FOTO Efectele ploilor abundente. Cotele de apărare pe râuri, depășite. Persoane evacuate din calea apelor

Holistic

ACTUALIZARE Cantitățile mari de precipitații căzute în ultimele 24 de au condus la activarea torenților, scurgeri importante de pe versanți și creșteri de niveluri pe cursurile de apă, cu depășirea cotelor de apărare.

Codul roșu de inundații, inițial până la ora 15.00, a fost prelungit până la ora 24.00 a zilei de marți 21 mai pe râurile din bazinul hidrografic Şieu (afluent al râului Someşul Mare). Până miercuri 22 mai, ora 14.00, este cod portocaliu pe râurile din bazinul hidrografic Someșul Mare, iar cod galben până miercuri 22 mai ora 24.00.

Persoane evacuate

Ora 11.00 – Până la această oră, 25 de persoane au fost evacuate din calea apelor (21 persoane din localitatea Budacu de Jos și patru persoane, dintre care doi copii, din cartierul Viișoara – municipiul Bistrița).

În localitatea Budacu de Jos au fost evacuate 21 de persoane din 9 gospodării (direcționate la vecini/rude care nu au locuințele expuse), la Viișoara au fost evacuați 2 adulți și 2 minori, iar dintr-o gospodărie au fost evacuate capre și găini. Echipajele de intervenție care acționează în Viișoara sunt sprijinite de jandarmi.

Ora 13.00 – Comitetul Local pentru Situații de Urgență Bistrița, sub coordonarea CJSU BN, pune în aplicare planul de evacuare pentru circa 40 de persoane evacuate preventiv din cartierul Viișoara.

De asemenea, pe raza localității Budacu de Jos, Comitetul Local pentru Situatii de Urgență a dispus evacuarea preventivă a unui număr de aproximativ 40 de persoane care locuiau pe aceeași stradă (afectată de inundații). Au fost adăpostite temporar la rude/vecini ale căror locuințe nu sunt expuse riscului de a fi inundate.

Ora 15.00 – ”Conform INHGA, există estimări că debitul total al celor trei cursuri Budac, Șieu și Bistrița vor duce la o creștere în aval de confluență de 130-150 cm. O comisie mixtă SGA și ISU condusă de prefectul județului s-a asigurat că au fost luate măsurile de protejare/prevenire inundații la un rezervor de pentan (capacitate aproximativ 35.000 l) de la un operator economic din Sărățel. La nivelul operatorului economic se iau toate măsurile de protecție care se impun. Pînă la ora 14.30, la nivelul județului au intervenit în sprijinul cetățenilor 28 de echipaje cu 84 de pompieri”.

Ora 20.30 – ”În continuare, 11 echipaje de pompieri militari cu motopompe lucrează pentru sprijinirea populației afectate de inundații în mun. Bistrița și cartierele Sărata, Viisoara, Unirea, dar si în loc. Blăjenii de Jos, Beclean, Năsăud. În restul localităților afectate intervin comitetele locale pentru situații de urgență. Prefectul județului, în calitate de presedinte al CJSU BN, a solicitat încă de azi dimineață conducerii Administrației Bazinale Criș direcționarea în zonele afectate din județul Bistrița-Năsăud a două motopompe de mare capacitate. Acestea sunt în dispozitiv pe str. Calea Moldovei și str. Mihai Viteazu din mun. Bistrita în completarea mijloacelor tehnice de la SGA BN si Aquabis”.

Situația este în dinamică.

Intervenție pentru protejarea bazinului cu pentan al TeraPlast

ABAST, ora 17.00: ”Personalul SGA Bistrița-Năsăud, în colaborare cu reprezentanții TeraPlast și cu cei ai altor firme private din județ,  intervin pentru protejarea bazinului cu pentan din localitatea Crainimăt, comuna Șieu Măgheruș. Apărarea bazinului din cadrul TeraPlast se face cu panouri și cu saci de nisip, pentru a evita ca pentanul, gaz explozibil, să ajungă în apă. Totodată, s-a construit un dig din saci de nisip pentru apărarea platformei TeraPlast, pe o lungime de peste 800 de metri. Intervenția are loc în aval de confluența râului Bistrița cu râul Șieu, unde sunt acumulate volume de apă de pe râurile Șieu, Budac și Bistrița, În momentul actual, debitele cursurilor de apă din această zonă sunt în scădere, dar codul roșu hidrologic se menține până la ora 24.00, existând încă pericolul creșterii debitelor”.

Ora 22.30: Alexandru Stânean, director general TeraPlast: ”Încă din prima partea a zilei, Grupul nostru a început să aplice, din resurse proprii, planul de acțiune în caz de inundație, amplasând în zonele cheie din Parcul Industrial saci de nisip pentru protecția halelor de producție și a zonelor de depozitare. Până la această oră nu au existat pericole de calamități în Parcul Industrial TeraPlast. Împreună cu autoritățile monitorizăm evoluția nivelului apei și acționăm în consecință pentru a menține situația sub control. Mulțumim angajaților pentru mobilizarea exemplară de astăzi, precum și autorităților pentru suport. În acest moment, apele sunt în retragere în apropierea parcului nostru industrial”.

Peste 100 de apeluri la 112

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Bistrița-Năsăud informează că, în ultimele ore, la numărul unic de urgență 112 au fost înregistrate peste 100 apeluri prin care se solicită intervenția echipajelor specializate cu motopompe.

”Toate apelurile sunt luate în evidență și se intervine pentru sprijinirea populației afectate. Toate echipajele existente cu motopompe sunt în teren și gestionează misiunile încredințate. Prioritate au misiunile de evacuare/salvare a persoanelor si animalelor, degajarea căilor de acces (drumuri naționale, județene și comunale) pentru asigurarea misiunilor de urgență (cazuri medicale). În consecință, toate apelurile și solicitările sunt tratate cu maximă responsabilitate de echipajele de pompieri militari, voluntari, personalul de la SGA BN și comitetele locale pentru situații de urgență care nu vor fi retrase din teren până la soluționarea tuturor solicitărilor, în funcție de prioritățile menționate mai sus”, se arată într-un comunicat al CJSU.

Forțe și mijloace tehnice

Misiunile sunt coordonate din teren și/sau din punctul de comandă al CJCCI BN (organizat la sediul ISU BN) de către prefectul județului Bistrița-Năsăud, Ovidiu Frenț și comanda ISU Bistrița-Năsăud.

Forțe și mijloace în teren: ISU – 8 ofițeri, 2 subofițeri, 2 motopompe de mare capacitate, 3 motopompe remorcabile, 8 motopompe transportabile; SGA – 16 specialiști, 1 buldoexcavator, 2 motopompe; comitetele locale pentru situații de urgență din zonele afectate cu toate mijloacele tehnice disponibile.

Râul Budac a depășit cota de pericol cu 49 de centimetri

Cantitățile mari de precipitații căzute în ultimele 24 de au condus la activarea torenților, scurgeri importante de pe versanți și creșteri de niveluri pe cursurile de apă, cu depășirea cotelor de apărare, informează Administraţia Bazinale de Apă Someş-Tisa.

Astăzi, la ora 10.00, se înregistrau depășiri ale cotelor de apărare pe mai multe cursuri de apă din județul Bistrița-Năsăud. Pe râul Budac, în localitatea Budacu de Jos, era depășită cota de pericol cu 49 de centimetri, iar pe râul Șieu, în localitatea Domnești, era depășită cota de inundație cu 50 de centimetri. De asemenea, sunt depășite cotele de atenție pe râul Bistrița, în municipiul Bistrița, pe râul Ilva, în localitatea Poiana Ilvei, pe râul Sălăuța, în localitatea Romuli, pe râul Leșu, în localitatea Leșu, pe râul Bârgău, în localitatea Mureșenii Bârgăului, și pe râul Someșul Mare, în localitățile Valea Mare și Nepos.

Personalul Sistemului de Gospodărire a Apelor Bistrița-Năsăud intervine în localitatea Sântioana pentru degajarea albiei și pentru mărirea secțiunii de scurgere. De asemenea, echipe ale SGA Bistrița-Năsăud sunt mobilizate în localitatea Budacu de Jos, sub coordonarea directorului ABA Someș-Tisa, Ioana Diaconescu. În data de 20 mai, angajații SGA Bistrița-Năsăud au intervenit și în localitatea Sângeorz-Băi, unde au făcut un dig din saci de nisip pentru stoparea inundării caselor și anexelor gospodărești și în localitatea Mărișelu, cu un buldoexcavator și o motopompă.

Astăzi, până la ora 15.00, este în vigoare Avertizarea hidrologică pentru fenomene imediate – cod roșu emisă de Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA). Ca urmare a precipitațiilor înregistrate în ultimele ore, a celor prognozate şi propagării, se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu efecte severe de inundaţii locale şi creşteri importante de debite şi niveluri cu depăşiri ale cotelor de pericol pe râurile din bazinul hidrografic Şieu, județul Bistriţa-Năsăud. Fenomenele hidrologice periculoase se pot produce cu probabilitate și intensitate mai mare pe unele râuri mici din bazinul hidrografic Budac.

Personalul SGA Bistrița-Năsăud este în teren pentru a monitoriza evoluția evenimentelor și pentru intervenții pe cursurile de apă în vederea asigurării secțiunii de scurgere. Specialiștii ABA Someș-Tisa solicită populației să nu traverseze cursurile de apă și să nu desfășoare activități în zonele adiacente albiilor acestora, în perioadele în care sunt emise coduri meteorologice și hidrologice.

Foto: CJSU BN

Eugen Gheorghe

A absolvit Facultatea de Litere, Secția Română-Engleză, a Universității București. A debutat în presă în 1996 la publicația Steaua Sport Magazin. A lucrat, de-a lungul timpului, la ziarul ProSport, postul de radio Europa FM, agenția de presă Mediafax, dar și la clubul de fotbal Gloria Bistrița, unde a fost purtător de cuvânt. Din 2011 scrie la Timp Online.
Eugen Gheorghe

Google Ads-sub articol

Comentarii

 1. Balan Marius -ecologist PV

  Intrebati pe tov primar cum de s-a dat aprobare la o asemenea constructie de tip HARABABURA pe malul apei ?

  (4)
  • Walter Born

   Compasiune si decenta, dle. Balan! Nu intodeuna aveti dreptatea si interventiile dvs. nu intodeuna sint la locul potrivit.

   (5)
 2. Balan Marius -ecologist PV

  Stimate domnule WALTER BORN. Preventia inlatura primejdia. S-a discutat de multe ori, dupa fiecare inundatie ca in Romania puteau fi multe aspecte prevenite daca aceste constructii nu erau amplasate total aiurea. Si la televizor arata cum in Moldova zeci de pensiuni erau ingitite de apa foarte mare a Bistritei Moldovenesti cand se topeau zapezile. Nu este vorba de compasiune ci de neglijenta oamenilor si de indiferenta autoritatilor. Noroc cu armata si Pompierii. In rest va doresc o zi cu SOARE si sa se opreasca ploile.

  (4)
 3. gabriela

  Din pacate, sunt oameni foarte expusi, care locuiesc în corturi, pe malul râului.
  Indiferent de CUM au ajuns în aceasta situatie, ei trebuie protejati.

  (6)
 4. cc

  Nu e o mare scofală să se realizeze că exploatările forestiere din zona amonte a Ilvelor au fragilizat capacitatea de retenție pluvială a arboretelor pe versanți, apa se scurge mai repede la vle, se concentrează mi repede . Şi ştim cine e responsabil de explotarea de mii de metri cubi. Publicului le sunt prezentate defrişările , ca practici ecologice( judecând după volumul imens recoltat- nu sunt) Silvania are lemn de exportat, politicienii PSD au sponsori la mâncare şi băut la vizite repetate, iar vinovați sunt austriecii.
  Ține de irațional continuarea politicilor de struț.

  (4)
  • cc

   Eşti cam scurt în exprimare din probabil din lipsă de cuvinte şi idei.
   Caracteristic oamenilor din epoca de piatră a dlui Dragnea.
   Mai învață.
   Vei fi binevenit(ă) într-un dialog când vei expune o propoziție coerentă.

   (-2)
 5. Sam

  Barajul ce face cum gestioneaza cantitatea de apa de pe cursul Bistritei, sau apa din barajul Colibita este doar pentru a acoperii latrina localinicilor si a umple de giardia pe ce-i care folosesc apa de baut ?

  (7)
 6. Balan Marius -ecologist PV

  Personal beau apa COLOIDALA de la izvorul din MAIERU. De la robinet stop de mai bine de 15 ani.

  (-3)
  • Rabinul

   A facut urinoterapie si de la asta i se trage dar nu de la fanul lui Ciolos ci direct din closetul primariei!

   (1)

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Toate comentariile vor fi moderate (aprobate manual).

Vă rugăm să respectați următoarele reguli:

 • 1. Să vă referiți doar la articolul la care postați comentariul.
 • 2. Folosiți un limbaj civilizat, fără injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
 • 3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, dacă acestea nu au legatură cu textul.
 • 4. Autorul articolului poate fi criticat pentru eventuale greșeli, incoerență, lipsă de documentare etc.
 • 5. Numele folosit să nu fie nume de personalități ale vieții publice sau parodieri ale acestora.
Nerespectarea regulilor menționate mai sus va duce la ștergerea comentariilor, fără avertisment și fără explicații.