Gen. Grigore Bălan, comemorat la Blăjenii de Sus (FOTO)

Merigo

ACTUALIZARE În localitatea Blăjenii de Sus, comuna Șintereag, au avut loc o serie de activităţi dedicate memoriei generalului Grigore Bălan, ”eroul dezrobirii Ardealului”, nume purtat astăzi de către Brigada 81 Mecanizată.

Cu acest prilej s-au desfășurat o ceremonie militară şi religioasă şi un simpozion cu tema “Eroii judeţului Bistriţa-Năsăud – Eroii neamului românesc”.

La activităţi au participat reprezentanţii autorităţilor publice central si locale, Brigăzii 81 Mecanizată , ai altor instituţii, structuri şi asociaţii din județ.

În cadrul ceremoniei s-a intonat Imnul Naţional al României, s-a oficiat serviciul religios, au fost rostite alocuţiuni în care a fost evocată personalitatea generalului Grigore Bălan şi a fost depusă o coroană de flori la bustul acestuia. În încheiere, garda de onoare formată din militari ai Brigăzii 81 Mecanizate a defilat în ritmurile Muzicii Militare a garnizoanei Bistriţa.

La finalul activităţilor, în muzeul din localitate dedicat generalului, s-a desfăşurat simpozionul “Eroii judeţului Bistriţa-Năsăud – Eroii neamului românesc” care a cuprins teme legate de Primul Război Mondial, Marea Unire, Armata Română, Casina Bistriţeană, patriotismul în ziua de azi, iar în încheierea activităţii a avut loc lansarea cărţii “Regimentul 81 Infanterie Dej ” – precursor al Brigăzii 81 Mecanizată “General Grigore Bălan”.

În iunie 2016, la Blăjeni a fost dezvelit bustul generalului Grigore Bălan și a fost inaugurat Muzeul generalului Grigore Bălan.

Conform Brigăzii 81 Mecanizată, generalul Grigore Bălan s-a născut la 14 iunie 1896 în localitatea Blăjenii de Sus. A început școala la Blăjeni pentru a continua la Șintereag, iar ulterior a urmat cursurile Liceului Grăniceresc din Năsăud în perioada 1910-1914. După absolvirea Școlii Militare a parcurs toate etapele ierarhiei militare, de la sublocotenent la general. Toamna anului 1944 l-a găsit pe general angajat în acțiunile Armatei Române de eliberare a Transilvaniei. La 9 septembrie, în timpul luptelor din localitatea Arcuș, de lângă Sfântu Gheorghe, a fost surprins de un puternic bombardament de artilerie, fiind grav rănit. Transportat în după amiaza zilei respective la spitalul din Sinaia, a încetat din viață la 13 septembrie 1944. În memoria gen. Grigore Bălan, erou al celui de-al doilea Război Mondial, o stradă din Bistrița poartă numele său. În incinta comandamentului Brigăzii 81 Mecanizată se află bustul generalului Grigore Bălan, iar marea unitate a preluat denumirea onorifică ”Grigore Bălan”.

Sursă: locotenent colonel Cristian Mariș, caporal Robert Pop (foto)

Eugen Gheorghe

Eugen Gheorghe

A absolvit Facultatea de Litere, Secția Română-Engleză, a Universității București. A debutat în presă în 1996 la publicația Steaua Sport Magazin. A lucrat, de-a lungul timpului, la ziarul ProSport, postul de radio Europa FM, agenția de presă Mediafax, dar și la clubul de fotbal Gloria Bistrița, unde a fost purtător de cuvânt. Din 2011 scrie la Timp Online.
Eugen Gheorghe

Google Ads

Comentarii

  1. Balan Marius - aparator al patriei

    În memoria străbunicului meu, care s-a jertfit pt. ţară vă invit la restaurantul din gară să-i cinstim memoria la o bere şi la nişte poveşti adevărate. No haideţi!

    (2)

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Toate comentariile vor fi moderate (aprobate manual).

Vă rugăm să respectați următoarele reguli:

  • 1. Să vă referiți doar la articolul la care postați comentariul.
  • 2. Folosiți un limbaj civilizat, fără injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
  • 3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, dacă acestea nu au legatură cu textul.
  • 4. Autorul articolului poate fi criticat pentru eventuale greșeli, incoerență, lipsă de documentare etc.
  • 5. Numele folosit să nu fie nume de personalități ale vieții publice sau parodieri ale acestora.
Nerespectarea regulilor menționate mai sus va duce la ștergerea comentariilor, fără avertisment și fără explicații.