Actualitate

Experienţe inedite pentru 20 de tineri români şi germani care vor învăţa să fie antreprenori ecologici

20 de tineri români şi germani cu vârste între 16 şi 20 de ani vor învăţa să facă împletituri din pănuși și nuiele la Tonciu, să pregătească brânză de oi la Chiuza şi Parva, să vopsească straie populare cu plante tinctoriale la Botiza, să ţeasă portul popular la Ieud, să găsească ciuperci comestibile în Munții Rodnei şi să prelucreze miere de albine și ceară la Căianu Mic. Se va întâmpla între 22-30 august în cadrul proiectului ”Tineri antreprenori de mediu din parcuri naționale și naturale europene – Young environmental entrepreneurs from national and nature parks from Europe”.

Proiectul e derulat de Asociaţia Eco Rodna care vrea să înveţe 20 de tineri din localitățile limitrofe Parcului Național Munții Rodnei și Parcul Natural Eischfeld-Hainich-Werratal (Germania) să folosească antreprenoriatul ecologic ca instrument de îmbunătățire a mijloacelor de trai în comunități.

Astfel, vor fi organizate o serie de „in situ” pe durata a 9 zile în Munții Rodnei şi va fi promovat antreprenoriatul ecologic la nivel regional, național și internațional, prin utilizarea diferitelor canale de difuzare (media, materiale informative, filme, prezentări în școală).

Proiectul este finanțat prin programul ERASMUS+ în perioada 1.05.2017-11.12.2017. Masa și cazarea participanților sunt asigurate din bugetul proiectului.

La aceste ateliere pot participa tineri cu vârste între 16-20 ani. Ele vor avea loc între 22-30 august cu deplasare în teren. Tinerii participanţi trebuie să deţină port popular (necesar pentru seara interculturală și spectacolul folk) şi să cunoască limba engleză – cel puțin nivel de bază întrucât se va lucra zilnic în 4-5 grupuri mixte româno-germane.

Taxă de participare este de 300 lei şi va acoperi deplasarea zilnică spre meșteșugarii din Tonciu, Ieud, Parva, Căianu Mic, Parcul Național Munții Rodnei.

Programul schimbului de tineri include: worhshop de împletit cu pănuși și nuiele (Tonciu), de pregătit brânză de oi (Chiuza/Parva), de vopsit straie populare cu plante tinctoriale (Botiza), de țesut port popular (Ieud), de identificat ciuperci comestibile (Munții Rodnei), dar şi de prelucrare miere de albine și ceară (Căianu Mic).

Tinerii vor fi coordonați pe durata schimbului de 4 reprezentanți ai Asociației Eco Rodna, rangeri ai Administrației Parcului Național Munții Rodnei, profesori din școlile limitrofe și voluntari de la facultățile de profil biologie-ecologie-mediu, precum și de reprezentanți ai Parcului Natural Eischfeld-Hainich-Werratal (Germania) și profesori ai școlilor din parc.

Participanții vor primi în urma schimbului de tineri un certificat YOUTHPASS care va atesta abilitățile și aptitudinile dobândite

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS