Gabriel Lazany: Haideți să nu mai oferim șpagă ca să nu aibă ce primi. Dați-le pace, nu-i învățați!

Holistic

Managerul Spitalului Județean de Urgență Bistrița, Gabriel Lazany, s-a referit într-o conferință de presă și la situațiile în care pacienții oferă ”șpagă” medicilor sau altor angajați ai spitalului.

”Medicii cer șpagă sau pacienții o oferă? Condiționarea actului medical este un lucru care trebuie sesizat întotdeauna, deci dacă i se condiționează cuiva realizarea actului medical prin solicitarea anumitor sume sunt autorități ale statului care cu asta se ocupă, iar pacienții nu trebuie să facă excepție de la aceste prevederi. Nu este normal ca un medic să condiționeze actul medical de acordarea unor foloase, mai ales că acum salariile sunt destul de interesante în zona medicală”, a declarat Gabriel Lazany.

El îi îndeamnă pe pacienți: ”Haideți să nu mai oferim, ca să nu aibă ce primi. Un pacient îmi propunea să caut în buzunare medicii când vin la lucru și când pleacă acasă. Haideți să nu-i mai dăm, ca să nu am eu de căutat. Nu ar fi mai normal așa? Deci dacă un paznic vă cere bani, spuneți-i că veniți la mine. Haideți și spuneți-mi, vă asigur că a doua oară nu o să mai aibă ocazia să vă ceară. Dacă pacientul nu înțelege că nu trebuie să dea… dar atât e de îndoctrinată șpaga asta în medicină încât dacă medicul refuză atunci pacientul crede că e foarte grav bolnav și că moare. Domnilor, nu se întâmplă treaba asta, vă face bine la fel, ascultați-mă ce vă spun. De multe ori medicii din generația tânără, care nu știu să ia, sunt puși în niște situații jenante, să tot fugă cineva cu plicul după ei. Eu am văzut astfel de situații. Dați-le pace, nu-i învățați! Trebuie să înțeleagă oamenii: lasă-l în pace, e jenant!”.

Președintele CJ Radu Moldovan a completat: ”Oricine încalcă legea trebuie să plătească, oricine face un astfel de lucru intră în sfera penalului. Ia nu mai oferiți nimănui nimic, că nu aveți nicio obligație. Cine pretinde ceva pentru serviciul pe care l-a prestat intră sub incidența penalului. Cetățenii care se lovesc de astfel de situații să sesizeze instituțiile în drept. Cu mici excepții, retribuirea celor aflați în funcții publice este astăzi una civilizată, deci nu mai au motive să se plângă că primesc 650 de lei, ca în 2012. Astăzi, primesc de patru ori mai mult. Când ai trecut pragul instituției, ai lăsat toate problemele la ușă și ești aici ca să deservești cetățeanul”.

Google Ads-sub articol

Comentarii

 1. aurel's drinks

  Participam la o pleida de cursuri oferite gratis!
  Curs de initiere in politica.
  Cum sa reusesti in politica.
  Cum fentezi viata din trei miscari… etc.
  DOMNULE DIRECTOR DE SPITAL!
  NU MAI USOR E SA INVETI DUMNEATA 100 DE MEDICI SA NU MAI IA SPAGA DECAT 1000000 SA NU MAI DEA?????

  Cine nu stie cu ce se mananca politica poate sa invete de la acesti domni cum nu trebuie sa sa nu dai in…POPULISM!!!
  ..
  KAKAM asa e viata in Romania!

  (28)
 2. cc

  Dacă un pacient vrea să-şi arate recunoştința faţă de actul medical cred că această practică ar fi folositoare dacă s-ar redirecționa spre o formă de donație în favoarea celor mulți: achiziţionarea unui nou aparat, amenajarea unei noi secții sau spațiu pentru copii, sponsorizarea unor operații delicate pentru cei care nu au posibilitatea. Etc.etc.
  O persoană responsabilă , conturi administrate transparent, cheluieli cu citerii de selecție transparente, un raport anual ,mai multe cauze..şi atunci se vor rezolva multe.

  (18)
 3. franzela

  Va mai trece multă apă pe Someș până când n-o să fie nevoie de șpagă in spital…
  Poți să faci o lucrare de disertație la psihologie urmărind cu se schimbă atitudinea unor (observați ca nu toți) medici sau asistente medicale înainte și după (befor and after) ….

  (17)
 4. Traian

  Dar ce ar fi sa incercati sa ii lamuriti pe ei, pe doctori in primul rand sa nu mai „perceapa taxe” si apoi sa ne dati lectii de moralitate, de la ei trebuie sa vina refuzul in primul rand si apoi da foarte adevarat cetatenii, pacientii sau apartinatorii acestora sa inteleaga ca nu asa se rezolva o problema medicala, as vrea sa aveti dreptate, sa se schimbe intreg sistemul acesta cu şpăgari dar o sa fie foarte greu de eliminat complet, mult succes.

  (20)
 5. cc

  Spitalele în America de Nord funcționează foarte bine cu fundații şi fonduri. Nimeni nu obligă pe nimeni la acte caritabile…dar cei care vor să fie generoşi o pot face.

  (9)
  • ptr cc

   si in romania spitalele de stat functioneaza foarte bine din…acte caritabile…
   doar ca ong-ul e …bugetul romaniei!

   (4)
  • Viteazu

   Nu cred ca se va schimba nimic la noi in sistem din pacate.Dacă nu le dau șpagă nu se uita tine poti sa mori.Nu iti fac nimic te trimit din spital la cabinetele lor private unde acolo esti băgat in seama ca plătești bani grei.Din pacate trăim în România și avem un sistem bolnav unde stiti proverbul acela.,(Ai bani trăiesti nu ai bani poti sa mori.)

   (13)
 6. paradox romanesc

  sa vrei bine dar la sfarsit scapi porumbelul sa ..deservesti cetateanul (deservicii aduse cetateanului!)

  (7)
 7. Nea Ion

  Da este adevarat ca cei mai multi dintre medici nu iti cer spaga,doar iti sugereaza ca din anumite motive nu pot sa te consulte la spital ,in schimb pot dupa masa la cabinetul particular.Dimineata cand vin la vizita daca nu ai cotizat se fac ca nu te vad ,iar dupa iesirea din salon vecinul de pat iti va spune cat a pus el in plic si atunci sti si tu ce ai de facut.Indiferent ce salarii vor avea spaga ,hotia si lacomia nu dispar din Romania.
  PAREREA MEA!

  (18)
 8. gânditorul de la Hamangia

  Nu mai trebuie învățați. Sunt atât de învățați de, acum cred că e normal ce e anormal și invers. De acest ”nărav” (obicei rău, învățat) nu-i mai poți dezobișnui cu una cu două, e ca în proverbul ”lupu`-și schimbă părul, dar năravul ba”!!! Nu este vorba de toți, dar sunt mulți și numai prin măsuri severe poți să-i dezobișnuiești de primirea ”peșcheșului”, deoarece cum zicea Alexandru Lăpușneanu ”proști, proști, dar mulți”. Nu cei cărora li se pretinde să dea trebuie reeducați, ci dimpotrivă, celor care pretind, aceștia sunt mai la îndemâna sistemului medical să-i dezvețe de acest nărav, pe care uni-l poartă în GENE, sunt moșteniri din tată-n fiu. Vreți să vă dau exemplu concret, vă pot furniza câteva cazuri, chiar din imediata apropiere a directorului SJU. Așa că schimbați macazul educației spre altă direcție, paralelă cu cea în care v-ați îndreptat inițial atenția.

  (14)
 9. Primarul

  Nu cere NIMENI spaga in spital, dar in cazul in care nu dai, esti tratat ca atare, ca ultimul om, ca si cum ti ar face un favor si eu vin acolo pt tine din timpul lor liber. Domnilor inalti mai cereti niste pareri si apoi sa va bateti cu pumnul in piept.

  (12)
  • Primarul

   Si asta nu e valbil doar la medici, doar se ei vorbiti, de la brancardieri pana la asistente, toata lumea asteapta

   (9)
 10. Livia

  Buna seara, eu fost internata la Sanovil si am vrut sai fac un cadou la asistenta si la refuzat. Probabil la Sanovil medici si asistenti au ordin de la director. Cred si sper si la spital domnul director sa dea ordin la angajati….in ori ce spital domnul director sint cameri de luat vederi si ordinul e ordin se executa

  (6)
 11. Nelu

  Am fost internat în secția orl a spitalului județean Bistrița dar nu am avut nevoie să dau atentie. Atât medicii cat si asistentele s-au comportat foarte frumos. Ținând cont de faptul că sunt angajat și am fost la, zi cu plățile către casa de asigurări am zis că nu trebuie să dau atentie la nimeni. In concluzie nici nu am dat si nici nu o așteptat nimeni. Vina cea mai mare este si a bolnavilor care sunt învățați să dea. Ar trebui băgați la dare de mită.

  (2)
 12. radu

  avand de-a face cu o problema de sanatate, urmand procedura standard cu internare etc…..in spitalul judetean BN am fost tratat mai mult decat bine, nu mi-a cerut nimeni nimic, nici nu a dat cineva de inteles ca ar vrea ceva, in schimb am fost socat de apartinatorul unui coleg de salon, care printre alte discutii m-a intrebat cam cat se da la medic si cat la asistente> Eu am zis ca nu se da nimic, dar persoana insista, cum sa nu dai ceva???desi oumul erat tratat deja de cateva zile fara a fi dat nimic. Dar ruda insista, cat sa-i dea? cum sa-i dea? in plic? in buzunar? M-am simtit aproape agresat de genul acesta insistent de a da spaga musai. I-am zis persoanei ca nu este cazul ca nu e bine, dar ei insistau sa faca asta. Nu stiu daca pana la urma au dat ceva…..habar nu am, dara este clar ca acesti corupatori sunt la fel de vinovati ca si coruptii!!!Eu personal am avut o experienta cat se poate de corecta.

  (1)
 13. Constantin

  Si eu am fost internat in spital la sectia chirurgie!! Nici nu sa pus problema sa dau ceva iar conditiile au fost foarte bune !Ii sunt recunoscator doamnei doctor Albu si personalului din sectie !!

  (0)
 14. Radu Mares

  Dle dir.Lazany,medicii sunt angajatii spitalului pe care sunteti mandat sa-l conduceti!Sunteti indreptatit si obligat sa luati primul masuri impotriva nesimtirii unor subalterni ,care incaseaza 200 de milione vechi si au lacomia de a lua 10 miloane de la o batranica ce are 6milioane pensie!

  (1)

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Toate comentariile vor fi moderate (aprobate manual).

Vă rugăm să respectați următoarele reguli:

 • 1. Să vă referiți doar la articolul la care postați comentariul.
 • 2. Folosiți un limbaj civilizat, fără injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
 • 3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, dacă acestea nu au legatură cu textul.
 • 4. Autorul articolului poate fi criticat pentru eventuale greșeli, incoerență, lipsă de documentare etc.
 • 5. Numele folosit să nu fie nume de personalități ale vieții publice sau parodieri ale acestora.
Nerespectarea regulilor menționate mai sus va duce la ștergerea comentariilor, fără avertisment și fără explicații.