Actualitate

Grădiniţă cu mini grădină zoologică, sat de indieni şi han la ieşirea din Unirea spre Slătiniţa (FOTO)

„O lume minunată în care veţi găsi numai copii”! Aşa poate fi descrisă în câteva cuvinte Academia Victoria, cea mai nouă grădiniţă din Bistriţa care şi-a propus să apropie copiii de natură, să le ofere ocazia să afle cât mai multe lucruri cu mijloace tehnice moderne, cum ar fi microscopul sau telescopul, dar în acelaşi timp să îşi cultive talentele de la vârste fragede.

Academia Victoria este ideea şi investiţia doamnei doctor Victoria Bindea care a transformat o casă construită la ieşirea din Unirea spre Slătiniţa într-un adevărat univers al copilăriei. Sâmbătă, când la Academia Victoria a fost Ziua porţilor deschise, am stat de vorbă cu domnia sa despre acest proiect îndrăzneţ.

 „Am făcut o grădiniţă altfel şi tocmai de aceea i-am dat şi numele de Academia Victoria. Aici vor veni copiii să înveţe. Academicieni nu sunt doar cei care merg la studii foarte înalte, ci şi cei care învaţă de mici să fie puternici pentru că acesta este, de fapt, scopul nostru, să educăm oameni puternici care să găsească o soluţie rapidă, corectă,  eficientă într-o situaţie nouă.  Grădiniţa noastră, faţă de cea clasică, e diferită în primul rând că are un hectar de grădină amenajat pentru joacă, aşa încât un copil care urcă şi coboară până în fundul grădinii înapoi are deja 1,5 km de activitate fizică. Şi nu e doar urcat şi coborât. Sunt turnuri cu tobogane, zmee, sat de indieni, o mică grădină zoologică şi alte lucruri atractive”, a spus dr. Bindea.

În mini grădina zoologică sunt deja iepuri, doi arici, broaşte ţestoase, dar vor mai apărea şi mai multe specii de păsări şi chiar un măgăruş. Copiii le vor putea hrăni şi îngriji.

„Puţin mai jos e ceva la care eu ţin foarte mult, Hanul Două Cireşe cu hangii şi hangiţe care vor vinde şi vor cumpăra cu bani, dar vor face şi troc, adică vor da biscuiţi pe roşii sau pe boabe de porumb fiindcă vor fi şi grădinari care vor cultiva de toate, în orice caz legume care cresc repede ca să se bucure de felul în care le văd crescând. Asta este iar o mică lecţie de viaţă. Pe rând, aceşti hangii vor avea de vândut, de cumpărat tot ce le vom pune la dispoziţie: şi biscuiţii pe care îi vom face în bucătăria noastră, şi legumele pe care le vom cultiva ecologic pentru mesele pe care le vor lua copiii, adică micul dejun, prânz, şi gustarea de 10.00 şi de 17.00”, a mai spus dr. Bindea.

Bistriţenii care doresc să-şi înscrie copiii la această grădiniţă merită să ştie că şi transportul e asigurat.

„Cei care vor să vină din oraş vor fi transportaţi cu microbuzul Academiei. E uşor de identificat fiindcă e o maşină foarte veselă. Îi vom lua de la nişte staţii pe care le vom stabili în funcţie de copiii pe care îi vom înscrie, la fel şi transportul la domiciliu în jur de 17.30 pentru programul prelungit cu menţiunea că vor fi lăsaţi numai în prezenţa unei persoane acreditate şi nu la o persoană ad-hoc pentru ca cel mic să fie în siguranţă. De fapt, siguranţa e principalul nostru scop: să fie în siguranţă şi să fie un copil foarte puternic atunci când va pleca de aici. Noi ne vom limita la educaţia unui preşcolar, iar limbile vor avea un rol deosebit în educaţia copiiilor. Aici vor învăţa engleză şi germană”,a  adăugat Victoria Bindea.

Deşi doamna doctor a amenajat grădiniţa după un proiect personal, a aflat că multe din ideile sale coincid cu cele din sistemul Montessori.

„Doamnele educatoare cu care colaborez mi-au atras atenţia de curând că unele lucruri pe care vrem să le facem aici sunt în stil Montessori. Este într-adevăr o cunoaştere imediată a naturii şi o experimentare a tot ce e în jurul nostru. Copilul va învăţa experimentând singur. Avem de la microscop la telescop, dotarea de care se bucură laboratorul de ştiinţe ale naturii, dar nu e singurul. Mai avem laborator de informatică, de matematică şi de jocuri logice pentru că mi-a rămas înscrisă, cu plăcere, în minte, o definiţie a lui Grigore Moisil: lumea e scrisă în limbaj matematic. Celelalte laboratoare sunt de limbi străine, de muzică, de desen, de teatru pentru că fiecare copil va fi studiat aşa încât să-i putem surprinde înclinaţia nativă. Nu suntem la fel unii cu ceilalţi, nici copiii cu părinţi şi atunci e important să surprinzi ce are fiecare copil special şi să-l ajuţi în sensul în care el este nativ dotat”, a declarat dr. Bindea.

De menţionat că grădiniţa se află aproape de drum, dar are o curte generoasă cu multe terase de pe care se poate simţi aerul curat al pădurii. De asemenea, personalul e extrem de amabil, iar educatoarele care vor lucra cu cxei mici au pregătire didactică corespunzătoare.

Fiind vorba de o grădiniţă privată, tarifele sunt următoarele: pentru programul de la ora 8.00 la 17.30 părinţii trebuie să plătească 950 de lei, iar pentru programul de la 8.00 la 12.30 suma de 650 de lei. Cei care vor dori vor putea rămâne şi în timpul nopţii. Mai multe fotografii, aici.

Cristiana Sabău

Victoria BIndea gradinita 2 gradinita 3 gradinita 4 gradinita 5 gradinita 6 gradinita 7 gradinita 8

1 comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS