Exportăm mai mult decât importăm. Care sunt ţările cu care BN are cele mai multe schimburi

Holistic

Judeţul Bistriţa-Năsăud a făcut anul trecut exporturi de aproape 740 de milioane de euro, în timp ce în judeţ au intrat mărfuri din import de circa 630 de milioane de euro, sooldul balanţei comerţului internaţional fiind pozitiv faţă de regiune şi nivel naţional unde a fost negativ.

Directorul Direcţiei Regionale de Statistică Bistriţa-Năsăud, Mircea Chira, a declarat că exporturile cu fost cu 110 milioane de euro mai mari decât importurile.

„Bistriţa-Năsăud exportă, preponderent, maşini, aparate şi echipamente electrice, mai precis acestea reprezintă 60% din exporturi faţă de anii trecuţi când articolele textile reprezentau trei sferturi din exporturile judeţului nostru. Practic, cinci grupe de produse din nomenclatorul combinat reprezintă 94% din exporturile judeţului. Acestea sunt: maşinile, aparatele şi echipamentele electrice, materiile textile şi articole din acestea, mijloace de transport şi piese pentru mijloace de transport, metale comune şi articole, materiale plastice, cauciuc şi articole din acestea”, a spus Chira.

Bistriţa-Năsăud exportă 60% din mărfuri în Germania şi Italia, iar 20% către Ungaria şi Republica Moldova. Importăm 32% din mărfuri din Italia şi Germania şi 20% din Ungaria şi Republica Moldova. „Peste patru cincimi din exporturile judeţului şi aproape două treimi din importuri au fost raportate în sistem intrastat, având ca parteneri ţări din Uniunea Europeană”, a mai spus Mircea Chira.

Anul trecut s-au înmatriculat doar 35 de societăţi comerciale cu participare străină la subscripţia de capital faţă de 42 în 2015, însă în privinţa capitalului subscris acesta reprezenta în jur de 3%.

Pe de altă parte, anul trecut au fost eliberate 657 de autorizaţii de construcţie pentru clădiri rezidenţiale cu 70 mai multe faţă de 2015.

„Indicele investiţiilor realizate în judeţ în 2016 faţă de 2015 a fost de 70,40%. În 2015 faţă de 2014, acesta avusese valoarea de 168,23%. Numărul locuinţelor terminate în Bistriţa-Năsăud a fost de 648 în 2016 plus 183 de locuinţe faţă de anul precedent”, a mai spus Mircea Chira.

Cristiana Sabău

A absolvit Universitatea "Babeş-Bolyai" Cluj-Napoca, Facultatea de Litere, secţia română-franceză. În 1996 a debutat în mass-media. A colaborat de-a lungul timpului cu mai multe instituţii de presă printre care Ziua, România Liberă, Europa FM, Radio 21,Radio România, Mediafax, NewsIn, Realitatea TV. În 2011, anul în care a fondat publicaţia Timp Online, a primit distincţia "Jurnalistul bunei guvernări", decernat de Asociaţia pentru o Românie Curată pentru investigaţia care a dus la demisia unui ministru din Guvernul României.
Cristiana Sabău

Google Ads-sub articol

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Toate comentariile vor fi moderate (aprobate manual).

Vă rugăm să respectați următoarele reguli:

  • 1. Să vă referiți doar la articolul la care postați comentariul.
  • 2. Folosiți un limbaj civilizat, fără injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
  • 3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, dacă acestea nu au legatură cu textul.
  • 4. Autorul articolului poate fi criticat pentru eventuale greșeli, incoerență, lipsă de documentare etc.
  • 5. Numele folosit să nu fie nume de personalități ale vieții publice sau parodieri ale acestora.
Nerespectarea regulilor menționate mai sus va duce la ștergerea comentariilor, fără avertisment și fără explicații.