec de iarbă l-am salvat.


Desigur veţi spune că avem super contract cu Supercom şi că de-asta plătim taxă de salubrizare ca măturătorii să facă lună şi bec prin tot oraşul. Întrucât mie mi-a luat două ore să adun din iarbă hârtii, ambalaje şi chiştoace doar de pe o singură parte a unui bloc, vă daţi seama cam cât le-ar trebui măturătorilor să facă acelaşi lucru prin tot sectorul lor. Nu ar ajunge o zi de muncă pentru o parcare dintre clădiri. Aşa că singurul lucru pe care îl putem face este fie să nu mai aruncăm (ceea ce pare o misiune imposibilă), fie să curăţăm noi înşine casa scării, spaţiul din preajma blocului sau a casei în care locuim. Numai că foarte puţini fac asta. Dacă geamul de la intrarea în bloc e plin de urme de mâini, nicio distinsă doamnă de pe scara mea nu binevoieşte să dea cu cârpa, dacă scările sunt pline de noroi, nimeni nu pune mâna să le măture. Cel puţin eu, una, nu am văzut pe nimeni, niciodată, să facă ceva dincolo de uşa apartamentului său. Măcar să nu arunce pe jos aş vrea, dar nici asta nu se întâmplă.

Şi atunci mă întreb la ce sunt bune toate adunările publice, toate grupurile de pe Facebook, toate dezbaterile în care se vorbeşte de implicarea cetăţenilor în viaţa comunităţii? Cine să se implice? Cei cărora nu le pasă de iarba verde de sub geamul lor, de cum arată geamul de la intrarea în casa scării? Cei care fumează şi aruncă resturile de ţigări pe jos? Părinţii care privesc indolenţi cum copiii aruncă toate ambalajele în care sunt împachetate dulciurile direct în stradă sau cojile de seminţe prin iarbă? Este mai mult decât evident că acestor oameni le place mizeria, sunt extrem de leneşi fiindcă nu se apleacă nici măcar să-şi ridice gunoiul făcut tot de ei, dar şi egoişti. Nu le pasă de nimic altceva decât de ei înşişi, nu ar face niciun efort pentru ca noi toţi să trăim într-un mediu mai curat. Nici măcar efortul de a-şi stinge ţigara într-un coş de gunoi sau de a arunca seminţele într-o pungă. Iar dacă omului nu-i pasă nici măcar cum arată aleea pe care merge la maşină sau se întoarce acasă, cum să-i pese de felul în care se cheltuie banii publici, de proiectele megalomanice ale municipalităţii? Este exclus, în opinia mea.

Am văzut multă agitaţie în spaţiul public legat de implicarea civică, uneori cu îndemnul revoluţionar „Ieşiţi din casă dacă vă pasă”. Tuturor celor care speră că se va întâmpla vreo minune la rostirea acestor vorbe, le spun să nu-şi facă niciun fel de speranţe. Bistriţenilor de azi nu le pasă de nimic altceva decât de ei înşişi. De aceea avem o pârtie de 7 milioane de euro goală în loc de străzi asfaltate, de aceea avem un pod care nu duce nicăieri, un parc industrial gol după două mandate şi ceva ale aceluiaşi primar. Pentru că toţi aceşti nepăsători au considerat că nu merită să meargă la vot sub pretextul că nu au pe cine vota. Adevărul este că aveau, dar nu le-a păsat, la fel cum şi astăzi au opţiunea să pună presiune pe conducătorii lor, dar nici asta nu fac. Câtă vreme li se pare un efort prea mare să-şi arunce ţigara într-un coş de gunoi, ce sens are să aşteptăm din partea lor să dedice timp comunităţii în care trăiesc? Eu, una, nu mai aştept nimic.

Constat, cu tristeţe, că trăim în epoca adulţilor care au copiat la bacalaureat, care nu au mai citit nicio carte, care şi-au crescut copiii având pe fundal „Mireasă pentru fiul meu” sau alte asemenea producţii imbecile. E motivul pentru care nu se mai citesc ştiri, ci titluri (de unde numeroase comentarii bizare), iar cel mai mare succes îl are presa mondenă cu fotografii interpretate aiurea după capul vreunui editor ahtiat după rating. Ar fi minunat ca măcar tinerii de azi să fie altfel, dar nu cred. Tocmai ce-am rugat două fete de liceu care locuiesc în blocul meu şi învaţă la „Liviu Rebreanu” să nu mai arunce chiştoacele de pe balcon direct în iarbă câtă vreme există scrumiere. Şi cu asta am spus tot.

16 comentarii

  • Mai zilele trecute am văzut și eu aceeași mizerie care a cuprins drumul județean Târnăveni- Tg.Mures. Dureroasă imagine, nici un metru de șanț fără o hârtie sau pet de plastic. După topirea zăpezii a ieșit la iveală gradul de civilizație pe care- l avem. Dar nu pentru asta, neapărat scriu aceste rânduri. Vreau să amintesc o împrejurare care putea să ne coste foarte mult. Dintr-o mașină care rula în fața noastră a fost aruncat un ambalaj de hârtie. Am claxonat și am forțat oprirea autoturismul. Am explicat omului de la volan ce ne-a deranjat. Au ieșit din mașină toți ocupanții, foarte amenințători. Nu ne-am lăsat până nu și-au ridicat mizeria. Această lecție de civilizație ne-a costat mult: nervi, agresivitate verbală, gesturi triviale la care am fost supuși. Concluzia mea este că fiecare pas spre civilizație este greu dar nu imposibil. Am să repet experiența amintită ori de câte ori va fi nevoie dar mi-aș dori legi mai aspre care să ne disciplineze. În rest, îți citesc cu plăcere articolele și îți doresc o primăvară bogată și frumoasă.

  • Un singur motiv : LIPSA DE EDUCATIE.
    Lipsa de educaţie poate fi invocată până la 20, hai 25 de ani. După aceea, nici dacă singura locuinţă si mamă ţi-ar fi maidanul, nu mai poţi invoca lipsa de educaţie. Vine o vreme când mintea proprie îţi este un educator suficient.

    Ileana Vulpescu în Arta conversaţiei

  • Din păcate, autoritățile publice merg conform principiului ”cânii latră, caravana trece”. Se pot iniția oricâte acțiuni civice, la final, rezultatul este același: votul în consilii (locale sau județean) este unul politic și suficient de confortabil pentru a fi asigurate acțiunile dorite de primari. Fără implicare totală a autorităților în sensul de a se dovedi buni gospodari, așa cum ar trebui, nu există nicio șansă. Șansa să se întâmple? Procentual, tinde spre 0%.

  • Unul dintre aspectele care i-a frapat pe strainii care vizitau Bistrita a fost discrepanta dintre fatadele dezolante si mizeria din jurul blocurilor si interioarele apartamentelor unde erau invitati. De neinteles pentru ei. Nu stiau ca pentru noi, al tuturor inseamna a nimanui. Ar cam trebui sa intelegem ca a tuturor inseamna si al nostru!

  • Cred că faptul că românii sunt pasivi, se trage de la sistemul de invățământ românesc. Copiii execută ordinele părinților si ale profesorilor din obligație – nu din proprie inițiativă. Citesc cărti pentru că îi obligă profesorul, îsi fac temele, pentru că îi obligă părinții.
    Nu există creativitate, gândire individuală, proprie inițiativă, nu fac nimic de plăcere.
    Cand ajung adulți, nu fac nimic din proprie inițiativă, pentru că s-au invătat să fie împinşi de la spate.
    Lăsati copiii să decidă singuri, lăsati-i să incerce, lăsati-i să gresească. Nu faceti din ei niste marionete, care nu fac nimic dacă nu îi pune cineva in mişcare.

    • Adrian C, „initiativa” are ca sursa modelul de acasa. Sa nu mai aruncam totul pe scoala; degeaba isi mananca sanatatea un dascal cu copilul care acasa are ca model o loaza, un „cocalar” care-si arunca hartiile sau chistocul de tigara oriunde ii vine sau pe fereastra „bolidului”… din ala greu se mai face om!
      Bunul simt ar trebui educat si promovat mereu, prin exemplele noastre, ale tuturor, in orice imprejurare.

  • Sigur ca exceptia intareste regula, dar e si datatoare de speranta. Mi-e imposibil sa ma abtin sa nu relatez trei experiente care m-au impresionat si m-au determinat sa devin mai atent si mai bun. La parterul blocului meu, una dintre cele trei familii de la parter curata treptele de afara in cursul saptamanii, femeia de serviciu avand doar doua zile in care intervine si curata primavara si toamna( martie si octombrie, de obicei) curtea, florile si imprejurimile blocului, inainte ca noi ceilalti sa apucam sa facem ceva. Ne-o ia intotdeauna inainte. In primavara asta mi-am propus sa-i „fentez” si sambata trecuta (era februarie insorit) mi-am zis ca dupa ce vin de la albine, dupa amiaza adica, sa fac eu curatenia. Pe la 14.30, venind de la stupina din Ragla, am constatat ca-i curat pe langa bloc . Sentimantul de ciuda pe mine si de apreciere pentru vecinii mei(de-o varsta cu mine, 60 de ani) s-a cuibarit din nou. La firma, sus langa blocurile ANL, am trei vecini, inspre vest avand un drum proaspat asfaltat. Eu, sotia si doi dintre vecini ne cam vedem de curtile noastre. Al treilea vecin, insa, sub 50 de ani, cu o afacere medie, intotdeauna aduna resturi aruncate aiurea pe drumurile si-n santurile dealaturi si nu de putine ori l-am „prins” „scolind”, grupurile galagioase de tineri tigani, care mai rup cate o creanga, mai arunca sticle si pungi de plastic, in special sambata si duminica, iar odata la o furtuna l-am „surprins” protejandu-mi placile de policarbon dintr-un gard ce statea sa fie rupt in bucati de vantul foarte puternic. Cand s-a asfaltat drumul, timp de doua saptamani i-a „asistat” pe lucratori sa nu faca o treaba de mantuiala. Cel mai tare m-a surprins o doamna, care trecand pe langa curtea noastra a observat ca-i ranit cainele la gat, de lesa de piele prea stransa si i-a cerut voie acestui vecin precaut sa grijeasca si sa aduca hrana si medicamente cainelui( era sfarsit de saptamana, noi plecati). Vecinul, caruia i-am dat „dreptul” sa intre la noi in curte oricand, dupa acea furtuna, cand a sarit peste gard, i-a permis doamnei sa seocupe de caine. M-au lasat „masca” acesti oameni extraordinari si mi-au intarit convingerea ca romanii sunt un neam binecuvantat, ca Romania profunda este pe cale sa reanvie, ca bolile si ranile specifice generatiei ce-a traversat iadul comunist vor trece. Binecuvanteaza Doamne poporul roman!

  • Stimati concitadini care cititi TIMP ONLINE. A sosit timpul ca dupa suflatul in VUVUZELE si scandarile mai neortodoxe din STRADA sa va implicati si in alt mod fata de felul in care vedeti D-vs dezvoltarea orasului si cheltuirea justificata pe prioritati ai BANILOR PUBLICI. De cele mai multe ori ,comunitatea in sinea ei, stie mai bine ce are nevoie si care sunt urgentele, decat Administratia care de prea multe ori s-a dovedit ca traieste in paralel cu noi si dupa ce se instaureaza in fotoliile comode uita de ce au fost trimisi.De cate ori ati vazut vreun DOMN CONSILIER sa vina pe strada voastra sa va anunte ,si sa faca asa ad-hoc o dezbatere cu locuitorii in strada sa va intrebe ce lipsuri aveti.? In mod normal macar odata pe luna as fi asteptat ca la o televiziune locala sa se faca o astfel de emisiune cu tel deschis ,si unde consilierii sa poata fi informati. Tocmai de aceea BISTRITA CIVICA se ofera astazi sa le ea locul si va roaga sa fiti prezenti la o dezbatere interesanta pe felul in care va doriti sa arate orasul.Va rugam sa va rupeti din activitatea D-vs doua ore si sa fiti prezenti astazi 2 martie ora 18 – 20 ln cladirea UNIV. BABES -BOLYAI (APOLLO) din b-dul DECEBAL la aceasta dezbatere, unde aveti ocazia sa va spuneti dorintele. Se va intocmi un PROCES-VERBAL de sedinta cu numele participantilor se vor inregistra absolut toate subiectele formulate si se vor inregistra si trimite CONSILIULUI LOCAL inainte de votarea BUGETULUI pe 2017. INCERCAREA MOARTE NARE !

  • De la cap….
    Guinoaiele ne zambesc de peste tot in orasul asta!
    Daca autoritatile abilitate si-ar face treaba, ar fi deja un inceput…
    Depozitele de ghene semiingropate ar trebui inlocuite- civilizat- cu cele in uz si zonele dezinfectate, ca nu mai este loc de trecere pe langa ele.
    Dar omuletii „de serviciu” iti zambesc omenos, uneori cu prietenie, din masinile de serviciu, instalati confortabil in scaune; ce este rau, ca inchid ochii, sau chiar nu vad ce si unde trebuie corectat!
    Si apoi si noi, cetatenii ar trebui sa luam atitudine si sa-i atentionam pe cei care „gresesc”.
    Va invit sa treceti prin spatele fostului magazin ALMA/ imparatul Traian- sa vedeti ce sursa de infectie morala si sanitara este! Tinerii elevi/ atentie parinti si profesori!- consuma de toate si lasa gunoaiele pe platforma sau pe spatiul verde, fara sa se simta jenati de observatiile locatarilor!
    Parintii, dascalii si in ultima instanta- politia comunitara au idee ce fac acesti tineri?
    Unde este preventia unor posibile si iminente acte antisociale???!!!
    SUnt doar cateva astpecte pe care le insir aici, ca unde altundeva?

  • Sa te bucuri ca nu te-ai trezit cu un chistoc in cap in timp ce faceai curat, asta inseamna ca ai vecini civilizati 🙂

    Dincolo de gluma, ai mare dreptate, oamenii sunt lenesi si delasatori in ceea ce priveste spatiul comun. E al nimanui. Si pun pariu ca daca le ceri 50 de lei pe luna ca sa plateasca o femeie de serviciu cu 600 de lei (50 lei x 3 apartamente pe etaj x 4 etaje), iti trantesc usa in nas. 50 de lei????!?!?!?!!! Ai ‘nebunit?!?!?!?!?! Tri pachete de tigari?!?!?!?!?!?! Varza suntem, si ne mai sfatosim ca suntem ardeleni, vai de capu’ nostru…

  • Am văzut un caz și nu mi-a venit să cred că există oameni atât de nesimțiți. De la etajul unui bloc de nefamiliști o „doamnă” şi-a aruncat pe geam punga plină cu gunoi! Când i-am atras atenția că în cazul în care nu vine să ia gunoiul de acolo sun la poliția locală mi-a spus că să-mi văd de treaba mea că își trimite băieții şi îmi arată ei mie!

  • Doamna Cristiana, lipsa de civilizatie, indolenta, lenea, se pot rezolva numai prin puterea exemplului celor care ne conduc si prin aplicarea legii. Ori de unde exemple daca cei care ne conduc sunt profund corupti, penali și mai ales INDOLENTI, adica li se filfiie de popor.
    Tot cei care ne conduc sunt cei care au adus invatamantul unde l-au adus si de aici pana la a arunca un chistoc pe jos nu e decat un pas. Lipsa de educatie conduce la lipsa de civilizatie, la lipsa de profesionalim, la lipsa de bun simt, etc.
    Daca aceste miscari civice care au aparut acum, nu erau inabusite in 90 de catre pseudo-dictatorul Iliescu, acum Romania era mult mai departe.

  • Mare dreptate aveți. Și la mine la bloc e la fel. Dar degeaba facem unii curat după masă când venim de la munca ca dimineață e aproape la fel. Seara se aduna tânăra generație și fac dezastru. Dacă le faci observație riști să îți iei câteva sau sa iți strice ușa. Asta e educația primită de acasă și de la școală. Când lași copii sa ți se urce în cap nu vei avea nici un adult responsabil.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS