Avertizare meteo de ploi și vijelii, dar și cod galben de inundații în Bistrița-Năsăud

Merigo

ACTUALIZARE Administraţia Naţională de Meteorologie a emis o atenționare de instabilitate atmosferică accentuată valabilă miercuri 16 mai, până la ora 19.00.

Pe parcursul zilei de miercuri 16 mai, îndeosebi în vestul și nord-vestul țării, precum și în zonele montane și submontane vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată ce se va manifesta prin averse care vor avea și caracter torențial, intensificări de scurtă durată ale vântului ce pot lua aspect de vijelie și pe spații mici căderi de grindină.

Cantitățile de apă înregistrate prin acumulare sau în intervale scurte de timp vor depăși local 15…25 l/mp și izolat 35 l/mp.

În funcţie de evoluţia şi intensitatea fenomenelor meteorologice, Administraţia Naţională de Meteorologie va actualiza atenționarea.

Cod galben de inundații

Hidrologii au emis un cod galben de inundaţii pentru 19 bazine hidrografice, valabil până joi 17 mai la ora 10.00. Se vor înregistra scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale, creşteri de debite şi niveluri cu posibile depăşiri ale cotelor de atenţie.

Codul galben vizează și bazinul hidrografic Someşul Mare – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţul Bistriţa-Năsăud).

Conform prognozei meteo pentru perioada 14-27 mai, în Transilvania în intervalul 14-18 mai regimul termic va avea ușoare variații de la o zi la alta și se va concretiza prin valori maxime situate între 20 și 23 de grade și valori minime cuprinse între 7 și 11 grade, în medie. După data de 18 mai, vremea se va încălzi, astfel încât din 20 mai temperaturile diurne vor atinge 24…25 de grade, iar cele nocturne vor fi de 10…11 grade, valori ce se vor menține de interes până la sfârșitul celor două săptămâni ale intervalului de prognoză. Instabilitatea atmosferică se va manifesta aproape în fiecare zi, însă ploi pe arii extinse și local mai importante cantitativ se vor înregistra în jurul datei de 15 mai.

Google Ads

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Toate comentariile vor fi moderate (aprobate manual).

Vă rugăm să respectați următoarele reguli:

  • 1. Să vă referiți doar la articolul la care postați comentariul.
  • 2. Folosiți un limbaj civilizat, fără injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
  • 3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, dacă acestea nu au legatură cu textul.
  • 4. Autorul articolului poate fi criticat pentru eventuale greșeli, incoerență, lipsă de documentare etc.
  • 5. Numele folosit să nu fie nume de personalități ale vieții publice sau parodieri ale acestora.
Nerespectarea regulilor menționate mai sus va duce la ștergerea comentariilor, fără avertisment și fără explicații.