Actualitate

”Geniul informaticii” a primit diploma de Cetățean de onoare al Bistriței. Profesorul său, premiul de excelență

(FOTO) Primarul Ovidiu Crețu i-a înmânat lui Rareș Buhai, în cadrul Galei premiilor municipiului Bistrița 2015, diploma de Cetățean de onoare.

”Rareș Buhai este cel mai strălucit produs al școlii bistrițene de 600 de ani de când aici există școală, pentru că Gimnaziul Evanghelic a fost înființat acum 630 de ani și de atunci până acum nu am avut niciun elev de talia lui Rareș Buhai. Sunt onorat că sunt primarul îi care conferă diploma oferită de municipiul Bistrița. Este cel mai tânăr cetățean de onoare al municipiului Bistrița. Performanțele sale se compară cu cele ale Gabrielei Szabo, și ea cetățean de onoare. Ceea ce a realizat Rareș în anii de liceu este un lucru care este în afara oricăror norme. Performanțele lui strălucesc pe constelația mondială a științei”, a menționat primarul Ovidiu Crețu.

Alături de Rareș Buhai, pe scenă au urcat părinții săi. ”Școala a avut un cuvânt greu de spus în formarea lui, însă trinomul este format din elev, profesor și familie. Familia, veriga esențială a civilizației, este care ne trimite și ne susține în viață. Am invitat familia alături de el într-un moment excepțional”, a spus Ovidiu Crețu.

1 arres buhai cetatean de onoare 2 rares buhai cetatean de onoare 3 rares buhai cetatean de onoar 4 rares buhai cetatean de onoar

”Vă mulțumesc pentru această distincție și sunt onorat să fiu de astăzi în mod oficial un reprezentant al Bistriței. Mă bucur că am reușit să reprezint cu succes orașul și țara la competiții de informatică la care am participat și voi încerca și în continuare să adaug cât mai mult la motivele pentru care mi-a fosta cordată această distincție. Îmi doresc ca prin pregătirea și munca mea să pot aduce un plus la binele nostru, al tuturor, inclusiv al bistrițenilor”, a spus Rareș Buhai.

AICI MAI MULTE FOTOGRAFII!

”A uimit lumea întreagă prin numărul performanţelor olimpice însumate la o vârstă la care cei mai mulţi tineri se concentrează doar pe absolvirea bacalaureatului şi intrarea la facultate. Este elevul român care a câştigat cel mai mare număr de medalii de aur la olimpiade internaţionale. Evoluţia bistriţeanului Rareş Darius Buhai de-a lungul anilor – ani care au însemnat foarte multă muncă pentru atingerea impresionantelor rezultate – a fost atent călăuzită de profesorul Constantin Gălăţan, coordonatorul lotului naţional de informatică al României, iar distincţiile pe care le-a obţinut tânărul său elev, în doar câţiva ani, constituie un CV excepţional. Cel mai tânăr Cetăţean de onoare al municipiului, Rareş Darius Buhai, a absolvit în această vară Colegiul Naţional „Liviu Rebreanu” Bistriţa, specializarea matematică-informatică. Cunoscut deja în întreaga lume pentru talentul şi nivelul de pregătire la care a ajuns, a primit oferte de la mai multe universităţi americane de profil şi a optat pentru MIT – Massachusetts Institute of Technology, Statele Unite ale Americii – unde îşi va desăvârşi educaţia la standarde care sunt pe măsura talentului său” – Primăria Bistrița.

5 rares buhai cetatean de onoar 6 parinti rares buhai familie 7 rares buhai cetatean de onoar 8 rares buhai cetatean de onoar

Rareș Buhai (19 ani) este al 65-lea și cel mai tânăr cetățean de onoare al Bistriței. Multiplu medaliat la olimpiadele naționale și internaționale de informatică, Rareș Buhai, absolvent al Colegiului Național ”Liviu Rebreanu” din Bistrița, a cucerit anul acesta medalia de aur la Olimpiada Internațională de Informatică (IOI) desfășurată în Kazahstan, la Almaty. El a obținut al patrulea aur consecutiv la IOI și a urcat pe locul 2 în Hall of Fame-ul competiției. Performanța lui Rareș Buhai egalează rezultatul realizat în 2006 de polonezul Filip Wolski și este depășită doar de performanța practic inegalabilă a competitorului din Belarus Gennady Korotkevich (6 medalii de aur + 1 argint între 2006 și 2012), care a participat mai mulți ani la competiție, regulamentul din țara sa permiţându-i să concureze începând din clasa a VI-a. Rareş Buhai a susţinut Bacalaureatul în sesiune specială și l-a promovat cu succes, obţinând media 9,63. Anul acesta a cucerit din nou și medalia de aur la Olimpiada Naţională de Informatică. El studiază la Massachusetts Institute of Technology (MIT) din SUA.

Ceilalți doi cetățeni de onoare ai Bistriței pe 2015, soprana Anita Hartig și tenorul Ștefan Pop, au primit distincțiile în cadrul unei festivități organizate în 18 noiembrie la Sinagogă, după cum Timp Online a scris aici.

Premiu de excelență pentru prof. Constantin Gălățan

Profesorul îndrumător al celui mai tânăr cetățean de onoare din istoria Bistriței, Constantin Gălățan, a primit premiul de excelență.

Primarul Ovidiu Crețu a spus: ”Performanțele excepționale nu așteaptă neapărat pensionarea, vârsta a treia, uneori ele vin la vârsta maturității, așa cum este cazul domnului profesor Gălățan, căruia îi mulțumesc pentru cea  făcut pentru informatica din Bistrița și din România. Suntem mândri pentru ce a realizat, suntem mândri că suntem contemporani cu el”.

Constantin Gălățan: ”Sunt onorat să primesc acest premiu. Bistrița este o pepinieră de tineri de valoare. Rareș Buhai a intrat în Hall of Fame, acolo unde extrem de puțini ajung. Acum studiază la MIT, a fost admis la mai multe universități de prestigiu, dar a ales MIT pentru că acolo departamentul de computer science este cel mai puternic din lume. A terminat prima sesiune cu calificative maxime și viitorul pentru el sună bine, urmează o carieră de excepție. Rareș este în același timp și un bun patriot, își iubește țara, își iubește orașul. În discuțiile cu el mi-a spus că în viitor dacă va exista posibilitatea să lucreze în România, chiar în Bistrița, o va face”.

9 ctin galatan premiu 15 10 ctin galatan premiu 15 11 ctin gaaltan premiu 15 12 ctin galatan premiu 15

”Şi-a onorat cu cinste şi totală dedicare vocaţia de dascăl, călăuzind de-a lungul anilor generaţii de copii excepţionali. Astfel a reuşit să valorifice talentul şi capacitatea tinerilor care reprezintă Bistriţa la concursuri de cel mai înalt nivel. Iar remarcabila sa carieră de profesor este încununată de performanţele excepţionale pe care, an de an, elevii coordonaţi de domnia-sa le obţin în competiţiile naţionale şi internaţionale de informatică la care participă. Premiul de excelenţă reprezintă aprecierea meritelor sale şi recunoştinţa pe care comunitatea bistriţeană i-o poartă” – Primăria Bistrița.

2 comentarii

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS