Gala SSBN: Autorii celor mai bune cărți, premiați la Biblioteca Județeană

Holistic

Biblioteca Județeană ”George Coșbuc” Bistrița-Năsăud a găzduita XII-a ediție a Galei Premiilor SSBN, dedicată premierii celor mai bune volume publicate de scriitori bistrițeni și nu numai în cursul anului 2018. Amfitrionul întâlnirii a fost președintele societății, prof. Andrei Moldovan, care a anunțat că Societatea Scriitorilor din Bistrița-Năsăud s-a transformat în asociație cu personalitate juridică, ceea ce face posibil ca finanțarea premiilor, acordată de Consiliul Județean Bistrița-Năsăud, să se facă prin această asociație.

”Aceste premii ale SSBN ne arată că avem o viață literară foarte diversificată, care se regăsește și are rezonanță a întregii regiuni și a României, chiar. Mulți dintre autorii pe care îi premiem aici sunt autori vizibili și în plan național”, a spus Andrei Moldovan în preambulul anunțării premiilor:

– Premiul „Andrei Mureșanu” pentru poezie i-a revenit volumului „Fractali”, a scriitorului David Dorian, apărut la Editura Charmides;

– Premiul „Liviu Rebreanu” pentru proză, teatru, jurnal l-a primit scriitorul Alexandru Uiuiu pentru romanul „Țara ascunsă”, de asemenea, apărut la Editura Charmides;

– Premiul „Gavril Scridon” pentru critică, istorie literară și eseu a fost acordat pentru volumul „Coșbuc – convergențe literare blăjene” scriitorului Ion Buzași, Editura Charmides;

– Premiul „Radu Petrescu” pentru un scriitor care nu este membru al SSBN i-a revenit epigramistului Lucian Perța, din Vișeul de Sus, pentru volumul „Zâmbind prin anotimpuri”, apărut la Editura Eikon.

SSBN a acordat și trei diplome de excelență pentru autorii unor volume care nu au intrat în cadrul categoriilor de nominalizări, dar care „sunt niște cărți de referință”, cum a motivat Andrei Moldovan. Prima diplomă de excelență a fost acordată pentru cartea „Transilvania din cuvinte”, antologie de scriitori din Transilvania apărută la Editura Școala Ardeleană, îngrijită de Irina Petraș. O altă diplomă de excelență a fost acordată pentru volumul „Anul 1918 în județul Bistrița-Năsăud”, Editura MEGA, îngrijit de Cornelia Vlașin, Ioan Pintea și Adrian Onofreiu, iar cea de a treia a fost acordată pentru volumul „Orizont liric”, Editura Limes, îngrijit de Mircea Măluț.

Eugen Gheorghe

A absolvit Facultatea de Litere, Secția Română-Engleză, a Universității București. A debutat în presă în 1996 la publicația Steaua Sport Magazin. A lucrat, de-a lungul timpului, la ziarul ProSport, postul de radio Europa FM, agenția de presă Mediafax, dar și la clubul de fotbal Gloria Bistrița, unde a fost purtător de cuvânt. Din 2011 scrie la Timp Online.
Eugen Gheorghe

Google Ads-sub articol

Comentarii

 1. Timotei Moldovan

  Inginerul literar A.C Milos a ratat si anul acesta vreo nominalizare? E trist sa vezi cum cosmo-poeti ca A.C Milos sa fie tratati cu indiferenta. Ma ofer sa-i donez 700 de euro drept despagubiri pentru pierderea premiului de excelenta.

  (3)
 2. grigore

  Volumul „Anul 1918 în județul Bistrița-Năsăud”, îngrijit de Cornelia Vlașin, Ioan Pintea și Adrian Onofreiu, aparut in 2018 la Editura MEGA, din Cluj-Napoca , merita chiar mai mult decat o diplomă de excelență, fiind singurul eveniment cultural care a salvat anul centenarului in Bistrița-Năsăud. Toate celelalte evenimente culturale nu au avut nici o legatura cu Centenarul Marii Uniri. Spre exemplu, in decembrie, 2018 cu prilejul dezvelirii statuii lui Petru Rareş ridicată în piaţa care îi poartă numele , un individ cu pretentii intelectuale a facut o afirmatie halucinantă : „Petru Rareş este un precursor al Marii Uniri”. Si asta, desi toata lumea stie ca Mihai Vitezul, este precursorul Marii Uniri , fiindcă la 1600 el a infăptuit pentru prima data Unirea celor trei tari romanesti si s-a proclamat domn al Munteniei, Ardealului si a toată tara Moldovei, asa cum l-a caracterizat cel mai bine Nicolae Iorga: ” De la 1600, nici un român n-a mai putut gândi unirea fără uriașa lui personalitate, fără paloșul sau securea lui ridicată spre cerul dreptății, fără chipul lui de curată și desăvârșită poezie tragică”.

  (0)

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Toate comentariile vor fi moderate (aprobate manual).

Vă rugăm să respectați următoarele reguli:

 • 1. Să vă referiți doar la articolul la care postați comentariul.
 • 2. Folosiți un limbaj civilizat, fără injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
 • 3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, dacă acestea nu au legatură cu textul.
 • 4. Autorul articolului poate fi criticat pentru eventuale greșeli, incoerență, lipsă de documentare etc.
 • 5. Numele folosit să nu fie nume de personalități ale vieții publice sau parodieri ale acestora.
Nerespectarea regulilor menționate mai sus va duce la ștergerea comentariilor, fără avertisment și fără explicații.