Firmele vor primi bani să angajeze tineri în agricultură și în industria alimentară

Holistic

Angajatorii din agricultură, acvacultură și industria alimentară vor primi lunar bani de la stat dacă încadrează în muncă tineri în vârstă de cel mult 40 de ani, spune secretarul de stat Sorin Roşu Mareş de la Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale. Măsura face parte dintr-un program de stimulare a angajării în cele trei sectoare ce va fi desfășurat între anii 2018 și 2020.

Concret, statul va acorda lunar bani, timp de 12 luni, pentru firmele și persoanele fizice autorizate (PFA) care angajează minimum doi tineri pentru cel puțin un an. Încadrarea în muncă va trebui să fie pe perioadă determinată sau nedeterminată, cu normă întreagă.

Companiile și PFA-urile care dovedesc angajarea a cel puțin doi tineri de cel mult 40 de ani vor primi lunar, pentru fiecare persoană: 1.000 de lei pentru tinerii cu studii superioare de specialitate în agricultură, acvacultură și/sau industria alimentară; 750 de lei pentru tinerii cu studii medii de specialitate și cei care au urmat cursuri de formare profesională de scurtă durată în agricultură, acvacultură și/sau industria alimentară şi 500 de lei pentru tinerii fără studii.

Pe deasupra, tinerii de maximum 40 de ani angajați în cele trei sectoare amintite vor fi scutiți de plata impozitului pe veniturile salariale.

Pentru a putea primi bani în program pentru angajarea tinerilor, firmele și PFA-urile vor trebui să îndeplinească, în mod cumulativ, următoarele condiții:

  • să fie înregistrate conform legislației în vigoare;
  • să desfășoare activități în agricultură, acvacultură și/sau industria alimentară (dovada se va face cu documentul de înființare);
  • să nu fie executate silit, să nu fie în reorganizare judiciară, faliment, închidere operațională, dizolvare, lichidare sau administrare specială, să nu aibă activitatea suspendată;
  • să nu aibă datorii la stat;
  • să păstreze numărul locurilor de muncă existente la momentul accesării programului și locurile de muncă create prin program.

Programul de stimulare a angajării tinerilor în agricultură, acvacultură și industria alimentară este unul dintre obiectivele Guvernului actual.

„Programul a fost adoptat de Parlament şi trimis la promulgare”, a spus Sorin Roşu Mareş.

El a anunţat totodată că România este anul acesta lider european la producţia de porumb şi floarea soarelui şi a obţinut recoltă bogată la grâu, cea mai mare din istoria noastră recentă: „A fost un an cu multe realizări în special în agricultură. Nu a fost un an uşor. Anul agricol a fost caracterizat de o curbă oscilantă în ceea ce priveşte condiţiile meteo: secetă, ploi abundente, din nou secetă şi totuşi am reuşit ca, în acest an, prin intermediul fermierilor noştri, să ajungem lider european la mai multe culturi. La porumb suntem lideri europeni, fapt recunoscut de Franţa în cotidianul Le Monde. De asemenea, suntem pe primul loc în Europa la producţia de floarea soarelui şi la grâu am obţinut, anul acesta, 10,2 milioane tone producţie, cea mai mare producţie obţinută în România”.

Potrivit secretarului de stat, acordarea la timp a subvenţiilor a tras mult la cântar.

Cristiana Sabău

A absolvit Universitatea "Babeş-Bolyai" Cluj-Napoca, Facultatea de Litere, secţia română-franceză. În 1996 a debutat în mass-media. A colaborat de-a lungul timpului cu mai multe instituţii de presă printre care Ziua, România Liberă, Europa FM, Radio 21,Radio România, Mediafax, NewsIn, Realitatea TV. În 2011, anul în care a fondat publicaţia Timp Online, a primit distincţia "Jurnalistul bunei guvernări", decernat de Asociaţia pentru o Românie Curată pentru investigaţia care a dus la demisia unui ministru din Guvernul României.
Cristiana Sabău

Comentarii

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Toate comentariile vor fi moderate (aprobate manual).

Vă rugăm să respectați următoarele reguli:

  • 1. Să vă referiți doar la articolul la care postați comentariul.
  • 2. Folosiți un limbaj civilizat, fără injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
  • 3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, dacă acestea nu au legatură cu textul.
  • 4. Autorul articolului poate fi criticat pentru eventuale greșeli, incoerență, lipsă de documentare etc.
  • 5. Numele folosit să nu fie nume de personalități ale vieții publice sau parodieri ale acestora.
Nerespectarea regulilor menționate mai sus va duce la ștergerea comentariilor, fără avertisment și fără explicații.