An foarte bun pentru comuna Sânmihaiu de Câmpie. Câţi bani vor fi investiţi în infrastructură

Holistic

Investiţii mari în comuna Sânmihaiu de Câmpie care are, anul acesta, cel mai mare buget din istoria sa. Startul modernizărilor care se vor face cu bani europeni, guvernamentali şi locali, în total peste 4,5 milioane de euro, s-a dat deja, anunţă primarul Ioan Mate. Se lucrează la înlocuirea actualului sistem de iluminat cu altul modern şi economic.

„Va fi un an foarte bun pentru Sânmihai. Am început de luni înlocuirea actualului sistem clasic de iluminat stradal cu unulo nou, cu LED-uri. Va fi înlocuită reţeaua din toată comuna. Avem bani prin PNDL. Am discutat cu constructorul şi lucrările durează cam o lună. Se reduce cu 46% până la 50% consumul de energie electrică, facem economii la buget”, a spus Ioan Mate. Pentru iluminat, administraţia locală a primit peste 300.000 de lei de la Guvern prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL).

Tot prin PNDL se va face şi un sediu nou pentru administraţia locală, actualul fiind vechi şi degradat. După 1 aprilie, vor începe şi lucrările: „Lucrarea e licitată, avem finanţare de 500.000 de euro prin PNDL doar trebuie să mai plătim la Inspectoratul de Stat în Construcţii şi să dau ordin de începere a lucrării. Eu sper să terminăm sediul în toamnă. Constructorul mi-a spus că, în 5-6 luni, e gata. Eu aşa sper să fie terminată până în luna octombrie”.

De asemenea, vor începe şi lucrările de canalizare în satul Sânmihaiu de Câmpie, acestea fiind finanaţate prin PNDL cu suma de 3 milioane de euro. Potrivit primarului, lucrarea nu va putea fi gata anul acesta fiind una de amploare. Primăria a depus şi un alt proiect prin care speră să obţină bani pentru extinderea canalizării în satele Zoreni şi Stupini.

„Mai avem finanţare prin AFIR,  un milion de euro deci pe fonduri europene, pentru asfaltarea a 11 km de drumuri agricole şi vom mai asfalta şi noi de la buget alţi 3 km, deci în total vor fi 14. Sunt suprafeţec de drum agricol în intravilan şi nu sunt eligibile pe fonduri europene. Le vom face din bani de la bugetul local”, a spus primarul.

Printr-un proiect finanţat prin Grupul de Acţiune Locală, se va cumpăra un buldoescavator. „Aşa buget mare nu am Va fi şantier la Sânmihai. Nu-mi iau concediu. De altfel, nu mi-am luat niciodată de când sunt primar”, a spus Ioan Mate.

Cristiana Sabău

Cristiana Sabău

A absolvit Universitatea "Babeş-Bolyai" Cluj-Napoca, Facultatea de Litere, secţia română-franceză. În 1996 a debutat în mass-media. A colaborat de-a lungul timpului cu mai multe instituţii de presă printre care Ziua, România Liberă, Europa FM, Radio 21,Radio România, Mediafax, NewsIn, Realitatea TV. În 2011, anul în care a fondat publicaţia Timp Online, a primit distincţia "Jurnalistul bunei guvernări", decernat de Asociaţia pentru o Românie Curată pentru investigaţia care a dus la demisia unui ministru din Guvernul României.
Cristiana Sabău

Google Ads

Comentarii

 1. Adrian C.

  Se impune o reformă adminisrativă a comunelor!
  Silivaşu de Câmpie: 1004 locuitori
  Sânmihaiu de Câmpie: în jur de 1400 locuitori.
  Tot în acea zonă mai sunt alte două comune, cu populație de sub 2000 locuitori.
  Cât mai trebuie să scadă populația comunelor, până veți ajunge la concluzia, că este necesar, ca din două comune, să faceți una singură.

  (5)

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Toate comentariile vor fi moderate (aprobate manual).

Vă rugăm să respectați următoarele reguli:

 • 1. Să vă referiți doar la articolul la care postați comentariul.
 • 2. Folosiți un limbaj civilizat, fără injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
 • 3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, dacă acestea nu au legatură cu textul.
 • 4. Autorul articolului poate fi criticat pentru eventuale greșeli, incoerență, lipsă de documentare etc.
 • 5. Numele folosit să nu fie nume de personalități ale vieții publice sau parodieri ale acestora.
Nerespectarea regulilor menționate mai sus va duce la ștergerea comentariilor, fără avertisment și fără explicații.