Expoziție retrospectivă Carol Pleșa la Muzeul Bistrița

Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud a organizat vernisajul expoziției retrospective a marelui sculptor Carol Pleșa. Au prezentat: Radu Vasile – critic de artă, Vasile Duda – istoric de artă și Silvia Pop Pleșa, soția artistului, cea care a pus la dispoziție Muzeului cu generozitate cele peste 100 de lucrări de sculptură și pictură din creația artistului.

Carol Pleșa s-a născut în 11 noiembrie 1911 la Alba Iulia. În 1928 familia se stabilește la Cluj, unde tânărul artist descoperă arta modelajului alături de un alt sculptor, Ion Vlasiu. Între 1934 și 1940 își desăvârșește pregătirea în atelierul lui Corneliu Medrea, la București. Activitatea sa creatoare își află o consolidată afirmare începând cu anul 1932: expune la saloanele pictorilor și sculptorilor ardeleni din Cluj, Dej, Tg. Mureș și în succesive expoziții personale. În 1939 participă alături de Borg Prund, la New York, la Pavilionul românesc. Numele artistului intra în atenția publicului bistrițean cu o serie de expoziții personale realizate în 1937, 1939, 1941 și 1943. Un an mai târziu realizează iconostasul bisericii ortodoxe din Livezile. Artistul s-a stins din viață în 2006 la Cluj-Napoca. De-a lungul prodigioasei activități, desfășurată pe parcursul unui secol plin de tulburări, creația lui Carol Pleșa impune prin originalitate, eleganța formelor și rectitudine morală.

„Căutând în lucrările mele, în profunzimea lor, recunosc drama din viața mea interioară și, în aceiași măsură, operele care s-au născut din ea… Sculpturile mele formează subiectul principal al monologurilor mele interioare iar, pictura mea este pentru mine un fel de culise, un decor, un peisaj al psihicului meu – dramatic, romantic și rustic” – Carol Pleșa.

Foto: Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud

Eugen Gheorghe

Eugen Gheorghe

A absolvit Facultatea de Litere, Secția Română-Engleză, a Universității București. A debutat în presă în 1996 la publicația Steaua Sport Magazin. A lucrat, de-a lungul timpului, la ziarul ProSport, postul de radio Europa FM, agenția de presă Mediafax, dar și la clubul de fotbal Gloria Bistrița, unde a fost purtător de cuvânt. Din 2011 scrie la Timp Online.
Eugen Gheorghe

Google Ads

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Toate comentariile vor fi moderate (aprobate manual).

Vă rugăm să respectați următoarele reguli:

  • 1. Să vă referiți doar la articolul la care postați comentariul.
  • 2. Folosiți un limbaj civilizat, fără injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
  • 3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, dacă acestea nu au legatură cu textul.
  • 4. Autorul articolului poate fi criticat pentru eventuale greșeli, incoerență, lipsă de documentare etc.
  • 5. Numele folosit să nu fie nume de personalități ale vieții publice sau parodieri ale acestora.
Nerespectarea regulilor menționate mai sus va duce la ștergerea comentariilor, fără avertisment și fără explicații.