Actualitate

Europarlamentarul Daniel Buda: A fi sau a nu fi agricultură ecologică? Aceasta este o altă întrebare!

”Am adresat Comisiei Europene o întrebare cu solicitare de răspuns scris, în baza procedurilor parlamentare de care dispun, pe tema suspendării subvențiilor pentru așa-zisele produse ecologice care nu respectă standardele privind agricultura ecologică, dar care beneficiează de suport financiar european pentru acest tip de agricultură.
În cadrul Adunării Generale a Organizației Europene a Proprietarilor de Terenuri, au fost dezbătute problemele din agricultura ecologică. Cea mai recurentă problemă din acest domeniu este prezența unor produse care nu respectă standardele privind agricultura ecologică și, cu toate acestea, ele sunt comercializate cu etichetă de produs ecologic. Drept urmare, în cadrul acestei adunări, s-a propus eliminarea subvențiilor pentru agricultorii ecologici.

Aceste subvenții ajung până la 600 de euro pe hectar, iar, în lipsa acestora, mulți dintre agricultorii care au produse ecologice ar putea rămâne fără fondurile necesare pentru a-și continua activitatea. Totuși, reprezentanți ai Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România semnalează faptul că se pierd fonduri importante pentru aceste produse care, de cele mai multe ori, s-au dovedit a fi în incompatibilitate cu caracteristicile aferente agriculturii ecologice”, spune europarlamentarul Daniel Buda (PNL, PPE).

Zilele acestea el a primit răspuns scris din partea Comisarului European pe Agricultură și Dezvoltare Rurală, Phil Hogan, pe care îl redăm integral:

„Produsele pot fi etichetate ca ecologice și pot purta logoul ecologic al Uniunii Europene numai dacă respectă cerințele relevante prevăzute de Regulamentul (CE) nr. 834/2007 al Consiliului. Această legislație obligă statele membre să înființeze și să administreze un sistem de control pentru a garanta faptul că produsele ecologice sunt produse în conformitate cu normele respective.

În practică, operatorii trebuie să își notifice activitatea autorității responsabile cu controalele în statul lor membru și trebuie să fie verificați de un organism de control sau o autoritate de control înainte ca aceștia să își comercializeze produsele ca fiind ecologice. Odată ce au fost verificați și activitatea lor s-a dovedit a fi conformă, aceștia primesc un certificat care atestă faptul că îndeplinesc cerințele UE. Aceasta este o condiție prealabilă pentru a primi finanțare în temeiul articolului 29 din Regulamentul (UE) nr. 1305/2013.

În cazul în care controalele efectuate asupra operatorilor ecologici demonstrează că aceștia nu mai îndeplinesc cerințele prevăzute de Regulamentul (CE) nr. 834/2007, acestor operatori li se retrag certificatele în cazuri de încălcări grave sau cu efecte îndelungate și pierd sprijinul acordat prin măsura privind agricultura ecologică din cadrul dezvoltării rurale.

Ca parte a rolului său de supraveghere, Comisia asigură faptul că statele membre își îndeplinesc responsabilitățile, pe baza informațiilor din rapoartele lor anuale și a auditurilor pe care le efectuează Comisia. În această privință, începând cu anul 2012, Comisia a auditat mai multe state membre, inclusiv România, privind punerea în aplicare a legislației referitoare la producția ecologică și a făcut recomandări în vederea unor îmbunătățiri ulterioare”.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS