Social

Golirea lacului de acumulare de la Colibiţa, care s-ar întinde pe trei ani, în dezbatere publică

Staţiunea de interes local Colibiţa ar putea rămâne fără punctul ei forte, lacul de acumulare, timp de aproape trei ani cât estimează Administraţia Bazinală de Apă „Someş-Tisa” că vor dura lucrările de golire a acumulării şi execuţie a lucrărilor care vor mări gradul ei de siguranţă.

Potrivit Raportului la studiul de evaluare a impactului asupra mediului, realizat de ISPH Project Developement, „durata estimată totală de realizare propriu-zisă a tuturor lucrărilor este de cca 18 luni de zile (Anul I; 1/2 din Anul II). La această perioadă de timp, se adaugă cele 4 luni de zile (septembrie – decembrie) din anul anterior începerii efective a lucrărilor (Anul 0), în care, în funcţie de nivelul lacului, va începe operaţiunea de golire a acumulării.

„Durata estimată de realizare a lucrărilor privind „mărirea gradului de siguranţă”, care necesită golirea acumulării, inclusiv inspecţia uvrajelor, este de cca 150 ÷ 180 zile; lucrările care determină mărimea acestei perioade sunt în special cele de etanşare a măştii barajului. Din considerente tehnologice, se consideră că perioada optimă de realizare a lucrărilor de refacere în totalitate a etanşeităţii măştii barajului este aprilie/mai ÷ septembrie/octombrie”, se arată în raportul pe care îl puteţi citi integral AICI. 

Documentul va fi supus dezbaterii publice la sediul Primăriei Bistriţa Bîrgăului, în data de 12 octombrie 2017, începând cu orele 12.00, şi la Sistemul de Gospodărire a Apelor Bistriţa-Năsăud, din municipiul Bistriţa, str. Avram Iancu, nr. 9, în data de 12 octombrie 2017, începând cu orele 16. 00.

Raportul integrează concluziile studiului de evaluare adecvată pentru proiectul Mărirea gradului de siguranţă a acumulării Colibiţa, judeţul Bistriţa-Năsăud, propus a fi amplasat în zona acumulării Colibiţa, pe malurile și în albia minoră a râului Bistrița, pe raza localităților Bistrița Bîrgăului, Tiha Bîrgăului, Prundu Bîrgăului, Susenii Bîrgăului, Mijlocenii Bîrgăului, Josenii Bîrgăului, Livezile, Unirea, Bistrița, Viișoara, Sărata.

Tipul deciziei posibile luate de Agenţia pentru Protecţia Mediului Bistriţa-Năsăud poate fi emiterea sau respingerea acordului de mediu.

Publicul interesat poate transmite în scris comentarii/opinii/observaţii privind documentul menţionat la sediul Agenţiei pentru Protecţia Mediului Bistriţa-Năsăud, până la data de 12 octombrie 2017.

Reamintim că realizarea investiţiei “Acumularea Colibiţa” a fost aprobată prin Decretul Consiliului de Stat nr. 239/1977. În cei peste 30 de ani care au trecut de la punerea în funcţiune parţială a lacului de acumumulare de la Colibiţa au fost consemnate o serie de incidente/evenimente atât în comportarea unor construcţii (masca asfaltică, casa vanelor golirii de fund, casa vanelor golirii de semifund) cât şi a unor echipamente (vanele plane de pe golirea de fund, instalaţia by-pass asigurare debit servitute, vanele plane de pe golirea de semifund, instalaţiile hidraulice de acţionare a vanelor din cele două galerii, instalaţii electrice, de iluminat, de ventilaţie, unele dispozitive AMC, etc); de asemenea au fost consemnate şi alunecări de teren în zona versanţilor acumulării.

Dacă o parte dintre aceste incidente/evenimente au putut fi remediate, o altă parte nu au putut fi remediate aşa încât au evoluat în timp, arată Apele Române justificând necesitatea reparaţiilor.

Specialiştii arată că, în situaţia în care nu s-ar goli lacul şi nu s-ar face lucrările ce se impun, este de aşteptat să crească riscurile generate de exploatarea amenajării.

„Lipsa lucrărilor de refacere a etanşeităţii măştii ar putea conduce, în timp, la creşterea infiltraţiilor şi la necesitatea unei eventuale golirii rapide a lacului. În acelaşi timp, menţinerea în continuare în stare de nefuncţionare a golirii de fund, la care s-ar putea adăuga – prin uzură fizică – şi o defecţiune a echipamentelor golirii de semifund ar conduce la imposibilitatea evacuării controlate a unei unde de viitură; în acest caz, se poate ajunge chiar la deversarea necontrolată a barajului, urmată prin eroziune internă de ruperea acestuia. În cazul unui baraj de anrocamente, ruperea (iniţial un orificiu, transformat în cavernă şi în final într-o breşă) se poate produce într-un interval foarte scurt de timp; apariţia breşei va conduce la pierderea necontrolată a apei din acumulare, fapt care va genera în aval o undă de inundabilitate semnificativă”, arată ei.

În cazul în care barajul s-ar rupe din cauza alunecării versantului stâng (umăr stâng baraj) sau a creării unei breşe pe malul drept (defecțiuni la masca de beton asfaltic /eroziune internă), viitura ar trece de Bistriţa, până la confluenţa Bistriţei Transilvane cu râul Şieu (cca. 51 km).

Etichete

15 comentarii

  • Nu inteleg ce mai discutam, cand exista riscuri de fisurare. Va fi pe stanga sau pe dreapta conteaza mai putin, efectul inundatiei insa va fi „mortal” , atat la propriu cat si la figurat.
    In ceea ce priveste” pierderile statiuni Colibita” , sunt curios care este contributia statiuni la bugetul local si cel al statului, cand 90% din ce este acolo este nefiscalizat .
    Cu apa sau fara , impozitul pe proprietate va fi incasat de primaria din Bistrita Bargaului.
    Turisti oricum ajung cu greu la apa, in cele mai multe cazuri privesc de la distanta.

    • Poate cu ocazia golirii barajului va inventaria si Garda de Mediu impreuna cu Apele Romane numarul de guri de canalizare care se deverseaza in baraj! Nu amu nu mai au ce sa o dea cotita ptr. ca ar fi la vedere!

  • Despre golirea lacului de acumulare Colibita , in vederea reabilitarii se discuta de mai multa vreme. Direcția Apelor Someș-Tisa considera ca operațiunile de reabilitare care presupun golirea totală a lacului, sunt strict necesare avand in vedere ca ele se vor face pentru prima dată în ultimii 30 de ani de când funcționează barajul. O problema este legata si de costurile destul de ridicate ale acestor reabilitări, care dupa unele estimari se pare că vor trece de 25 de milioane de euro. De aceea, dezbaterea publica este total inutila in aceasta problema de stricta specialitate. Reabiltarea barajului Colibita nu se discuta, se face!

  • Pai daca golim lacul, unde se mai scurge rahatul de la cabane? Ca vede toata lumea teava si namolul care iese din ea. Acuma se va vedea de fapt ce se ascunde sub „marea de la munte”.

  • Aoleoo!
    Ma nu goliti baraju ca la cati deverseaza acuma reziduurile in lac, intr-un an vom avea doua mari la noi in tara, Marea Neagra si Marea Maro. Ultima fiind chiar la noi in judet.

  • Si ce mare FASSS se intampla la dezbaterea publica ? Ni ma la ei ! Aveti nevoie de public ? Intr-o chestie de asta tehnica care tine de ingineri hidrologi si adevarati specialisti in constructii grele care cunosc fenomenele de presiune si eroziune la un baraj, ce sa cautam noi pescarii si altii gura casca pe la dezbatere. Dezbaterea o faci pe alte probleme de comunitate cu alte subiecte mai simple care pot fi intelese si imbunatatite de cetateni. Si in plus cine dracu te baga-n seama la o astfel de dezbatere ? Nimeni domnilor participanti ! Am experienta si expertiza ultimilor 10 ani de dezbateri publice care au constituit o mare risipa de timp din partea mea si a participantilor. Atat la CL la CJ si pe la prefecti am depus nenumarate amendamente si petitii care au constituit subiecte normale, simple si de bun simt asa cum le-au simtit ecologistii si prietenii din asoc. de pescari dar si ONG-istii. Administratia s-a sters la CUR cu aceste sesizari si nimic nu a fost luat in considerare. Si ZAU ca au fost depuse lucruri bune si interesante. Oameni buni ! Vedeti-va de treaba si de nevoile voastre, stati linistiti si fiti siguri ca va pierdeti timpul. Ei au salarii mari si au nevoie doar sa bifeze o activitate sa -si justifice salariile. Nu faceti ca mine ca o sa va para rau. Zi buna !!!

  • Problema este ca se opune Ocolul Silvic B-ta Bargaului care administreaza ceva arie protejata de-a lungul raului, ceva legat de o broasca care ar putea fi afectata de cresterea debitului raului.

    • Raportul studiului de evaluare adecvata spune altceva……Nu e nici o broasca, este vorba de două specii piscicole de interes comunitar (Cottus gobio, Barbus meridionalis);
      s-a impus pe de-o parte eliminarea tuturor acestor tipuri de lucrări, iar pe de altă parte,
      reducerea lungimii unora dintre protecţiile de mal, renunţarea, la consolidările de mal din beton, aşa
      încât în cadrul acestei investiţii, se vor realiza doar lucrări de amenajare a albiei constând în:
      * amenajare locală a albiei;
      * eliminare obstacole/depuneri/gunoaie albie;
      * protecţii /consolidări de mal;
      (gabioane; anrocamente;pereu; lucrări din piatră brută /materiale locale /vegetative)
      * apărări de mal;
      (dig materiale locale; parapeţi; zid de sprijin din beton)
      * praguri de fund (anrocamente);
      * refacere praguri cădere existente;
      * baraj materiale locale (acumulare nepermanentă Valea Străjii)
      – rol de-a asigura capacitatea de atenuare a undelor de viitură, fiind posibilă
      astfel renunţarea la unele lucrări cu rol de apărare împotriva inundaţiilor, care ar
      fi impus defrişarea unor zone ocupate şi de habitate prioritare.
      Ȋn aceste condiţii, elaboratorii studiului au concluzionat că impactul negativ generat va fi unul nesemnificativ.
      Este totusi vorba de un proiect de interes national, nu prea are ce obiecta ocolul silvic!

  • Da la ihtiofauna lacului se gandeste cineva sau omoram tot si asta e nu i nici prima nici ultima data un ecosistem de 30 ani se duce , poate se gasesc soluti sa salvam pesti

  • In urma goliri lacului se vor forma gramezi de rahat de la vilele bastanilor comunisti si de partid si patroni de carton… ar fi chiar interesant :))

  • Daca tot e necesara golirea lacului pentru reparatii ,eu zic ca ar fi bine sa se profite de acest lucru in sensul ca in aceasta perioada de trei ani se poate amenaja o promenada si o pista de biciclete pe toata lungimea malurilor(excluzand bineinteles zona de protectie a barajului),se poate aduce apa si canalizarea,se pot face lucrari care altfel ar fi dificil de executat.Stiu ca multi vor fi nemultumiti de realizarea promenadei (interese individuale,,dar in final vor intelege ca acel teren nu le apartine,prin urmare interesul public trebuie sa primeze) ,insa daca toate acestea vor fi realizate,dupa trei ani toata lumea va avea numai de castigat.Accesul turistilor la lac,posibilitatea de a pescui ,plimbarile pedestre sau cu bicicleta in jurul lacului vor da un farmec deosebit statiunii !Ar fi pacat sa nu folosim cu cap timpul si noua situatie ce se va crea !

  • Tb sa se facă această lucrare. Interesele majoritatii cetățenilor sunt mai importante decât ale celor care au vile acolo. Cei care sunt descoperiți ca deversează direct in lac amendați drastic să simtă la buzunar si sa demonstreze ca au remediat problema. Dar pe banii lor. Sa se amenajeze malul lacului pentru toată lumea ca nu e proprietatea privată a lui nimeni. E de interes public. După terminarea lucrărilor chiar sa avem o stațiune acolo.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS