Actualitate Recomandări

Festivalul Anului Nou Chinezesc, la Bistrița (VIDEO)

Festivalul Anului Nou Chinezesc a fost sărbătorit la Bistrița de reprezentanți ai Institutului Confucius, ai Asociației de Prietenie cu Republica Populară Chineză filiala Bistrița-Năsăud, dar și de elevi care învață chineza la clasele Confucius.

Sărbătoarea a avut loc sub auspiciile a trei aniversări: 10 ani de la înființarea Asociației de Prietenie cu Republica Populară Chineză Bistrița-Năsăud, 10 ani de la înființarea Institutului Confucius de la Cluj și 70 de ani de relații diplomatice România-China.

La eveniment au participat conf. univ. dr. Nicolae Șera – directorul român al Institutului Confucius din Cluj, dar și prof. univ. Feng Shaozhong – directorul institutului din partea chineză, care au transmis mesaje.

”Mistrețul are mersul lin și ne așteptăm să fie un an liniștit”, a spus prof. univ. Feng Shaozhong .

”De la chinezi am învățat să am mai multă răbdare, să dau dovadă de chibzuință înainte de a face ceva, de meticulozitate și am mai învățat sensul prieteniei. Odată am întrebat un prieten chinez ce semnificație avea Anul Câinelui care tocmai se încheie și l-am întrebat dacă e un an bun sau mai puțin bun. Și mi-a spus că fiecare an este bun și să încercăm să luăm părțile bune din fiecare an pentru că de noi depinde dacă îl facem bun. Am putea copia din pozitivismul acesta și să vedem și părțile bune, nu doar pe cele mai puțin bune”, a spus conf. univ. dr. Nicolae Șera.

”Noi nu suntem atât de cuplați la semnificațiile simbolice ale culturilor orientale, dar oarecum am câștigat în decursul anilor, de când colaborăm cu prietenii chinezi, multe lucruri care ne-au făcut sensibili și la o astfel de cultură. Sper să fie un an în care lucrurile să meargă un pic mai lin, fără turbulențe și, așa cum își doresc chinezii la fiecare cumpănă a anilor, îmi doresc și eu prosperitate, oportunități în a crește, în a fi mai bine”, a spus Remus Lungu, președintele Asociației de Prietenie cu Republica Populară Chineză Bistrița-Năsăud.

”E un an interesant, al Mistrețului de Pământ. Noi nu am putut aduce mâncare chinezească aici fiindcă este epidemia de gripă, dar vom sărbători duminică seara la Restaurantul Beijing împreună cu toți cei care vor să ni se alăture”, a spus Cristian Munthiu, vicepreședintele Asociației de Prietenie cu Republica Populară Chineză Bistrița-Năsăud.

Miercuri, la Colegiul Național ”Andrei Mureșanu” din Bistrița, elevi de la Clasele Confucius au prezentat un spectacol de cântece, dansuri și poezii.

https://www.facebook.com/TimpOnline/videos/295245787804761/?__xts__[0]=68.ARDakJVz9Tn-21XMr9ERdTjwxsWgGemFBhWNtqPZSK6iWEEuuNoasikaKbGOlkmuCcPIQkmHh8A_6JdwvuX8cQGtp13hl_J8ojHLlYkSoA8zWeWsYSvHw30s2PqfpS2tUxpUQ35KoK5xYknCPMwQbG3kOI-EayJ_gXYQHyw1jpcRJ8qbBm6Bsurav9aMM1ZnpAxjBQMJvCil3YO5Ww8a4W55qIC6Ig4QX_0ACckRkJoTcnVXh7j0Eo07UUysr9TE3dxQjAAn7PJGOH1ttL7eCk_YCQokXgryYPqYa5hsirKtL_tllKUNM26rzouQnJDOrEv9fuv63BOSoX7Uyh21navdyhDrpSs9BLeDUA&__tn__=-R
https://www.facebook.com/TimpOnline/videos/375530059893212/?__xts__[0]=68.ARALJyrjfvTe8B0vHzHODWseO9PG8nZTgqAt-VUJ5DMaHLLSOE24DUpLn8XloUhmyqgyDSXQrsDw36keC6RKHGPR3kiowyhG5oUW_qcFoDKZvyCSQaZ9LfX3tGdAgA_LYrNVfdUZz8lT0ObevhnzIhOjXW44lGUp7G4c6R9_pSt-amColyo7pjp4jSg_NfS0MtbTPAk2SWLB4d3NW_PAwrmSAzeRn7xjxN6nAjgHovd9BVXTRxSwSMXK9lnCJVqNCCrZAf7dONPa2D5dPD_hAtIzlf22weiAMaYBTRhKsP9SdUWXv1JO-bXQxo4yrWvnH3JCMWJoB41kJVs&__tn__=-R

Primul Institut Confucius a fost inaugurat în noiembrie 2004 la Seoul, în Coreea de Sud. Institutul de la Cluj s-a deschis în septembrie 2009 la Universitatea Babeș-Bolyai. Există 500 de institute Confucius în 190 de țări, și peste 2000 de Clase Confucius.

În Romania mai există trei institute, la Sibiu, Brașov și București. În județul nostru, sunt clase la Bistrița, Clasă Confucius, Năsăud și Beclean.

2 comentarii

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS