Actualitate

O lume imaginară la Galeria Concentric: ”Ceramică la patru mâini” (FOTO-VIDEO)

Galeria de Artă Concentric din Piaţa Centrală a găzduit vernisajul expoziţiei de artă decorativă/ceramică intitulată ”Ceramică la patru mâini” (Eugenia Pop, Gavrilă Zmicală).

 


Expoziția este inclusă în calendarul Bienalei Internaționale de Ceramică – Cluj-Napoca 2017. Oaspeții Bienalei vor vizita în curând expoziția de la Galeria Concentric.

În catalogul expoziției au fost publicate în premieră fragmente din jurnalul artistei.

”Expoziția pe care v-o propunem timp de o lună are menirea de a aduce în atenția publicului un artist contemporan care prin eforturile de cercetare a formelor a încercat să se așeze în descendența ilustră a arheologiilor imaginare, pe care istoricii civilizației neolitice ne-au adus-o în actualitate. Eugenia Pop a cercetat cu instrumentele și inteigența artistului contemporan formele predilecte ale lumii neolitice. Românii au norocul de a avea pe teritoriul țării excepționale exemple de civilizație neolitică, așa cum sunt cele de la Cucuteni. Eugenia Pop a studiat timp de decenii aceste forme și s-a jucat cu ele, aș putea spune, reușind să facă din imaginarul arheologic al omului neolitic un univers plastic personal. Toți artiștii importanți ai secolului XX au dus cercetările lor înspre aceste rădăcini imemoriale ale civilizației continentului nostru. Prin urmare, expoziția noastră este un excepțional gest de civilizație prin recursul la cultura formelor, așa cum acestea sunt înțelese de artistul contemporan. În această expoziție este vorba și de Brâncuși, și de artistul care se caută în rădăcinile civilizației europene. Jurnalul Eugeniei Pop dezvăluie căutările pe care orice artist trebuie să le aibă, este un discurs deopotrivă pe verticală și pe orizontală. Pe verticală pentru că ne gândim la trecutul imemorial al acestor forme pe care vă invităm să le descoperiți și pe orizontală pentru că unii colegi ai artistei sunt prezenți aici. Evidențiem gestul de o excepțională candoare a artistului Gavrilă Zmicală, ucenic și coleg al Eugeniei Pop, care înfăptuiește aceste lucrări. De aceea, expoziția se numește ”Ceramică la patru mâini”. Totodată, a gândit expoziția și este curatorul ei”, a spus amfitrionul evenimentului, Marin Ecedi, proprietarul Galeriei Concentric.

Au vorbit despre creațiile Eugeniei Pop curatorul expoziţiei, Gavrilă Zmicală (directorul Liceului de Arte Vizuale din Cluj-Napoca), prof. univ. Cornel Ailincăi şi Arina Ailincăi, criticul de artă Oliv Mircea.

Expoziţia poate fi vizitată până în 18 octombrie, la sediul Galeriei Concentric din Bistrița, Piaţa Centrală nr. 13, de marţi până sâmbătă, între orele 12.00 – 18.00, sau cu programare la tel. 0755 040 688.

Eugenia Pop (născută în 1945 la Cugir, trecută la cele veșnice în 2012) a absolvit în 1971 cursurile secției de ceramică, Institutul de Arte Vizuale Ion Andreescu, Cluj Napoca. A fost o prezență activă, participând la Saloanele de arte decorative precum și la numeroase expoziții ceramice internaționale de la Vallauris (Franța, 1982), Erfurt (Germania, 1982), Faenza (Italia, 1987), Perugia (Italia, 1988), Aveiro (Portugalia, 1991), Flagstaf (Arizona, USA, 1993), Mino (Japonia, 1995). A participat la simpozioane naționale și internaționale – la Studioul Internațional de Ceramică de la Kecskemet, Ungaria (2002). De-a lungul timpului a obținut diferite distincții: Premiul I la Bienala Internațională de Ceramică Artistică, Aveiro, Portugalia; Mențiune la Mino, Japonia; premiul pentru artă decorativă la Salonul Național de Artă și Medalia Meritul Cultural gradul II. Lucrările ei se află în colecții de stat și particulare din România, Franța, Germania, Portugalia, SUA și Japonia.

Pe parcursul anilor care au definit creația sa, au existat mari teme precum melcul, dealul, sămânța, arhetipurile, sfera, cosmogoniile, oglindirile, norii, sirenele, semnele vieții.

Fiecare personaj ilustrat de Eugenia Pop se dezvoltă dintr-o formă primară supusă diferitelor metamorfozări în parcursul spiritual. Pornind de la teza conform căreia lumea spirituală suprasensibilă nu poate fi cunoscută decât printr-o cercetare spiritual-științifică, compozițiile ceramistei înglobează diferite valențe antropozofice.

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS