Cod galben în Bistrița-Năsăud: Vânt puternic, ploi și ninsori viscolite la munte

Holistic

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis o avertizare de cod galben și cod portocaliu de vreme rea, județul Bistrița-Năsăud urmând să fie sub cod galben de intensificări ale vântului, ploi și ninsori viscolite în zonele montane în intervalul marți 23 octombrie, ora 22.00 – miercuri 24 octombrie, ora 22.00.

La munte, îndeosebi la peste 1.500 m altitudine, vor fi precipitații predominant sub formă de ninsoare, iar vântul va avea intensificări cu viteze, în general, de 70-80 km/h, viscolind temporar zăpada și reducând vizibilitatea. La peste 1.800 m vor fi rafale de peste 90 km/h, iar ninsoarea va fi puternic viscolită.

Astfel de fenomene se vor semnala în noaptea de marți spre miercuri (23/24 octombrie) mai ales în Carpații Orientali, apoi cu precădere în zona Carpaților Meridionali și a Carpaților de Curbură.

În noaptea de marți spre miercuri (23/24 octombrie), în Banat, Crișana, Maramureș și Transilvania vântul va avea intensificări cu viteze de 55…60 km/h, iar pentru intervale scurte de timp vor fi rafale de peste 65…70 km/h. În aceste regiuni va ploua pe arii relativ extinse, iar cantitățile de apă vor atinge local 15 l/mp și izolat, mai ales la deal, 25-30 l/mp.

În cursul zilei de miercuri (24 octombrie), vântul se va intensifica treptat în toate regiunile, cu viteze în general de 55-70 km/h, mai mari în sudul extrem al țării.

În Transilvania, până în data de 25 octombrie maximele termice vor fi în scădere de la medii de 14…16 grade, la valori în jurul a 8 grade. Treptat, vremea se va încălzi până în data de 28 octombrie, când media regională a maximelor va fi de 20…21 de grade. Apoi, temperaturile maxime diurne vor fi din nou în scădere spre medii de 14…15 grade. Minimele termice vor fi în scădere de la medii de 5…6 grade, la valori de -1…0 grade la mijlocul primei săptămâni, iar până în data de 28 octombrie vor fi din nou în creștere până la medii de 5…6 grade. Până în 4 noiembrie, temperaturile minime nocturne vor scădea până la valori medii de 3…4 grade. Probabilitatea de ploaie va fi ridicată până în data de 26 octombrie, dar și în cea de-a doua săptămână, cu precădere în jurul datei de 30 octombrie.

Ieri a avut loc ședința extraordinară a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, în care a fost discutat planul de măsuri specifice sezonului rece. ”Încă de luna trecută am solicitat autorităților publice locale și Consiliului Județean încheierea contractelor pentru achiziționarea materialelor necesare pentru deszăpezire și, din monitorizarea făcută până acum, totul este în grafic. Vor fi elaborate planuri de intervenţie la drumurile naţionale şi judeţene pentru perioada de iarnă şi se va efectua o verificare a tehnicii specifice pentru deszăpeziri şi a stocurilor asigurate pentru sezonul rece”, a spus prefectul Ovidiu Frenț.

Inspectorul şef al ISU Bistrița-Năsăud, col. Constantin Florea, a subliniat și că, în cazuri extreme, se va asigura colaborarea cu autorităţile publice locale pentru cazarea şi hrănirea persoanelor surprinse în trafic sau afectate de fenomenele meteorologice periculoase, specifice sezonului rece. Primarii localităţilor judeţului vor fi în permanent informaţi sau avertizaţi cu privire la apariţia unor fenomene hidrologice/meteorologice periculoase, în funcţie de datele primite de la MAI/ANMH şi, în acelaşi timp, vor fi monitorizate în mod constant starea căilor de comunicaţii (rutiere, feroviare), depunerile de gheaţă, cursurile apelor: ”Personalul responsabil este pregătit, ca de fiecare dată, pentru a interveni, dacă este cazul, în acţiunile de salvare a persoanelor surprinse de fenomene meteorologice extreme și acordarea asistenţei medicale de urgenţă”

Google Ads-sub articol

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Toate comentariile vor fi moderate (aprobate manual).

Vă rugăm să respectați următoarele reguli:

  • 1. Să vă referiți doar la articolul la care postați comentariul.
  • 2. Folosiți un limbaj civilizat, fără injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
  • 3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, dacă acestea nu au legatură cu textul.
  • 4. Autorul articolului poate fi criticat pentru eventuale greșeli, incoerență, lipsă de documentare etc.
  • 5. Numele folosit să nu fie nume de personalități ale vieții publice sau parodieri ale acestora.
Nerespectarea regulilor menționate mai sus va duce la ștergerea comentariilor, fără avertisment și fără explicații.