Grup statuar în Piața Unirii cu sau fără bustul lui Cuza? Ce a cerut primarul Crețu

Holistic

2,6 milioane lei va cheltui anul acesta Primăria Bistrița pentru realizarea unui grup statuar în Piața Unirii, suma incluzând și amenajările necesare. Primarul Ovidiu Crețu spune ce așteptări are în urma concursului de soluții care va fi organizat.

”Vrem să cinstim Centenarul Marii Uniri. Piața Unirii, acolo unde este statuia domnitorului Alexandru Ioan Cuza, își trage numele de la Unirea din 1918, acolo au primit credențialul delegații Bistriței la adunarea de la Alba Iulia. Vom organiza un concurs de soluții, propunerea artiștilor plastici, arhitecților o vom transpune în practică în acest an, vrem ca la 1 decembrie să fie finalizată această lucrare. Eu am cerut ca aceia care vor da soluție să rezolve și problema bustului domnitorului Alexandru Ioan Cuza. Poate să fie o completare cu statuile celor care au fost trimiși la Alba Iulia, să se realizeze un grup statuar care să-l aibă pe Alexandru Ioan Cuza în mijloc, nu de dimensiunea aia dar ca imagine similară cu cea a lui Matei Corvin de la Cluj, în care el apare central și în jur comandanții oștilor. Poate să fie o chestie frumoasă. Se poate crea în aceeași piață un al treilea pol cultural, al Unirii de la 1918, pe lângă statuia lui Cuza și Panteonul Bistriței. Aici artiștii trebuie să-și spună cuvântul și să ne dea varianta lor”, a comentat primarul Bistriței.

Eugen Gheorghe

A absolvit Facultatea de Litere, Secția Română-Engleză, a Universității București. A debutat în presă în 1996 la publicația Steaua Sport Magazin. A lucrat, de-a lungul timpului, la ziarul ProSport, postul de radio Europa FM, agenția de presă Mediafax, dar și la clubul de fotbal Gloria Bistrița, unde a fost purtător de cuvânt. Din 2011 scrie la Timp Online.
Eugen Gheorghe

Google Ads-sub articol

Comentarii

 1. citizen

  stati sa vedeti ce o sa iasa !
  pun pariu ca la final, Cuza o sa aiba o moaca destul de creata, o sa aiba niste schiuri în picioare si o sa tina în brate un strut.

  (0)
  • Minuca

   Nu vad de ce atatea comentarii rautacioase. Se respecta un lucru care e memorabil pentru data de 1 decembrie. Oricat de moderni am fi, nu trebuie sa ne uitam istoria si ce a insemnat pentru romani data de 1 decembrie.

   (0)
 2. Alex

  Ai de capu’ meu! Pe vremea lui nea Nicu se faceau din alea. Cu Ceausescu in mijloc si in jur de la Decebal la Cuza, roata voievozii. Ar trebui sa mai existe pe la muzeul de istorie nationala prin depozite din expozitia permanenta „omagiu tarii conducatorului iubit”. Doar sa trimita primaria o scrisoare. Scapam de-o cheltuiala, succesul garantat! Si apoi, dupa inca un rand de alegeri, inlocuim personajul din centru.

  (0)
 3. Alex

  Panteonul Bistritei, nu mai vorbesc! O varza maoisto-fascista. Legionari cu patalama ca prietenul si protectorul lui Mota, vanzatori de tara ca Bodoni, neamurile lui Decebal crestini de-ai lui Zamolxe, autori de circulare antiromanesti la 1916 si, nu in ultimul rand, colaboratori intimi ai securitatii. Pai la panteonul ala sa-i zicem monumentul Unirii intru marea nerusinare nationala si treaba-i gata. Mai ramane sa pupat toti piata bisericii furate de la Coroana lui Dracula lui Misiuga.

  (0)
 4. gicu

  Io zic sa faca un grup statuar ecvestru… Cretu calare pe strutul tricolor de la partie… Macar o sa rada lumea inca 100 de ani de amu inainte cand o sa treaca prin piata

  (0)
 5. Alexander

  Mai multă grijă cu sculpturile care se vor face! Să fie persoane cu discenământ și talent! Priviți mâinile și degetele lui Cuza din Piața Unirii și veți avea insomnii!

  (0)
 6. Carmen Dan

  Domnule Cretu Ovidiu Teodor,
  Statuia Domnitorului Alexandru Ioan Cuza a fost facuta si platita de catre politistii din cadrul
  I.P.J. Bistrita-Nasaud la initiativa si cand a fost inspector sef colonel Muresan Ioan.
  Cred ca aceasta statuie ar tebui sa se intoarca pe vechiul soclu de langa cladirea I.P.j. Bistrita-Nasaud(str.Garii) iar dumneata sa-ti faci ce statuie doresti si nu sa folosesti statuia pe care ti-a dat-o cu smecherii ex-comisarul sef Muresan Ioan Ovidiu sau daca nu cumva ati facut un troc statuia contra parcare fara plata pentru politie in piata Mihai Eminescu?!!!.

  (0)
 7. Din Bistrita

  Sper sa fie ceva frumos, ceva epic si nu o insiruire de busturi care nu au legatura unul cu altul si nici o arta modernista pe care nu o intelege nimeni .

  (0)
 8. Ascunderea adevarului

  Bustul lui Cuza in P-ta Uniri din Bistrita n-are nici o legatura cu Unirea de la 1918, este ca nuca-n perete pusa de „comunisti”. Pe vremea lui Cuza s-a facut unirea Principatelor Romane, Moldova cu Tara Romaneasca, iar unirea cu Ardealul facandu-se mai tarziu in vremea episcopului Iuliu Hossu, unde a si participat. Acolo in P-ta Uniri ar trebui sa fie bustul cardinalului Iuliu Hossu care a fost din acest judet (pt. unii este o mare cinste iar pt altii un lucru neplacut). Dar cum sa fie pus bustul cardinalului greco catolic in fata bisericii ortodoxe care culmea tot greco catolica a fost si care a fost furata a doua oara de biserica ortodoxa cu ajutorul statului si justitiei romane care stim cum judeca. Interesante sunt toate aceste lucruri.

  (0)
  • Victor

   Discutia in jurul monumentului este radiografia perfecta a stării României și a Bistriței la o sărbătoare pe care n-o meritam. Suntem in luna februarie si vorbim acum de un bust sau ce-o fi acolo ca sa aiba oficialitățile ce să dezvelească. Adică nimeni nu s-a gândit ca vine centenarul pana am intrat în martie. Si, ce-o sa facem? Un fușărai cum ne pricepem. Nimeni n-a fost curios de pilda cum si in cat timp s-a făcut statuia lui Andrei Muresanu, un monument reprezentativ al Bistritei opera a unui mare sculptor. Noi ne pricepem la fusăraiuri cu lupoaica cu busturi care pot reprezenta pe oricine, facute daca se poate in trei zile cu imprimanta 3D. Ce concurs o să fie? Cine o să fie în comisie? Cat vor avea ofertantii timp as lucreze si comisia sau publicul sa evalueze, sa dezbata? O dupa-amiaza, ajunge? Doua?
   De ce bust? Iese, mai ieftin centenarul? E ca in bancul in care Bula dupa ce afla care sunt preturile sicrielor comanda in magazinul de pompe funebre doar doua mănere ca sa le monteze decedatului sau tată.
   Nu suntem în stare să-i facem o statuie conjudețeanului nostru Iuliu Hossu episcop al Episcopiei greco-catolice de Cluj-Gherla, senator de drept în Parlamentul României, membru de onoare (din 1945) al Academiei Române deținut politic, cardinal cel care
   acum 100 de ani proclama în fața mulțimilor de la Alba Iulia o „Românie Mare, întemeiată pe dreptatea lui Dumnezeu şi pe credinţa poporului său!”. Nu suntem în stare și ne e și un pic rușine de impostura morală, minciuna și furăciunea în care ne scăldăm zi de zi.

   (0)
 9. Vasile

  In completare ar trebui să fie inlocuit „marul” din intersecția str. Subcetate și Drumul Cetății cu alt grup statuar, altfel sar putea realiza o linie monumentală care poate porni cu un monument în Subcetate ( sau chiar de la poalele fostei cetăți Burg), urmând monument la intersecția cu Drumul Cetății, Biserica de la Apolo, Lăcașul primei Biserici românești, Monumentul Eroilor, Piața Unirii, Sinagogă, sala Polivalentă. Trebuie să fie ceva similar cu linia monumentală a lui Brâncuși din Târgu Jiu sau cu linia monumentală care urcă pe deal din Alba Iulia. In sensul giratoriu de la intersecția Subcetate cu Drumul Cetăți se poate realiza Monumentul Aviației care să-i cuprindă pe Aurel Vlaicu, Traian Vuia, Henri Coandă, Bâzu, Agarici, Carafoli și mulți alți. Rămâne deschise pentru propunere ce ar trebui să conțină monumentul din cartierul Subcetate?

  (0)
  • Avram Iancu

   In completare „sar putea” se scrie „s-ar putea” in limba romana.
   Bine ca nu ști sa folosesti cratima dar esti ironic, nu realizezi ca te ironizezi pe tine in primul rand si apoi pe eroii Neamului Românesc.

   (0)
  • Vasile

   Pentru antevorbitorul meu: Unde ai văzut tu o urmă de ironie în cele scrise de mine ?!!

   (0)

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Toate comentariile vor fi moderate (aprobate manual).

Vă rugăm să respectați următoarele reguli:

 • 1. Să vă referiți doar la articolul la care postați comentariul.
 • 2. Folosiți un limbaj civilizat, fără injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
 • 3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, dacă acestea nu au legatură cu textul.
 • 4. Autorul articolului poate fi criticat pentru eventuale greșeli, incoerență, lipsă de documentare etc.
 • 5. Numele folosit să nu fie nume de personalități ale vieții publice sau parodieri ale acestora.
Nerespectarea regulilor menționate mai sus va duce la ștergerea comentariilor, fără avertisment și fără explicații.