Actualitate

CJSU, măsuri de limitare a efectelor inundațiilor. Recomandări pentru primării și cetățeni

În contextul creșterii temperaturilor, care favorizează topirea zăpezilor de pe versanți, Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Bistrița-Năsăud a dispus o serie de măsuri pentru prevenirea și limitarea efectelor eventualelor inundații ce pot fi generate:

”Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, alături de reprezentanți ai autorităților locale, execută misiuni proactive de recunoaștere în zonele potențial a fi afectate de inundații, cu accent pe monitorizarea cursurilor și acumulărilor de apă, precum și starea lucrărilor de apărare


Având în vedere că în perioada următoare sunt preconizate și precipitații, care conduc la topirea stratului de zăpadă și pot produce riscuri asupra populaţiei şi mediului, iar judeţul Bistriţa-Năsăud se află sub incidenţa unei avertizări hidrologice imediate – cod portocaliu, s-a dispus asigurarea rezervei de personal, pentru a putea fi suplimentate efectivele de intervenție în cazul producerii unor inundații.

Pentru asigurarea intervenției în sprijinul administrației publice locale și comunităților, la nivelul subunităților operative au fost verificate și pregătite mijloacele tehnice de intervenție la inundații, constând în motopompe de mare capacitate, bărci, precum și autospeciale de stingere cu echipamente pentru evacuarea apei.

Dacă situația din teren o va impune, la nivelul I.S.U. “Bistriţa” al judeţului Bistriţa – Năsăud se va activa grupa operativă și centrul județean de coordonare și conducere a intervenției, care au în componență reprezentanți ai tuturor structurilor cu atribuții în managementul situațiilor de urgență.

Recomandăm autorităților locale și cetățenilor din zonele vizate de avertizări să ia măsuri pentru curățarea șanțurilor și rigolelor de scurgere pentru a facilita evacuarea normală a apelor pluviale, precum și parcarea autovehiculelor și utilajelor în zone protejate, pentru limitarea posibilele pagube generate de vântul puternic. Evoluția fenomenelor meteorologice periculoase va fi permanent monitorizată prin Centrul Operațional Judeţean al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Bistriţa” al județului Bistriţa-Năsăud”.

Cod portocaliu de inundații în Bistrița-Năsăud

Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor a emis cod portocaliu de scurgeri importante pe versanţi, torenţi,  pâraie cu posibile efecte severe de inundaţii locale şi creşteri rapide de debite şi niveluri cu posibile depăşiri ale cotelor de inundație inclusiv pe afluenții de dreapta ai Someșului Mare aferenți sectorului aval S.H. Nepos, judeţul Bistriţa-Năsăud.

Avertizarea este valabilă joi 23 februarie până la ora 14.00. Inundații se pot produce ”ca urmare a precipitaţiilor lichide înregistrate în ultimele ore, a celor prognozate, cedării apei din stratul de zăpadă şi propagării”.

Cod galben de precipitații în Bistrița-Năsăud

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis o atenționare cod galben de precipitații însemnate cantitativ și intensificări ale vântului la munte, valabilă de miercuri 22 februarie, ora 20.00 până joi 23 februarie, ora 18.00.

În intervalul menționat, în regiunile nord-vestice va ploua, iar la munte vor fi precipitații mixte, favorizând topirea stratului de zăpadă.

În județele Maramureș, Bistrița-Năsăud, precum și în zona de munte a județelor Satu Mare și Mureș, cantitățile de apă vor depăși 20…25 l/mp și pe arii restrânse 30 l/mp.   

Temporar vântul va avea intensificări mai ales în Carpații Orientali, cu viteze de 55…65 km/h, iar pe creste rafalele vor depăși 80…90 km/h. Intensificări ale vântului vor fi și în celelalte regiuni, îndeosebi pe parcursul zilei de joi (23.02), local și temporar cu viteze de 50…60 km/h.

Conform prognozei meteo pentru intervalul 20 februarie – 5 martie, în Transilvania până spre sfârșitul primei săptămâni vremea va fi în încălzire de la o zi la alta, astfel încât valorile nocturne vor deveni în general pozitive, iar maximele diurne vor ajunge, în medie, la 6…11 grade, cu mult peste ce ar fi normal în această perioadă din an. În schimb, în intervalul 25-28 februarie temperaturile vor scădea accentuat și vor fi maxime de 2…5 grade și minime de -8…-4 grade, mediat pe regiune, caracterizând un regim termic apropiat de cel normal pentru sfârșitul lunii februarie. Pentru primele zile de martie este estimată o creștere ușoară și treptată a temperaturilor. Pe parcursul primei săptămâni de prognoză precipitațiile (ploaie, lapoviță și ninsoare) se vor semnala în fiecare zi, dar vor fi mai frecvente și moderate cantitativ în 21 și 25 februarie. Pentru cea de-a doua săptămână probabilitatea pentru precipitații se va diminua.

Foto: arhivă

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS